Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA 2023/2024

Duplantis byl jediný pokus od krachu, matce se pak omlouval za stres

Světový rekordman Armand Duplantis se nikdy nenadřel tolik jako v neděli na halovém mistrovství světa v Glasgow. Hvězdný tyčkař to přiznal v rozhovorech po zisku dalšího titulu. A jak uvedla Světová atletika, chystal se po závodě omluvit matce Heleně za stres, který jí způsobil, když byl na pokraji vyřazení.

Je nám líto, video expirovalo.
Finále tyčkařů s Duplantisem

Po úspěšném pokusu na 565 centimetrech švédský fenomén další výšku 575 vynechal a po bezmála dvacetiminutové pauze se na 585 hodně trápil. Po dvou nezdarech mu reálně hrozilo, že tentokrát odjede bez medaile.

"Nikdy jsem nebyl kvůli těm křížkům v koncích. U posledního pokusu je vždycky tlak, ale vždy se na to dívám pozitivně. Dokud mi ještě jeden pokus zbývá, tak mám šanci," svěřil se olympijský šampion z Tokia.

Jeho největším rivalem byl znovu mistr světa z let 2017 a 2019 Sam Kendricks, jenž na rozdíl od Duplantise procházel až do výšky 590 cm soutěží jako nůž máslem.

"Je to strašně těžký soupeř, dostává ze mě to nejlepší. A tohle to bylo to nejtěžší, co jsem kdy odpracoval," uvedl Duplantis.

Soutěž ve svůj prospěch zlomil na 595 centimetrech, které překonal napodruhé. Kendricks si po dvou nezdarech na této výšce nechal závěrečný pokus na rovných šest metrů, ale neuspěl.

Duplantis pak ještě výkonem 605 cm, který rovněž zapsal až na třetí pokus, vylepšil vlastní nejlepší světový výkon této halové sezony.

Z tribuny ho sledovali jeho rodiče a trenéři Greg a Helena. "Dnes jsem připravil pro mamku mnohem víc stresových situací, než by se jí líbilo. Myslím, že byla dost nervózní, když mě sledovala. Vím, že jsem to měl pod kontrolou, ale musím se jí za to omluvit. Jsem rád, že jsem pro ni vydřel vítězství. Je mojí inspirací," uvedl.

Světový rekord tentokrát v jeho podání diváci v Glasgow neviděli. Všechny pokusy na 624 centimetrech byly neúspěšné. A stříbrný Kendricks si myslí, že v tom hrála roli i únava z předchozího dramatu.

"Byl pod tlakem, chvílemi sotva popadal dech a myslím, že dnes neskočil světový rekord, protože jsme mu konkurovali. Je to zodpovědnost nás jako závodníků, abychom ho den co den dostávali pod tlak," uvedl Kendricks.

Před Duplantisem byl v průběhu závodu po zdolání výšky 585 cm i Řek Emmanuil Karalis, jenž nakonec získal bronz.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články