Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Boty získávají v souboji s bosýma nohama navrch

New York - Naboso, nebo v botách? To je otázka, která pálí miliony amatérských i profesionálních běžců na celém světě. Ve hře jsou rychlost a výkony, ale hlavně kondice a zdraví. Jedna z posledních studií říká, že bosé chodidlo je sice dokonalým dílem přírody, ale na všechno rozhodně nestačí.

Běžecké boty
zdroj: ČT24

Roger Kram, šéf pohybové laboratoře Coloradské univerzity a oddaný běžec, se svým týmem dokončil studii, která je označována za dosud nejkomplexnější srovnání běhu naboso a v botách. "Měřili jsme mimo jiné spotřebu kyslíku a produkci oxidu uhličitého na běžeckém páse a byli jsme schopni stanovit a také srovnat metabolické zatížení neobutých a poté obutých běžců," uvedl Jason Franz z Coloradské univerzity.

Existoval předpoklad, že by boty svou sice malou, ale přesto přebytečnou hmotností měly buď zpomalit tempo, nebo zvýšit spotřebu energie při zachování stejné rychlosti běžce. Kramův tým však došel překvapivě k opačnému závěru. Pohyb v botách byl téměř o 4 % efektivnější. "Z pohledu závodního běžce, který se musí pohybovat co nejrychleji s co nejmenším úsilím, je taková úspora určitě důležitá," doplnil Franz.

Je nám líto, video expirovalo.
Běhat v botách, nebo naboso

Profesor Kram nabízí vysvětlení, které stoupence bosých chodidel - coby dokonalého nástroje k běhu – nepotěší. Podrážka a podešev podle něj vhodně redukují napětí ve svalech. "Někdo to cítí tak, že cokoli mezi nohou a podkladem je prostě špatné, že to omezuje schopnost vnímat. S tím bych samozřejmě souhlasil, ale pokud přidáte tlumení, nemusíte takovou měrou namáhat svaly, abyste zmírnili dopad," zdůraznil Kram.

Revoluční povrch - cesta k novým rekordům

Polemiky o botách a bosých nohou dnes vede běžecká komunita na celém světě. Živou diskusi rozdmýchala kniha Chrise McDougala "Born To Run" o fenomenálních bosých běžcích z kmene Ráramuri v Mexiku. Sám Roger Kram v tuhle chvíli nabízí šalamounská řešení – buď individuálně designovaná tenká podrážka, nebo revoluční povrch na atletických oválech.

Ilustrační foto
zdroj: ČT24

"Je možné stvořit ideální dráhu. Dráhu rychlejší než všechny ostatní. Všem bez rozdílu tak poskytne vhodné tlumení, ať už poběží naboso nebo třeba jen v lehkých tretrách. Nic víc, nic míň. Možná, že je i tohle cesta k novým rekordům," prohlásil Kram.

Špička nebo pata?

Zbývá ještě vyřešit další zásadní otázku: dopadat na špičku nohy nebo patu? Všechny dosavadní pokusy i seriózní studie směřují k tomu, že správných odpovědí je zhruba tolik, kolik je na světě běžců. Každý si musí svůj efektivní styl vyvinout nakonec sám. I když i zde se rýsuje zlatá střední cesta: střed chodidla je, zdá se, pro vstřebání kinetické energie dopadu jako stvořený.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články