Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Německo - Polsko

Změní se podoba reprezentačního kalendáře? FIFA hledá kompromis

Pro milovníky domácích soutěží existuje jen pár více frustrujících momentů než reprezentační přestávka během sezony. Nejen kvůli fanouškům, ale také vzhledem k stále častějším podnětům klubů i televizních společností se debatuje o změnách, které by povinnosti hráčů vůči národním týmům "omezily". Mezinárodní federace fotbalových asociací (FIFA) zvažuje možnost, že by zmíněných pauz bylo méně, ale zato by byly delší.

José Mourinho
zdroj: Reuters

V letošní sezoně jsou na programu čtyři, každá z nich trvá dva týdny. Zářijová je minulostí, říjnová právě probíhá a další budou následovat v listopadu a v březnu.

Prakticky totožně by měl kalendář FIFA vypadat až do roku 2024, pokud se všechny zúčastněné strany - včetně představitelů jednotlivých lig a majitelů vysílacích práv - nedohodnou na redukci, po které volají i trenéři v čele s José Mourinhem z Manchesteru United a Arsénem Wengerem z Arsenalu.

Oba si shodně posteskli, že kvalifikace na mistrovství světa v Rusku narušila fazónu jejich celků. "Nejsem z další přestávky nadšený," řekl stroze portugalský kouč, jehož tým ztratil jediné body v aktuálním ročníku Premier League právě po jedné z nich v září. "Dva dny poté, co se hráči vrátili, jsme absolvovali zápas," připomněl remízu na půdě Stoke 2:2.   

I podněty uznávaného dua přiměly fotbalovou asociaci, aby se zamyslela nad inovacemi pauz národních mužstev. Podle hrubých návrhů by jich mohlo být v sezoně méně, ale trvaly by delší dobu. Otázkou je, zdali by byl tento kompromis pro představitele jednotlivých lig a majitele vysílacích práv uspokojivý.

Už teď hráči opouští své zaměstnavatele pokaždé na deset až jedenáct dní. Najít rozumné řešení mezi klubovými a reprezentačními trenéry bude velmi složité. Zatímco kluboví si stěžují, že jejich svěřenci přilétají ze srazů často zranění, reprezentačním vadí, že na práci s týmem mají během krátkých setkání málo času.

Jedno je téměř jisté. Ať už FIFA rozhodne tak, či onak, hlasy volající po chybách systému spatří světlo světa víceméně okamžitě.

Zdroj
bbc.com, en.onefootball.com, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články