Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

MOV přerozdělil medaile po Jonesové, Thanuová přišla zkrátka

Lausanne - Mezinárodní olympijský výbor (MOV) přerozdělil medaile z individuálních disciplín, ve kterých na hrách v Sydney uspěla dopingová hříšnice Marion Jonesová. Zlato ze stovky však MOV odmítl udělit řecké sprinterce Ekaterini Thanuové, neboť ta byla zapletena do dalšího dopingového skandálu o čtyři roky později v Aténách. Až devět let po samotných závodech se tak oficiálně vítězkou na 200 metrů stala Pauline Davisová-Thompsonová z Baham, která původně doběhla za Jonesovou druhá. Na stříbro si polepšila Susanthika Jayasingheová ze Srí Lanky a bronz získá dodatečně Beverly McDonaldová z Jamajky. Bronz z dálky připadlo Rusce Taťjaně Kotovové.

Komplikace s nejkratším sprintem vyřešil výkonný výbor MOV tak, že zlato neudělil vůbec. Naopak stříbrné medaile budou dvě. Ke druhé Thanuové přibyla i původně třetí Jamajčanka Tanya Lawrenceová. Na medailovou pozici se ze čtvrtého místa posunula další jamajská sprinterka Merlene Otteyová, která už nyní reprezentuje Slovinsko.


Jonesová ani Thanuová neměly během kariéry pozitivní test. Američanka dlouho užívání zakázaných látek popírala, v roce 2007 se však přiznala a za lživé výpovědi musela na půl roku za mříže. Thanuová byla obviněna společně s krajanem Kostasem Kenterisem z toho, že unikla dopingové kontrole a fingovala nehodu na motorce. 

Nezodpovězena zatím zůstává otázka dalších dvou medailí ze štafet, na kterých se Jonesová v Sydney rovněž podílela. Američance už sice byly zlato ze závodu na 4x400 metrů a bronz ze 4x100 metrů odebrány, ale její kolegyně se cenných kovů nechtějí vzdát a odvolaly se k CAS. Rozhodnutí by mělo padnout 18. prosince.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články