Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

"Dosáhl jsem všeho, končím." Světový rekordman Eaton se rozloučil s atletikou

Portland (USA) - Světový rekordman v desetiboji a dvojnásobný olympijský vítěz Ashton Eaton ze Spojených států amerických ukončil kariéru. Osmadvacetiletý atlet prý už dosáhl všeho a ztratil tak motivaci. Do sportovního důchodu ho doprovodila jeho kanadská manželka a také úspěšná vícebojařka Brianne Theisenová-Eatonová. "Celý svůj život jsem zasvětil desetiboji, kterému jsem dal všechno. Dosáhl jsem úplně všeho, čeho jsem mohl. Byla to nejlepší část mého života. Končím," uvedl Eaton.

Ashton Eaton
zdroj: Reuters autor: DOMINIC EBENBICHLER

Eaton vymazal v roce 2012 ze světových desetibojařských tabulek Romana Šebrleho, který jako první překonal hranici 9000 bodů. Eatonův nejlepší výkon z MS v Pekingu 2015 má hodnotu 9045 bodů. K tomu drží i halový sedmibojařský světový rekord, je dvojnásobným mistrem světa i světovým šampionem v hale.

Olympijský vítěz z Atén Šebrle byl jedním z těch, kterým Eaton při ukončení kariéry poděkoval. "Děkuji, že jsi překonal tu hranici. Díky tobě nyní útočíme na vyšší mety. Vždycky budeš tím, kdo nás jako první inspiroval," sdělil Eaton, který prý ve třinácti letech Šebrleho zásluhou slyšel poprvé o desetiboji.

"V zásadě už není víc, co bych v tomto sportu mohl dosáhnout," uvedl Eaton na svých stránkách. "Snažil jsem se, abych objevil a posunul hranici svých limitů. Jestli se to skutečně povedlo? Nejsem si jist a ani nikdo jiný si jist být nemůže," prohlásil vícebojař.

Jeho osmadvacetiletá manželka Theisenová-Eatonová se loučí jako dvojnásobná úřadující vicemistryně světa v sedmiboji. Loni stejně jako její životní partner vyhrála světový šampionát v hale, na olympijských hrách v Riu pak získala bronz.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články