Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Získá Neumannová další zlato z olympiády? Kauza Šmigunová-Vähiová se opět otevře

Praha – Začalo se o tom mluvit už v roce 2014, jenže pak vše vyšumělo do ztracena. Kauza ohledně estonské běžkyně na lyžích Kristiny Šmigunové-Vähiové a užití dopingu na olympiádě v Turíně by však měla opět ožít. Případ bude tento týden projednávat Mezinárodní sportovní arbitráž CAS, což je dobrá zpráva pro Kateřinu Neumannovou. V případě usvědčení Estonky by mohla česká legenda získat z Her druhé zlato.

Kateřina Neumannová slavící v cíli s dcerou Lucií
zdroj: AP autor: ANJA NIEDRINGHAUS

Bylo to její poslední vystoupení na olympiádě, do kterého šla s vědomím, že pokud neuspěje, zakončí kariéru bez zlata z Her. Kateřina Neumannová to však nakonec dokázala. Po fantastickém závěru závodu na 30 kilometrů vybojovala nejcennější kov a splnila si tak velký sen.  

Už brzy by si ale na krk mohla dodatečně pověsit další zlatou placku se znakem pěti olympijských kruhů. Estonka Kristina Šmigunová-Vähiová, která českou reprezentantku v Turíně těsně porazila ve skiatlonu na 2 x 7,5 kilometru, by o ni totiž mohla přijít kvůli dopingovému nálezu.

Za normálních okolností by přitom byla Šmigunová-Vähiová už chráněná. Dodatečně kontrolovat vzorky je možné jen 8 let nazpět. Ovšem ten její byl testován již v roce 2014, kdy se o odebrání spekulovalo poprvé, jelikož vzorky A i B byly pozitivní. 

Právníci estonské běžkyně ale přezkoumání vzorku napadli s tím, že výsledky testů jsou špatné a při jejich zhotovení došlo k použití nesprávných metod. Případ pak poněkud zmizel z pozornosti veřejnosti, ale nyní na něj opět upozornila Kanaďanka Beckie Scottová, bývalá soupeřka Neumannové a v současnosti členka komise sportovců v rámci Světové antidopingové agentury, která prozradila, že během tohoto týdne by kauzu měla probírat Mezinárodní sportovní arbitráž (CAS).

"WADA není součástí tohoto případu, ale z Mezinárodní sportovní arbitráže nám bylo řečeno, že slyšení začne tento týden. Až padne rozhodnutí, CAS by nás měl informovat a my pak budeme moci věc podrobněji komentovat. Na základě složitosti případu to bude asi nějakou dobu trvat, než bude vše jasné," řekla Scottová pro norskou televizi TV2, která informaci přinesla jako první.

Sama Neumannová už byla o pokroku informována a novinky bude bedlivě sledovat. "Budu arbitráž napjatě sledovat a čekat na výsledek. V případě od Soči nedošlo k zásadnějšímu posunu. Pomocí svých právníků se bránila zuby nehty, ale proces míří k rozuzlení a já jsem opravdu moc zvědavá, jak to dopadne. Výsledek ale nechci nijak předjímat," komentovala v telefonickém rozhovoru pro web ČT sport česká závodnice.

Spojení Šmigunové-Vähiové a dopingu není nic nového. Podle helsinské tiskové kanceláře FNB měla mít estonská závodnice pozitivní test v roce 1999 na Světovém poháru. V roce 2001 pak byla pozitivně testována na anabolický steroid nandrolon, jenže kvůli chybě laboratoře při rozboru B nebyla potrestána.

Neumannová kauzu několikrát komentovala už dříve. Po závodě v Turíně 2006 tvrdila, že cítila, že měla vyhrát ona, a v roce 2014, když se o kauze naplno začalo mluvit, prohlásila, že ji to vůbec nepřekvapuje a čekala to.

"Nechci říct věděli, ale hraničilo to s jistotou. Ty její výkyvy výkonnosti, kdy se schovala, pak přijela, vyhrála dva závody, pak byla najednou desátá, to byly silné signály, že není všechno v pořádku," vyprávěla. "A Estonci se uměli 'připravit' na jeden závod v sezoně, to se s nima táhlo vždycky."

Pokud by nakonec CAS rozhodl ve prospěch české závodnice, rozšířila by se jí tak už dost bohatá olympijská medailová sbírka. Doposud má na kontě jedno zlato, čtyři stříbra a jeden bronz. Navíc by se posunula také v pořadí závodu na 10 km klasicky, který Šmigunová-Vähiová rovněž ovládla. V něm by se Neumannová posunula na čtvrtou pozici.

S dodatečným přebíráním medailí má navíc Neumannová zkušenosti, když se posouvala pořadím na Hrách v Salt Lake City po dopingu Rusek, a i když by ji mrzelo, že zlato nakonec převezme až dodatečně, měla by z něj i tak velkou radost.

"Pořád se jedná o zlatou olympijskou medaili, i po deseti letech. Samozřejmě pro sportovce je nejkrásnější ji oslavit hned na stupních vítězů, ale i teď by pro mě měla velkou cenu. Znovu ale opakuji, nechci se radovat, výsledek procesu mě ale velmi zajímá," dodala.

Sestřih skiatlonu na OH v Turíně:

Hlavní zprávy

Nejčtenější články