Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Černý den světové atletiky. Rekordman Kiptum zahynul při dopravní nehodě

Světový rekordman v maratonu Kelvin Kiptum zahynul v neděli spolu se svým trenérem při dopravní nehodě v Keni. Keňskému vytrvalci, který světový rekord 2:00:35 zaběhl loni v říjnu na Chicagském maratonu, bylo 24 let. Připravoval se na olympijské hry v Paříži.

Odborníci Kiptuma označovali za zjevení světové atletiky, který byl na cestě stát se superhvězdou své disciplíny. S během začínal ve 13 letech, přičemž v maratonu debutoval v prosinci 2022, kdy zvítězil ve Valencii ve skvělém čase 2:01:53.

Loni triumfoval na slavném maratonu v Londýně, v Chicagu pak vykouzlil brilantní čas. Byl na vrcholu sil, chtěl pokořit dvouhodinovou hranici, o které sní generace vytrvalců. Teď ovšem přišla šokující zpráva.

Kiptum seděl za volantem auta, které sjelo ze silnice kolem 23:00 místního času (21:00 SEČ) v Kaptagatu na západě Keni do příkopu. V něm jelo ještě několik desítek metrů, než narazilo do velkého stromu, uvedla policie ve své zprávě. V autě spolu s ním zahynul také trenér Gervais Hakizimana ze Rwandy. Při nehodě, které se nezúčastnila žádná další vozidla, utrpěla těžká zranění jejich spolucestující.

"Zdrcující zpráva. Truchlíme nad ztrátou výjimečného člověka Kelvina Kiptuma, držitele světového rekordu a keňské ikony atletiky. (...) Náš národ truchlí nad hlubokou ztrátou skutečného hrdiny," napsal na síti X keňský premiér Raila Odinga.

"Jsme šokováni a hluboce zarmouceni ztrátou Kelvina i jeho trenéra. Byl to neuvěřitelný sportovec a zanechal nám neuvěřitelný odkaz. Bude nám moc chybět," kondoloval prezident světové atletiky Sebastian Coe.

Hluboký zármutek vyjádřil také dvojnásobný olympijský šampion Eliud Kipchoge, kterého Kiptum připravil o světový rekord. "Měl celý život před sebou, aby dokázal něco mimořádného," litoval devětatřicetiletý keňský vytrvalec.

Zdroj
ČT sport, The Guardian, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články