Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Běhání v Keni je nadějí na lepší život

Praha – Africký běžec v čele závodu, na pražském maratonu už je to jakási nepsaná tradice. Vytrvalci z Afriky ovládli drtivou většinu evropských tratí. Keňan Patrick Ivuti dokonce drží v Praze maratonský rekord. Keňa tradičně rodí špičkové vytrvalce. Trénují v chudých podmínkách, o to větší mají motivaci. Nejde jen o vítězství, ale taky o vytoužený útěk z chudoby.

Běžci v Keni
zdroj: ČT24

Prahu čeká v neděli další ročník známého maratonu. Už dlouhodobě mu kralují afričtí běžci jako Patrick Ivuti. Ten má už v rodné Keni vlastní tým hladový po nových vítězstvích. Běžci tvrdě trénují a sní o mezinárodních úspěších. Z regionu Tala kousek od Nairobi pochází i Patrick Makau, držitel světového maratonského rekordu.    

Mapa Keni
zdroj: ČT24

V Keni je běhání skoro náboženství. V Ivutiho rodném městě v regionu Tala chce běhat každý. "Běhání už změnilo život hodně lidem. Nejde jen o jména jako Makau nebo Ivuti, je to i řada dalších. Může to být vlastně kdokoli, kdo se snaží," říká vedoucí běžeckého týmu v Tala Nicholas Kyalo. 

Mnozí mluví o přípravě ve vysokých nadmořských výškách a mimořádných dispozicích, za fenomenálním úspěchem keňských běžců ale stojí především tvrdá dřina a každodenní náročný trénink.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Josefa Pazderky
Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články