Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Vážná zranění fotbalistů zastavují kariéry, ve Zbrojovce o tom vědí své

Praha - Jedním z talentů českého fotbalu, který kvůli zdraví momentálně nemůže hrát, je Martin Lejslal. Brankář, který prošel vleklými zraněními. Od polámaných prstů, přes několikrát zlomený nos až k operacím kyčle a ramene. Kvůli němu v jednatřiceti letech (pro brankáře produktivní věk) nemá profesionální smlouvu a zatím netuší, jestli se k fotbalu vrátí. Ve Studiu fotbal extra se na téma zdravotní trable fotbalistů zamýšlel s Tomášem Poláchem a dlouholetým lékařem Zbrojovky Petrem Gálem.

Martin Lejsal (uprostřed), Tomáš Polách a MUDr. Petr Gál ve Studiu fotbal extra
zdroj: ČT sport

"V Rusku jsem si utrhnul chrupavku v rameni. Rekonvalescence už běží déle jak rok. Navíc čtyři měsíce trvalo, než se na to přišlo. Řešilo se to artroskopicky a momentálně to na fotbal není. Musel jsem ho odložit. Věnuji se podnikání a dávám ramenu čas," vysvětlil gólman, který prošel italskou, nizozemskou i ruskou ligou.

Vážné zranění se přihodilo dalšímu skvělému hráči Brna Tomáši Poláchovi, momentálně hrajícím v třetiligové Opavě. V lednu 2009 v utkání zimní Tipsport ligy utrpěl vpáčenou zlomeninu čelní kosti na hlavě. "Podobné zranění měl i Vašek Kadlec ze Sparty. Možná jsem tenkrát do toho souboje šel trochu špatně. Po operaci jsem pak tři měsíce chyběl, ale podařilo se mi dostat zpátky," řekl fotbalista s 268 starty v lize.

Technicky vybavený záložník měl v kariéře už jen jedno vážnější zranění. Zlomený prst na noze. Proč se mu zranění vesměs vyhýbala? "Byl jsem jiný typ fotbalisty než většina ostatních, souboje jsem moc nevyhledával. Možná proto se mi dařilo zraněním vyhnout," uvedl. Současný lékař brněnské Zbrojovky MUDr. Petr Gál má prosté vysvětlení: "Prostě šikovný fotbalista. Uměl uhýbat," vysekl poklonu dlouholetý lékař fotbalistů z jihu Moravy.


Lejsal jako brankář do soubojů chodil ještě méně, ale zranění by ho zřejmě potkala i tak. "Martinova tělesná schránka je k jeho smůle na zranění trochu více náchylná. Vždy jsem říkal, že je to gólman na Premier League. Trénoval tvrdě a poctivě. Bohužel k nám do ordinace docházel k jeho škodě až moc často," konstatoval.

Lejsalova kariéra v Brně měla světlé okamžiky. Bylo to v době, kdy tam hrál právě Polách a kolem něj postavený kádr. "Jeden půl rok to bylo bez problémů. Měli jsme v Brně silný tým. Zbrojovka porážela Spartu nebo s ní minimálně remizovala," vzpomínal brankář, který svého času dostal pozvánku i do reprezentace.

Fotbalové prostředí v Brně zažilo hrůzné chvíle v srpnu loňského roku. Záložník z Guineje Mohamed Traoré zkolaboval po zápase s Ostravou. Zachránila ho včasná operace srdeční tepny. "Měl jsem štěstí, doktoři říkali, že jsem mohl zemřít, ale já to v nemocnic vůbec necítil," vzpomíná Taroré v příspěvku. Jeho budoucnost ve vrcholovém fotbale je nejistá. Trénuje lehce a zatím bez komplikací, ale doktoři mu vrcholový sport prozatím nedoporučují. "Situace, která vznikla, byla klasický infarkt. Měl ucpanou tepnu. Není úplné jasné, jak k tomu došlo. Možná trombem z nakopnutého svalu, možná úderem míče do prsou, který v tom zápase dostal. Jeho působení ve fotbale je nejisté," řekl Gál.

Mohamed Traoré
zdroj: ČT

Gál přidal statistiku syndromu náhlých úmrtí ve sportu. "Jeden ze dvou set tisíců sportovců za rok. Sport je ale pouze spouštěcí faktor, který způsobí následek základního kardiologického onemocnění. V drtivé většině vrozeného. U vrcholových sportovců je tato možnost až pětkrát vyšší. Podílí se na tom fyzická, ale i stresová zátěž," popsal.

Ve fotbale jsou podle něj nejčastější zranění stehenních valů. Dále jsou to úrazy vazů v kotníku a při opakovaných úrazech u těchto kloubů se doba hojení prodlužuje. "Statisticky to podle výzkumu v Premier League 2000 – 2010 vychází na osm úrazů na tisíc odehraných hodin hry. Pokud je v kádru zhruba dvacet pět fotbalistů, tak tým má padesát závažnějších úrazů za sezonu. Závažnější je ten, kdy absence je delší než týden," řekl Gál.

Lejsal připojil zkušenosti a zážitky z Itálie. "V Itálii je vše nalajnované. Nemáte při zranění kam uhnout, jejich kvalita péče je v tomto směru znát. Zapisovala se každá injekce. Platili se kluboví doktoři, kteří vybíhali na plochu i při tréninku, až jsme se tomu smáli," přiblížil. Jak se on při třeba opakovaném zranění cítil? "Člověka to neskutečně mrzí. Byl jsem v takových situacích mnohokrát. Těšíte se a najednou to nejde. Čím víc jsem nad tím přemýšlel, tím víc to bylo kontraproduktivní," popisoval.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio fotbal extra

Jak hráče tedy co nejlépe od drobnějších zranění ochránit? "Důležitá je samozřejmě prevence a řádná rehabilitace. Je potřeba komplexní péče o hráče, pro prevenci existuje celá řada preparátů. Samozřejmě s respektováním dopingových opatření," uvedl lékař.

Pro ty vážnější, třeba kolem nejdůležitějšího svalu, má jasný názor. "Kompletní kardiologická prohlídka by měla existovat u všech prvoligových fotbalistů, basketbalistů nebo házenkářů v Česku. Šel bych i do dorosteneckých kategorií. V Itálii jsou povinné prohlídky u všech registrovaných sportovců. V Americe takto hlídají hráče amerického fotbalu a basketbalu, v Anglii povinně boxery. Samozřejmě finanční náklady na takové plošné prohlídky jsou extrémně vysoké. Američané to spočítali na jeden a půl milionu dolarů na zachycení jednoho syndromu," tvrdil Gál.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články