Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Z ničeho za rok světovou jedničkou. Označují mě za crossmintonovou Plíškovou, směje se Makrlík

Teprve na začátku letošního roku se začal crossmintonu pořádně věnovat. V žebříčku se tehdy pohyboval až ve druhé stovce. O pár měsíců později je však z Petra Makrlíka hvězda rychle se rozvíjejícího raketového sportu. Skvělé výkony ho jako prvního Čecha v historii vystřelily mezi singlisty na pozici světové jedničky. A stejný počin by se mu mohl brzy povést také ve čtyřhře.

Petr Makrlík
zdroj: ČT

Ještě před dvěma roky se soustředil na tenis. Ve čtyřhře získal několik medailí z mistrovství republiky a dařilo se mu i na dalších domácích turnajích. Vše ale změnil jeden z halových tréninků, při kterém zahlédl dění na vedlejším kurtu. Na něm se zrovna hrál neznámý sport, který Petra Makrlíka zaujal.

Tím sportem byl crossminton, mix tenisu, badmintonu a squashe. Makrlík se tehdy pustil s hráčkami do diskuse, ze které vyplynula zkouška na jednom z turnajů v Pardubicích a hned velký úspěch. V mezinárodní konkurenci obsadil druhé místo a ukázal, jak velké předpoklady má. V roce 2016 však ještě zůstal věrný tenisu. Až letos se vrhl na dráhu crossmintonisty naplno a sám se nestačil divit, jak se mu daří.

"Vůbec jsem to nečekal a nevěřil jsem si na to. Ukázalo se ale, že mám na to dobré dispozice. Crossminton je hodně podobný tenisu. Jsou tam voleje a smeče. Myslím, že to jsou moje přednosti plus ještě pohyb na kurtu," konstatuje reprezentant klubu Východočeská sportovní.

Zmíněné atributy ho pomalu začaly táhnout mezi hvězdy. Makrlík se pravidelně umisťoval mezi nejlepšími a ke konci sezony to rozjel naplno. Poslední čtyři turnaje jasně ovládl a drží si sérii 26 zápasů v řadě bez porážky. Skvělá bilance ho zároveň posunula jako prvního Čecha v historii na pozici světové jedničky.

"Jak mám ve hře prvky z tenisu, předvádím jiný styl než ostatní. Hraji rychle a útočně, takže pro ně je to překvapení a na můj styl často nemají odpověď," popisuje Makrlík jeden z důvodů, proč se tak brzy vypracoval na úplný vrchol.

Díky tomu si z něj začali fanoušci také dělat legraci, že je jako tenistka Karolína Plíšková, jež letos jako první Češka v historii vystoupala na trůn pro světovou jedničku ve dvouhře.

"Soupeři byli rádi, že se mi daří"

Sám tenis také ještě úplně nezavrhl. Na podobný úspěch jako Plíšková už ale podle všeho nedosáhne, jelikož jeho kariéru teď naplňuje crossminton. "V současné době jsem tak na 90 % crossmintonista a na 10 % tenista," přiznává.

Koncentrace na crossminton mu přinesla i zásadní zlepšení jeho hry, která byla v úvodu sezony i přes solidní výsledky ještě dosti syrová, a Makrlík měl často zbytečně potíže kvůli taktické nevyzrálosti. "Měl jsem dříve problémy, když na mě někdo hrál obranu. Držel mě vzadu a v takové chvíli jsem se to tam za každou cenu snažil střílet. Teď už vím, že je dobré si ve výměně odpočinout a nechat chvíli útočit i soupeře. Není to jen o zabíjení míčů, ale také o taktice," poznamenal.

Šetření sil bylo důležité i pro úspěch na turnajích, které se většinou konají po Evropě, ale obliba crossmintonu roste také v Japonsku. Za víkend hráči na podnicích odehrají přibližně deset zápasů, které trvají mezi třiceti minutami a hodinou a půl.

Petr Makrlík
zdroj: ČT

Pokrok na všech frontách Makrlíkovi přinesl jen letos osm turnajových triumfů různých kategorií a 8653 bodů, což je o 2000 více než má druhý Švéd Per Hjalmarson. "Nejvíce si ale cením výhry na prvním turnaji kategorie 500, který se odehrál v Bánské Bystrici. Porazil jsem tam Ukrajince Michaila Mandryka, jenž chvíli předtím vyhrál tisícovku v Německu. Prolomil jsem díky tomu sérii, kdy jsem dvakrát prohrál ve finále. Od výhry na Slovensku to pak šlo samo," řekl s úsměvem.

Jeho vítězství zaujalo i soupeře, kteří ho přestali podceňovat a začali si na něj dávat větší pozor. Paradoxem je, že Makrlíkova jízda navíc některým udělala radost. "Jsou rádi, že přišla nová krev. Dlouhá léta tam vévodili jen Švédové a Němci a rozdávali si to mezi sebou," popsal.

Jedničkou ve čtyřhře ideálně do března

Že by se však skokem na první místo žebříčku doživotně zajistil podobně, jako tomu je v tenise, o tom nemůže být řeč. "Podporuje mě Česká asociace crossmintonu. Na turnajích jsou price money kolem 500-1000 euro. Záleží, kde se hraje," přiznává.

Obecně ale cítí, že je o crossminton měsíc od měsíce větší zájem. Pomáhají i jeho úspěchy, díky nimž se základna hráčů v Česku pozvolna zvětšuje. "Jen v mém okolí se na ten sport spousta lidí ptá a chce si ho vyzkoušet. Přidávají se i mladí tenisté. Je to na dobré cestě," těší ho.

K pokračování růstu by rád přispěl také dalšími sukcesy a cíle Makrlík nemá nijak malé. Nejenom, že by rád udržel pozici jedničky v singlu a ovládl červnové mistrovství Evropy, ale vyhlíží rovněž post nejlepšího hráče světa ve čtyřhře. Tam je v současném žebříčku na sedmé pozici.

"Singl mě baví víc, ale být jedničkou ve čtyřhře je rovněž mým cílem. Nevím, jestli to stihnu do konce roku, protože bych teď musel vyhrát všechny turnaje a soupeřům by se muselo nedařit. Doufám ale, že na 80 procent bych se tam do března mohl dostat," nebojí se prohlášení. 

Důležitý krok ke splnění cílů může udělat už v prosinci, kdy proběhne elitní turnaj v Amsterdamu kategorie 1000, a tam se sjedou nejlepší hráči světa. A cíle Makrlíka? Jasné, dvě vítězství.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články