Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Pražský maraton vyhrál keňský běžec Ivuti

Praha - Keňský běžec Patrick Ivuti vyhrál Pražský mezinárodní maraton. V ulicích české metropole dosáhl času 2:07:48, čímž překonal o více než minutu traťový rekord, který odolával od roku 1998. Mezi ženami triumfovala Ruska Olga Gloková v čase 2:28:27, která za sebou nechala všechny africké pronásledovatelky, na traťový rekord to ale nestačilo. Ivuti v Praze nezávodil poprvé, už před dvěma lety tu vyhrál půlmaraton a se stejnou dravostí se vrhl i na dvojnásobnou trať.

Ivuti se od začátku pohyboval v čele nejprve osmnáctičlenné skupiny, která se osamostatnila v čele po prvních deseti kilometrech. Když se skupinka ve druhé polovině začala dále trhat, nastoupili předloňský vítěz chicagského maratonu Ivuti a jeho krajan Kibiwott.

I když dosavadní tempo odpovídalo traťovému rekordu, ještě jej vystupňovali, a tak si Ivuti kromě 16 tisíc eur, tedy asi 429 tisíc korun, za vítězství z Prahy odveze i dalších 10 tisíc eur za traťový rekord. Třicetiletý běžec překonal výkon svého krajana Elijaha Lagata z roku 1998 o minutu a čtyři vteřiny a téměř vyrovnal své osobní maximum.

Mistrem republiky se stal Mulugeta Serbessa z Týna

V africké konkurenci byl hodně vidět i ukrajinský vytrvalec Mykola Antoněnko, který skončil čtvrtý, zato čeští závodníci skončili daleko za ním. Mistrem republiky se nakonec stal naturalizovaný Etiopan Mulugeta Serbessa. Osmatřicetiletý ortoped z Týna nad Vltavou využil zaváhání dosud suverénního Róberta Štefka a kromě patnáctého místa v závodě získal titul mistra republiky v čase 2:27:16.

Olga Gloková
zdroj: ČTK
Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články