Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Bolová, Coleman a podceňovaný Doom ozdobili HMS. Češi vidí potenciál, opory však neuspěly

Světová atletika má za sebou první velkou akci olympijského roku 2024. Organizátoři připravili v Glasgow úspěšný šampionát ozdobený rekordem Femke Bolové, překvapivým doublem Alexandera Dooma či úspěšným zlatým návratem Christiana Colemana. Čeští atleti se dostali v několika disciplínách do finále, nejlepším umístěním bylo páté místo výškaře Jana Štefely.

Femke Bolová na halovém MS v atletice v Glasgow
zdroj: ČTK / Profimedia

Když v Dauhá osmadvacátého září 2019 porazil ve finále stovky krajana Justina Gatlina a stal se poprvé mistrem světa, těžko kdo mohl čekat, že to bude trvat čtyři a půl roku, než ve světovém finále v individuální disciplíně uspěje znovu. Christian Coleman má za sebou roční zákaz startu. S těžko skrývanou averzí vnímal, že se před něj mezitím stihli dostat další Američané Fred Kerley a Noah Lyles. Byla to složitá léta. Ale nyní je znovu mistrem světa.

V Glasgow naplno ukázal, v čem spočívá jeho síla. Jde o bleskový start, bleskové úvodní metry. Právě v nich ukázal záda Lylesovi, který má naopak se starty závodů tradičně potíže. Na šedesátce se ale jakákoliv ztráta stahuje o poznání složitěji než na stovce, a přestože se Lyles v závěru ke Colemanovi blížil, dostihnout ho nedokázal. Oba Američany v cíli dělily tři setiny, které rozhodly o novém mistrovi světa.

Nyní sedmadvacetiletý Coleman se na halový světový trůn vrátil po dlouhých šesti letech a bude věřit, že svůj návrat korunuje olympijským zlatem z Paříže. V Glasgow svým startem ohromil, a dokonce přijal sázku na pokoření mety čtyř vteřin v běhu na 40 yardů, což je disciplína, ve které startovní reakce hraje zásadní roli. 

Ozdobou šampionátu byly běhy na 400 metrů. V tom ženské odpočátku existovala pouze jedna kandidátka na zlato: Femke Bolová je v posledních sezonách tak neotřesitelná, že by ji o zlato mohl připravit pouze opravdu velký sportovní karambol. To se nestalo. Nizozemka neohroženě proplula rozběhy i semifinále a ve finále se vedle titulu mohla radovat i z překonaného rekordu halového mistrovství, který má nyní hodnotu 49,17.

Přesvědčí ji to, aby na hladké čtvrtce startovala také v létě na olympijských hrách? "Ani náhodou," odvětila nizozemská hvězda, kterou na pódiu doplnila stříbrná krajanka Lieke Klaverová. V Paříži se totiž Bolovou preferované dlouhé překážky do značné míry kříží s hladkou čtvrtkou a zkombinovat obě disciplíny by bylo pro ni, potažmo rekordmanku Sydney McLaughlinovou-Levroneovou velmi složité.

Dvakrát zlatý Doom zastavil Warholma i hvězdné Američany

Skvělou podívanou byl i mužský závod, který ale na rozdíl od ženské čtvrtky skončil překvapením. Když totiž Karsten Warholm běží finále velkého závodu, skončí to buď zlatem, nebo žádnou medailí. Mnohem častěji tím prvním. Ne ale o prvním březnovém víkendu v Commonwealth Areně. V Glasgow se totiž poprvé stalo, že norského běžce někdo porazil v souboji o zlato.

Tím šampionem se stal trochu podceňovaný Belgičan Alexander Doom, který se na závěrečné rovince před Nora dostal a slavil zlato s poněkud nevěřícným úsměvem. Doom tím ale neřekl poslední slovo, neboť se o den později stal prvním mužem, který na jednom šampionátu vyhrál i štafetu 4x400 m. Ve finále jím vedené belgické kvarteto porazilo hvězdné Američany, za něž na třetím úseku startoval také Noah Lyles. Stačilo to pouze na stříbro.

O další zlato do sbírky, v pořadí již sedmé v řadě, se ve Skotsku postaral Armand Duplantis. Tedy, nic nového. Co ale bylo nezvyklé, byl pohled na švédského reprezentanta (který však vyrůstal ve Spojených státech), kterak se trápí s laťkou ve výšce 585 centimetrů. Tu totiž dvakrát shodil a musel se zachraňovat až třetím pokusem, navíc pod tlakem úspěšného kamaráda Sama Kendrickse, který tuto výšku zdolal.

Nakonec zůstalo všechno při starém. Duplantis byl úspěšný, překonal poté i 605 centimetrů a s převahou zvítězil. Byl to ale nezvyklý obrázek, který naznačil, že i Duplantis může být za určitých okolností k poražení. "Byl pod tlakem, chvílemi sotva popadal dech a myslím, že dnes neskočil světový rekord, protože jsme mu konkurovali. Je to zodpovědnost nás jako závodníků, abychom ho den co den dostávali pod tlak," uvedl Kendricks.

Zajímavým byl i mužský závod na 3000 metrů, který vyhrál aktuální světový šampion na poloviční trati a rodák z nedalekého Edinburghu Josh Kerr. Skotský běžec se v posledních měsících často dostával do křížku s Jakobem Ingebrigtsenem, dlouho se také nevědělo, zda vůbec bude startovat. Když na to ale přišlo, Kerr splnil, co od něj domácí publikum očekávalo a získal v Glasgow titul. "Nikdy jsem na stadionu nezažil větší virvál," řekl.

Potenciál tu je

Český šéftrenér Pavel Sluka před startem šampionátu avizoval, že bude spokojen s každým finálovým umístěním a že by zisk medaile byl tím ideálním dárkem. Na finále došlo a především pátý Jan Štefela ve výšce a šestí Matěj Krsem (400 m), Vilém Stráský (sedmiboj) a Amálie Švábíková (skok o tyči) určitě nezklamali. To samé se již nedá říct o tradičních oporách Tomáši Staňkovi, Radku Juškovi nebo čtvrkařských štafetách.

"Nemám radost z toho, že jsme nezískali medaiile. Nedařilo se oporám, to jsme všichni viděli. Na druhou stranu mě potěšilo mládí, které se postaralo o ta pátá a šestá místa. Ti, co tu byli poprvé, nepředvedli špatný výkon. Takže hodnotit kladně to nemůžu, ale potenciál tam je," uzavřel šampionát Sluka.

Další příležitost, jak se prosadit ve špičkové konkurenci, bude mít česká atletika na červnovém mistrovství Evropy, které uspořádá Řím. Soutěže v italské metropoli budou také velkou generálkou na samotný vrchol sezony, srpnové olympijské hry. Přímé přenosy z ME, olympijských her i dalších soutěží sledujte na ČT sport a ČT sport Plus.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články