Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Česká atletika slaví 120 let. Těší mě pevné základy, říká Varhaník

Praha - Českou atletiku, která letos slaví 120 let od vzniku zastřešující organizace, čeká nabitá sezona. Vrcholem bude srpnové mistrovství světa v Londýně. Podle předsedy Českého atletického svazu Libora Varhaníka je tuzemská atletika na dobré cestě, volá ale po výstavbě hal v dalších městech, nejvíce chybí zázemí pro atlety v Brně. Po evropském halovém šampionátu, který hostila Praha v roce 2015, se u nás v příštím roce uskuteční další významný atletický svátek - Kontinentální pohár. 

Barbora Špotáková po bronzovém úspěchu v Riu
zdroj: Reuters autor: KAI PFAFFENBACH

O halové mistrovství Evropy v Praze byl mezi veřejností v roce 2015 velký zájem. Také z tohoto důvodu Český atletický svaz v čele s Liborem Varhaníkem usiluje halovou část sezony do České republiky vracet alespoň v podobě mítinků. 

"My se samozřejmě snažíme, aby halová atletika žila. A tudíž 14. února chceme využít novou halu v Ostravě pro další mezinárodní atletický mítink. Myslím, že to je krásný začátek halové sezony, který by měl odstartovat naše závodníky do bojů o medaile na mistrovství Evropy v Bělehradě," řekl Varhaník.

Česká atletika letos slaví 120 let od vzniku své zastřešující organizace. "Těší mě pevné základy, které tady během těch 120 let byly položeny. Za ty patří dík bezejmenným lidem v oddílech, kteří se o to každý den starají, až po ty, kteří tu atletiku řídili a také hvězdám, které přitahují pozornost veřejnosti," vysvětlil šéf Českého atletického svazu.

Členskou atletickou základu se u nás daří stále rozšiřovat. "Ze zhruba 67 tisíc členů jsme poskočili na cca 75 tisíc, což je samozřejmě trendově dobré," chválí si aktuální stav předseda ČAS. Aby však mohl stoupat počet atletů, musí mít sportovci k dispozici odpovídající zázemí ve svém regionu. Hala určená atletům chybí především v Brně.

"Velkou potřebu haly vidíme v druhém největší městě České republiky. Brno a okolí je pro nás atleticky zajímavé, máme tam přes pět tisíc atletů. Pevně věřím, že se podaří v Brně halu vybudovat," vysvětlil Varhaník. O výstavbě nových hal se jedná i v dalších městech, Varhaníkovi se zamlouvá model haly v Pardubicích, který vytvořili architekti z Francie. 

Sport
zdroj: ČT4

Vrcholem atletické sezony v letošním roce bude mistrovství světa v Londýně. Atletický šampionát bude velkou událostí hned z několika důvodů. V Londýně se pravděpodobně budou s kariérou loučit velká jména, mezi nimi i hvězdný sprinter Usain Bolt.

Šampionát ve Velké Británii bude také na dlouhou dobu posledním mistrovstvím světa v Evropě, následující dva šampionáty se odehrají v Kataru a poté ve Spojených státech. "Z našeho hlediska bude nesmírně zajímavé také mistrovství Evropy 2018 v Berlíně, ale Londýn je Londýn," řekl Varhaník.

Česká republika bude další významný atletický šampionát hostit v příštím roce, v Ostravě se odehraje Kontinentální pohár. "Je to takové mistrovství světa ve dvou dnech. Jedná se o souboj kontinentů, kde se představí vlastně nejlepší z nejlepších, kteří obléknou dres příslušných kontinentů. Pro Evropu je nominován jenom mistr Evropy, což už uvozuje tu kvalitu," řekl předseda svazu.

Varhaník by uvítal na české půdě i mistrovství Evopy, ale to podle něj vyžaduje velké finanční náklady. "Musíme být racionální a efektivní. Problém je, že se pohybujeme v řádu zhruba miliardy korun. A to už jsou prostředky, které nejsme schopni generovat jenom ze vstupenek a komerčně. Za každou takovouhle akcí musí stát zájem státu, města či regionu, který to chce pořádat," dodal Varhaník.  

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články