Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Jarolím dostal od vedení FAČR důvěru. Kouč odmítá spekulace, že je pod vlivem agentů

Před Karlem Jarolímem stojí další výzva. Cíl je jasný: postup na mistrovství Evropy. Dosavadní reprezentační kouč povede národní tým i nadále, výkonný výbor Fotbalové asociace ČR mu dal důvěru. Tu získal i přesto, že v kvalifikaci o mistrovství světa obsadil s týmem až třetí místo ve skupině a nepostoupil ani do baráže. Místopředseda FAČR Roman Berbr kouče kritizoval, Jarolím odmítl spekulace, že je pod vlivem hráčských agentů. Trenérovi teď zbývá jediné: rozmyslet se, zda podmínky nové smlouvy přijme. 

Trenér české reprezentace Karel Jarolím
zdroj: ČTK autor: Deml Ondřej

Výkonný výbor vyslechl Jarolímovu analýzu a rozhodl se dát mu důvěru i na další období.

Místopředseda FAČR Roman Berbr nicméně přiznal, že vedení asociace nebylo jednomyslně s takovou obhajobou spokojeno. "Nebyli jsme spokojeni se sebereflexí vedení fotbalové reprezentace," uvedl faktický šéf českého fotbalu.

Reprezentaci a působení Karla Jarolíma se věnuje nový FOTBAL FOKUS podcast:

Vzhledem k platné smlouvě do 31. července 2018 se vedení FAČR rozhodlo ponechat smlouvu s Jarolímem. "Když smlouvu dělal minulý předseda, tak ji udělal takhle. Je tam časový úsek, který se nedá vypovědět. Zřejmě si pan Pelta (bývalý předseda FAČR, pozn. red.) představoval, že postoupíme na mistrovství světa," prohlásil Berbr.

Vedení asociace bude chtít připravit nový kontrakt, ve kterém bude mít Jarolím jasně stanovené sportovní cíle. A to vyhrát svou skupinu v nové Lize národů a následně postoupit na mistrovství Evropy 2020.

"Jarolím zůstane určitě trenérem do 31. července. Pak bude záležet na tom, zda bude souhlasit s novými podmínkami smlouvy," řekl Berbr. "Názor výboru nebyl jednotný, ale museli jsme zvážit pro a proti. Smlouva s trenérem částečně končí až po MS 2018 a definitivně končí až v roce 2020. Je to komplikované, smlouva bohužel neobsahuje sportovní odpovědnost a nedá se vypovědět," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Jarolím dál povede fotbalovou reprezentaci

"Nerad chodím od rozdělané práce, mužstvo prochází nějakým procesem, je v nějakém vývoji. Někam se to pohnulo. Myslím, že mužstvo je v lepším stavu, než když jsme začínali," řekl už v neděli po utkání se San Marinem Jarolím.

"Když jsme mužstvo přebírali, zbýval nějaký měsíc do startu kvalifikace, řada hráčů skončila. Bylo to poměrně dost hektické a čas hrál proti nám. Teď je času relativně víc, je případně ještě tři čtvrtě roku času na to něco vyzkoušet. Ale do té další (evropské) kvalifikace by se to mělo stabilizovat," doplnil.

Ilustrační foto

Dosavadní působení trenéra u týmu považuje výbor za neúspěch. "Je nutné v tomto okamžiku to pojmenovat tak, jak to je. Neschovávat se za to, že to byla doba hledání a že jsme se někam posunuli. Je konec neúspěšné kvalifikace a padáme žebříčkem FIFA na úroveň Jamajky a Maroka," prohlásil Berbr.

Pod vlivem agentů?

"Musí také přestat turistika hledání hráčů. Výbor je znepokojen informacemi o vlivu agentů na nominace. Znepokojuje nás, že hráč odehraje dvě utkání a hned se objeví v reprezentaci. Kádr by měl být stabilní dvaceti hráčů a k tomu přidávat vždy dva, tři hráče," řekl Berbr k tomu, že Jarolím během 14 měsíců ve funkci protočil 43 různých hráčů.

Vliv agentů Jarolím rázně odmítl. "Velmi důrazně se musím ohradit proti spekulacím ohledně mého užšího kontaktu s fotbalovými agenty a potažmo pak jejich vlivu na tvorbu jednotlivých nominací. Je to nesmysl, který mě poškozuje po lidské i profesní stránce," uvedl Jarolím v prohlášení.

Karel Jarolím:

"Nebráním se sportovní kritice, která po dosažených výsledcích přišla. Veškerá tato témata rád proberu s vedením FAČR i případnými fotbalovými experty. Na dnešním jednání však konkrétní dotazy nepřišly a nebylo tak možno na ně reagovat."

Rozhodnutí výboru ponechat ho ve funkci přivítal, zároveň ale naznačil, že si další působení u týmu bude muset promyslet. "Budu rád, pokud budu moct v rozdělané práci pokračovat. Na druhou stranu bych nechtěl působit v prostředí, které by mou práci považovalo za nekvalitní či dokonce kontraproduktivní," dodal.

Jarolím se stal koučem reprezentace v srpnu 2016 po Pavlu Vrbovi. Ze čtrnácti zápasů na lavičce zaznamenal šest výher, čtyři remízy a čtyři porážky při skóre 25:13.

Už dvě kola před koncem kvalifikace bylo jisté, že český výběr na MS nepostoupí. Poslední dvě výhry nad Ázerbájdžánem a San Marinem alespoň odvrátily nejhorší kvalifikační výsledek.

Zdroj
ČT sport, ČTK, Právo

Hlavní zprávy

Nejčtenější články