Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Atleti vyrážejí vstříc evropským medailím do Barcelony

Praha – Z vojenského letiště ve Kbelích dnes odletěla česká atletická výprava do katalánského velkoměsta, aby zde v příštím týdnu poměřila síly s kontinentálními soupeři na mistrovství Evropy. Na olympijském stadionu mohou čeští atleti zazářit především v technických disciplínách – na minulé úspěchy chtějí navázat oštěpařka Barbora Špotáková a její kolega v mužské kategorii Petr Frydrych. Vysoké ambice budou mít i překážkáři Zuzana Hejnová s Petrem Svobodou. K možným adeptům na cenný kov patří i tyčkaři Jiřina Ptáčníková a Michal Balner či čtvrtkařská štafeta žen. Na minulém mistrovství získala česká enkláva 4 medaile.

Špotáková se v Barceloně pokusí zkompletovat svou sbírku trofejí. Mistryně světa a olympijská vítězka má z ME zatím "jen" stříbro z Göteborgu a čeká se její souboj s Ruskou Marií Abakumovovou. Svoboda má optimální vyhlídky, neboť vede letošní evropské tabulky. Jakub Holuša a Denisa Rosolová vybírali ze dvou startů a domácí mílařská jednička dala před patnáctistovkou přednost osmistovce, bývalá dálkařka a vícebojařka Rosolová poběží čtvrtku. Na dvoustovce byly její naděje menší, na dvojnásobné trati navíc kvůli malému počtu přihlášených odpadly rozběhy, takže ušetří síly do štafety.

Ve startovních listinách je rekordních 1370 atletů (761 mužů a 609 žen) ze všech padesáti zemí sdružených v Evropské atletické asociaci (EAA). A to se ještě finální podoba účastnického pole výrazně změnila oproti předběžným přihláškám, kterých bylo dokonce 1626. Dosavadní rekord držel minulý šampionát před čtyřmi lety v Göteborgu, kde závodilo 1288 atletů ze 48 zemí. Na barcelonském modrém mondu bude mít nejpočetnější zastoupení tradiční velmoc Rusko, které do Španělska vyslalo 105 atletů a neobsadilo pouze závody mužů na 1500 metrů a ve vrhu koulí.

Je nám líto, video expirovalo.
Atleti odlétají do Barcelony

Silní budou i Britové a Francouzi. Očekává se například velký souboj mezi sprinterskými hvězdami obou těchto zemí. Na startu stovky budou dvacetiletý Christophe Lemaitre, od 9. července první muž bílé pleti, který zaběhl stovku pod deset sekund (9,98), a dvaatřicetiletý Dwain Chambers, který v tomto roce byl jen o setinu pomalejší. Francie má další jasné kandidáty na titul v lídrech letošních světových tabulek, kterými jsou tyčkař Renaud Lavillenie (594) a trojskokan Teddy Tamgho (17,98).

Na šampionátu bude ale také několik hvězd chybět. Ruská tyčkařka Jelena Isinbajevová si dala rok pauzu, zdravotní potíže připravily o účast například švédského trojskokana a obhájce titulu Christiana Olssona, ruského půlkaře Jurije Borzakovského, dvojnásobného vítěze ME Mehdiho Baalu z Francie či desetibojařského šampiona z předchozích dvou ročníků Romana Šebrleho, který kvůli zranění ani nepožádal o divokou kartu. Naopak právě prostřednictvím divoké karty se třeba do švédského týmu dostala Carolina Klüftová, bývalá královna sedmiboje, která po zranění nesplnila limit ve skoku dalekém.

Raritou bude start padesátileté slovinské sprinterky jamajského původu Merlene Otteyové, která se nominovala do štafety na 4x100 metrů. V letošní sezoně dokázala zaběhnout čas 11,67 sekundy. Před čtyřmi lety na ME v Göteborgu postoupila na stovce do semifinále a letos je stále druhou nejrychlejší slovinskou sprinterkou.

00000

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články