Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Urban Challenge Praha

Za chaos při závodě biatlonistů prý může i český rozhodčí

Whistler (Kanada) - Stíhací závody biatlonistů na olympijských hrách provázely zmatky, které zřejmě ovlivnily i pořadí na medailových místech a vyvolaly protest švédské výpravy. Pořadatelé totiž měli potíže se správnými odstupy mezi startujícími závodníky. Agentura AP uvedla, že v závodě mužů za to mohl i český rozhodčí. Technický delegát biatlonové unie IBU Norbert Baier označil chyby za trapné. "Nedokážu pochopit, jak se to mohlo stát," citovala jeho slova AP. Jediným českým biatlonovým rozhodčím ve Vancouveru je Pavel Levora, ten se ale brání tím, že byl problém v atypické časomíře i nekázni závodníků.

Chyba v závodě mužů prý byla už v tom, že někteří biatlonisté stáli ve špatné řadě. Kotrolovat je měl český rozhodčí, který si ale chybného rozestavení nevšiml. Na trať pak závodníky pouštěli dobrovolníci, kteří je ale vypouštěli podle pořadí ve frontě a nekontrolovali jejich závodní čísla. Dva biatlonisté proto do závodu vyrazili dřív.

Podle Levory mohla za problémy časomíra, ve Vancouveru je totiž odlišná od té, která se používá ve Světovém poháru, a ukazuje rozestupy jinak. Levora s ní prý nebyl před závodem seznámen, protože zaskočil na poslední chvíli za švýcarského rozhodčího, který byl stažen kvůli chybám v závodě žen.

Domácí biatlonista doběhl pátý, skončil ale jedenáctý

Když prý Levora při startu odpočítávání na chvíli zaváhal, začal se s ním Američan Jeremy Teela přetahovat. "Chvíli se se mnou tahal, tak jsem nechtěl napáchat ještě víc škody a raději jsem ho pustil. Počítal jsem s tím, že se mu čas stejně přičte, takový je běžný postup," popisuje Levora. Podobné to bylo vzápětí i s Kanaďanem Jeanem Philippem Leguellekem.

I když pořadatelé na chyby přišli už během závodu a časy závodníků alespoň v počítači korigovali, průběh závodu už ale ovlivnit nemohli. Při stíhačce je přitom velmi důležité, do jaké skupiny se závodník zařadí. Po dojezdu byl nejvíce zklamaný domácí biatlonista Jean Philippe Leguellec, který se sice po dojezdu radoval z pátého místa, třicetisekundová korekce jej ale odsunula až na jedenácté místo.

"Jsem zklamaný, protože jsem doběhl pátý a jsem jedenáctý. Je to nefér, ale je to tak. Nic s tím nenadělám," zlobil se Leguellec. "Dobrovolníci odvádějí skvělou práci a my v Kanadě nemáme s takovými akcemi zkušenosti. Proto ty časy haprovaly, ale časoměřiče vinit nemůžeme," uvedl.

Nechybělo mnoho a do chaosu zabředl i stříbrný Rakušan Christoph Summan. Právě před ním totiž začali pořadatelé pouštět závodníky dřív a on se chtěl vydat hned za nimi. Při snaze vyrazit na trať ho na poslední chvíli zadržel pozdější vítěz Björn Ferry ze Švédska. "Zakřičel jsem na něho - stůj, Summane, máš jít jako dvanáctý, já osmý a jsem přitom za tebou. Bylo to celé divné," řekl po závodě Ferry.

V závodě žen chyboval švýcarský rozhodčí

Podobné chyby provázely i předcházející závod žen, v němž zmatek na startu do jisté míry ovlivnil i souboj o medaile. Jednu z favoritek Annu Carin Olofssonovou-Zidekovou ze Švédska totiž dobrovolníci vypustili na desetikilometrovou trať až o čtrnáct vteřin později. I když jí ještě během závodu ztrátu alespoň papírově vrátili, do kontaktu s vedoucími závodnicemi už se nedostala, což ji možná stálo bronzovou medaili, na niž v cíli po kompenzaci ztrácela 11,1 sekundy.

"Celé první kolo jsem se z toho vzpamatovávala a byla jsem dost nervózní, ale pak jsem si řekla, že chyby se prostě stávají, no," řekla po závodě Olofssonová-Zideková. Vedení IBU se jí po závodě omluvilo.

Za chybu prý mohly závodnice před ní, které se pokusily odstartovat dříve, což způsobilo ve startovním prostoru zmatek. Se zpožděním do závodu vystartovaly i dvě další biatlonistky. Švédové po závodě podali protest, ale nakonec ho sami stáhli. V závodě žen údajně chyboval švýcarský rozhodčí, načež jej podle AP pro závod mužů vystřídal Čech.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články