Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Kiptum vyhrál Londýnský maraton ve druhém čase historie. Zvítězila i Hassanová

Keňan Kelvin Kiptum vyhrál maraton v Londýně ve druhém nejlepším čase historie 2:01:25. V deštivém počasí zaostal o šestnáct sekund za světovým rekordem krajana Eliuda Kipchogehom jehož v britské metropoli připravil o traťový rekord. Při maratonském debutu zazářila dvojnásobná olympijská vítězka na dráze Sifan Hassanová. Nizozemská běžkyně překonala zdravotní problémy z poloviny závodu a ve finiši zvítězila za 2:18:33.

Je nám líto, video expirovalo.
Kiptum vyhrál maraton v Londýně ve druhém čase historie, zvítězila i Hassanová

Třiadvacetiletý Kiptum je maratonským objevem posledních měsíců. V prosinci ve Valencii při debutu na této distanci zvítězil v čase pod dvě hodiny a dvě minuty a zařadil se na třetí místo historických tabulek. Dnes v Londýně naprosto dominoval, když po třicátém kilometru utekl soupeřům a postupně navyšoval náskok. Výkon ze Španělska při druhém maratonu v životě zlepšil o 28 sekund.

"Nevím, co říct, je to skvělé," citoval Kiptuma web Světové atletiky. Do závodu nešel s cílem útočit na světový rekord. "Můj plán byl běžet 2:03 nebo 2:02, o rekordu jsem nepřemýšlel. Soustředil jsem se jen na to, abych zaběhl dobrý čas. Teď se vrátím domů, trochu si odpočinu a proberu to s týmem. Možná potom začneme myslet na světový rekord," řekl.

Druhý Geoffrey Kamworor na něj ztratil bezmála tři minuty a proběhl cílem za 2:04:23. Třetí skončil Etiopan Tamirat Tola (2:04:59). Poslední maraton v životě podle vlastních slov běžel domácí Brit Mo Farah, jenž obsadil devátou příčku v čase 2:10:28.

Všestranná běžkyně Hassanová, která na předloňských OH v Tokiu ovládla závody na 5000 a 10 000 metrů a získala bronz na patnáctistovce, si chtěla maratonskou trať vyzkoušet před tím, než zváží plány pro olympijské hry v Paříži 2024. "Upřímně řečeno, maratonu se bojím. Nevím, jestli ho dokončím, nebo ne, ale jsem také velmi zvědavá," uvedla před závodem.

A na trati se musela vypořádat se zdravotními problémy. Krátce před polovinou závodu odpadla z vedoucí skupiny, protože několikrát zastavila a protahovala levou kyčel. Nabrala ztrátu, ale pak ji postupně začala stahovat a po 35. kilometru se vrátila do boje o vítězství.

Ve vyrovnaném závodě o něj usilovala pětice běžkyň. Nebyla mezi nimi světová rekordmanka Brigid Kosgeiová, která odstoupila už po necelých čtyřech minutách závodu.

Při náběhu do cílové rovinky zbyla v čele trojice. Třicetiletá Hassanová z ní byla nejrychlejší, za sebou nechala o čtyři sekundy Alemu Megertuovou z Etiopie a o další sekundu pomalejší byla předloňská olympijská vítězka Peres Jepchirchirová z Keni. Obhájkyně londýnského triumfu Yalemzerf Yehualawová skončila pátá.

"Úžasné. Nikdy jsme si nepomyslela, že dokončím maraton, a teď jsem tady, na jednom z těch nejoblíbenějších, na které se dívám. Dokončila jsem a vyhrála," radovala se Hassanová. "Naučila jsem se být trpělivá a běhat si vlastní závod. Prostě běž, jak jen můžeš, a možná překvapíš sám sebe," řekla.

Londýnský maraton:

Muži: 1. Kiptum 2:01:25, 2. Kamworor (oba Keňa) 2:04:23, 3. Tola 2:04:59, 4. Gebresilase 2:05:45, 5. Tula (všichni Et.) 2:06:38, 6. Cairess (Brit.) 2:08:07.

Ženy: 1. Hassanová (Niz.) 2:18:33, 2. Megertuová (Et.) 2:18:37, 3. Jepchirchirová 2:18:38, 4. Chepkiruiová (obě Keňa) 2:18:51, 5. Yehualawová (Et.) 2:18:53, 6. Korirová (Keňa) 2:20:41.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články