Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Kouč atletů Dvořák čeká úspěšné ME

Praha - Až deset atletů může podle reprezentačního kouče Tomáše Dvořáka myslet příští týden na mistrovství Evropy v Barceloně na medaili. Jedním dechem však dodává, že to ještě neznamená, že tolik cenných kovů česká výprava skutečně přiveze. Česká atletika po loňské chudším roce prožila nadějnou první polovinu sezony. Do Barcelony se nominovalo 41 atletů, z nichž skoro polovina může podle kouče myslet na postup do finále. Šampionát začne příští týden v úterý, slavnostní zahájení ale proběhne v centru Barcelony už v pondělí večer. Přímé přenosy nabídne ČT4.

Barcelona se může stát nejúspěšnějším českým šampionátem v historii. Dosud nejvíc medailí, zlatou, dvě stříbrné a bronzovou, vybojovali atleti před čtyřmi lety v Göteborgu. A nyní je v českém týmu také hned několik kandidátů na cenný kov. Evropské tabulky vede překážkář Petr Svoboda, druzí jsou Zuzana Hejnová na 400 metrů překážek a oštěpaři Barbora Špotáková a Petr Frydrych. "Může se tam dostat až deset atletů, ale já věřím, že medailí bude tak šest," konkretizoval Dvořák.

V elitní desítce v evropských tabulkách je hned čtrnáct českých atletů, k adeptům na zisk medaile patří ještě půlkař Jakub Holuša či tyčkařka Jiřina Ptáčníková, kteří oba mají v posledních týdnech skvělou formu. Bez šancí není ani další tyčkař Michal Balner či další oštěpař Vítězslav Veselý, diskařka Věra Cechlová, čtyřstovkařka Denisa Rosolová či štafeta žen na 4x400 m.

Je nám líto, video expirovalo.
Reakce českých atletů

Tomáš Dvořák, reprezentační trenér: "Živím v sobě víru, že to bude letos výborné mistrovství," věřil Dvořák.

Barbora Špotáková, oštěpařka: "V Götteborgu (na minulém ME) jsem byla spokojená se stříbrnou medailí. Prohrála jsem o kousíček, tak doufám, že letos v Barceloně bych mohla mít více štěstí."

Zuzana Hejnová, běžkyně na 400 m př.: "Když mám na sebe velký tlak, tak podávám ještě lepší výkony, než na které mám."

"Síla výpravy je navíc v tom, že je mladá a lačná po úspěchu, navíc budou chtít odčinit nevydařený loňský rok. Já věřím i Jardovi Bábovi, že se probudí a bude bojovat," jmenoval Dvořák i výškařskou jedničku. "Jsem v takovém rozpoložení, že si dovolím tvrdit, že bez medaile se nevrátíme," uvedl sebevědomě.

Vlajkonošem výpravy při slavnostním zahájení bude překážkář Svoboda. Do katalánské metropole odjede také desetibojař Roman Šebrle, které je zraněný, ale bude se ucházet při volbách o místo jednoho z šesti členů Komise sportovců Evropské atletické asociace EAA.

Frydrych má nejvyšší cíle

Oštěpař Jan Železný na olympijském stadionu v Barceloně v roce 1992 získal své první velké zlato. Historie se může zopakovat o osmnáct let později, jen oštěp bude při mistrovství Evropy na tomtéž stadionu mít v ruce Petr Frydrych. Oštěpařský mág Železný může přivést k prvnímu velkému úspěchu kariéry největší klenot, který nyní už jako trenér třímá v rukách.

Petr Svoboda, překážkář: "Když se mi podaří start, neulejt ani jednou, a pokud možno doběhnout s tretrami na noze, myslím, že by podle toho mohlo vypadat umístění a mohlo by i zacinkat."

Petr Frydrych, oštěpař: "Letos jsem nebyl hůře než druhý, takže chci, aby tomu tak bylo i v Barceloně."

Frydrych touží i po zlatu. Na cestě k němu ale stojí velká překážka. Nor Andreas Thorkildsen, olympijský vítěz a mistr světa, který letos jediný přehodil 90 metrů. "Ale to já můžu dokázat také. Určitě na to mám," věřil si český oštěpař.

Špotáková cítí formu, chce to jen trochu odpočinku

Má za sebou kvalitní trénink, je zdravá a má dobrou náladu, jen si potřebuje odpočinout a vyladit formu. Stav oštěpařky Barbory Špotákové předurčuje světovou rekordmanku k boji o medaili na mistrovství Evropy. Obhájkyně stříbra ještě mezitím pojede do Monaka v rámci Diamantové ligy, kde hodlá také nabrat i psychické síly po náročné první polovině sezony.

Zlato z ME je jediným titulem, který ve své sbírce ještě nemá. Největší soupeřkou jí bude Maria Abakumovová, která vede letošní světové tabulky, byť jen o 23 centimetrů. Ruska už ale několik týdnů nezávodí a nejsou o ní žádné zprávy. Počítat musí i se Slovinkou Martinou Ratejovou, s níž prohrála na Zlaté tretře, či s Němkou Christinou Obergföllovou, tradiční soupeřkou. "Na zlato bude třeba hodit přes 67 metrů, když nebude pršet," předpověděla Špotáková.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články