Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Americké sprinterky dostanou zpět medaile z OH v Sydney

Lausanne (Švýcarsko) - Americké sprinterky, které přišly o zlaté medaile ze štafety na olympijských hrách v roce 2000 v Sydney kvůli dopingovému prohřešku Marion Jonesové, dostanou své cenné kovy zpět. Celkem sedm sportovkyň uspělo s odvoláním u Mezinárodního arbitrážního soudu (CAS) v Lausanne. Podle jeho verdiktu nemohou atletky přijít o medaili kvůli trestu jediné sprinterky v týmu.

Titulem olympijských vítězek se tak mohou opět pyšnit účastnice závodu na 4x400 metrů Jearl Milesová-Clarková, Monique Hennaganová, LaTasha Colanderová-Clarková a Andrea Andersonová, bronz dostanou zpět sprinterky Chryste Gainesová, Torri Edwardsová a Passion Richardsonová. Jedinou ženou, která se nepřidala k odvolání, je sprinterka Nanceen Perryová. Cenné kovy Američankám odebral Mezinárodní olympijský výbor v roce 2008.

Jonesová v roce 2007 přiznala, že v Sydney dopovala, a přišla tak o zlaté medaile z individuálních závodů na 100 a 200 metrů a bronz ve skoku do dálky. Týmové úspěchy Spojeným státům americkým ale z rozhodnutí CAS zůstanou. "Soud rozhodl, že v době OH v Sydney neexistovalo pravidlo, které by umožnilo Mezinárodnímu olympijskému výboru či Mezinárodní atletické federaci odebrat medaili celé štafetě na základě dopingu jedné atletky," stojí v oficiálním prohlášení arbitráže.

Zároveň ale tři členové soudu připustili, že dnešní rozhodnutí není úplně fér k ostatním štafetám, které pravidla neporušily. "Všechno se ale musí řešit podle pravidel platných v té době," upozornili zástupci CAS. O šanci získat zlato od Američanek přišly jamajské čtvrtkařky.

Verdikt zklamal olympijský výbor

Výsledek řízení se nelíbil zástupcům Mezinárodního olympijského výboru MOV. "Je to zklamání pro ostatní týmy," uvedl MOV v prohlášení a upozornil, že bude i nadále ve věcech dopingu tvrdě prosazovat pravidlo nulové tolerance. To platí od roku 2003.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články