Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Valachová chce pro sport najít až 6 miliard. To na radikální změnu nestačí, říká Jansta

Praha - Financování sportu je jednou ze stěžejních otázek, které ovlivňují jeho podobu, a to jak tu sledovanou profesionální, tak tu spíše skrytou. Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová zdůraznila v ČT potřebu navýšit finanční prostředky, které by měly jít nejen do nejvyšších pater domácího sportu. Důležité je směřovat finance i do menších oddílů a k dětským sportovcům. V tom s ní souhlasí i atletický trenér a prezident České olympijské nadace Jan Železný. Podle šéfa České unie sportu Miroslava Jansty je třeba, aby do sportu přicházely peníze i jinými způsoby než ze státního rozpočtu.

Sport je označován jako dlouhodobě podfinancovaný resort. Valachová v pořadu Téma pro hosty podotkla, že navzdory jejímu relativně krátkému působení ve funkci už došlo k navýšení prostředků. "Věřím, že si při vyjednávání rozpočtu nenatlučeme nos. Rok 2015 pro mě byl přechodný, jsem s ním spokojená - v rozpočtu máme tři miliardy 800 milionů korun, což znamená o 750 milionů více oproti předchozímu roku. Je to krok správným směrem, ale není to dost na to, aby se skutečně dokázaly změnit podmínky pro podporu sportu od podlahy," říká Valachová. "Můj cíl pro rok 2017 je šest miliard," dodala k rozpočtu na příští rok, o němž by se mělo jednat v létě.

Jansta požaduje radikální řez ve vztahu státu a sportu. "Šest miliard bude také úspěch, ale není to pro to, aby se radikálně změnilo financování sportu. Máme financování od státu, financování od občanů, které je u nás největší, ale pak jsou reklamy, sponzoring a společenská odpovědnost firem. V tom jsou hybným momentem státní a polostátní firmy. U nich se prudce snížily peníze na reklamu, v řádech stovek milionů. Potřebujeme, aby vláda stimulovala podporu sportu jinými způsoby než ze státního rozpočtu," zdůraznil Jansta ve Sportovních zprávách.

Český sport jako pyramida

"Na sport se dívám jako na pyramidu, jejíž vrchol tvoří vrcholoví sportovci - to jsou ale jen dvě procenta. Dole je ta členská základna, na níž bychom měli začít více pracovat. Děti by se měly bavit hlavně sportem a nezáleží na tom, jestli z nich jednou budou profesionální sportovci. Když budou děti zdravější a zdatnější, tak bude lepší i výkonnost státu," doplnil Valachovou trenér a zároveň prezident České olympijské nadace Jan Železný.

Valachová je s ním zajedno. "Pokud velice rychle nezvýšíme financování směrem k masovému sportu a přípravě talentů, tak do budoucna můžeme zapomenout na medaile a rozhodně to pro nás nebude dobře jako pro rodiče nebo občany," varovala Valachová. Důraz klade i na propojení školské tělesné výchovy a sportovních klubů. "V klubech musí být dobří trenéři, kteří je u sportu udrží," doplnil Železný.

Stát podporuje organizaci velkých akcí

Valachová je připravená podpořit i konání větších sportovních akcí v ČR. Železný tuto podporu jen vítá. "Z mého pohledu se samozřejmě vyplatí. Sport přináší více peněz, než kolik se do něho dává. Organizačně to dokážeme zvládnout a státu to přináší benefity v podobě cestovního ruchu," oponuje Železný častým námitkám, že velké sportovní akce končí zpravidla v minusu.

"Jsem rád, že i v novele zákona o podpoře se to objevuje – jsou tam lépe specifikovány velké akce, které by měl stát podporovat, aby se to nezneužívalo a nemohl každý prohlásit, že je každý svěťák velká akce," řekl Jansta.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články