Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Více peněz a detailní zacílení. Část financí má jít přímo do oddílů

Praha - Ministerstvo školství bude poprvé v historii část peněz na sport posílat přímo klubům a tělovýchovným jednotám, takže nebudou rozdělovány prostřednictvím sportovních svazů. Spolu se svým záměrem, aby se do konce volebního období současné vlády, tedy roku 2017, zvýšily státní dotace na sport až k hranici šesti miliard korun, to oznámila ministryně Kateřina Valachová (ČSSD).

Ministryně dotační program zaměřený na zajištění trenérů a sportovního vybavení výhradně pro děti a mládež, v němž by se pro příští rok mělo rozdělovat půl miliardy korun, pozastavila a s novými podmínkami ho vyhlásí do konce týdne. "Je to první krok, který má ukázat, že ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy tady není jenom na papíře, ale má svou odpovědnost ke sportovnímu prostředí, ke sportovkyním a sportovcům," uvedla Valachová.

Desítka dotačních programů je zacílena především na děti a mládež. "Všechny sportovní organizace jsou si vědomy, že konečnými příjemci musejí být sportovní kluby a tělovýchovné jednoty, základní články sportu," poznamenala. S výjimkou programu na trenéry a vybavení se dosud fungující principy měnit nebudou.

Je nám líto, video expirovalo.
Ministryně Valachová: Pro sport bych chtěla získat šest miliard korun

Ze státního rozpočtu se bude nadále dotovat sportovní reprezentace, talentovaná mládež, významné sportovní akce, činnost sportovních svazů včetně jejich centrál, údržba a provoz sportovních zařízení nebo handicapovaní sportovci. Novinkou jsou dotace na podporu školního a univerzitního sportu včetně účasti na mezinárodních akcích a podpora projektů zaměřených na sportování veřejnosti.

Do roku 2017 má přijít do sportu až 6 miliard korun

Pro rok 2016 by se měly podle vládního návrhu státního rozpočtu na sport rozdělovat 3,5 miliardy. Vrcholní sportovní představitelé upozornili, že se z dlouhodobějšího pohledu nejedná o deklarovaný nárůst o půl miliardy, ale o stagnaci výše státních výdajů na sport.

Ministryně pro příští rok vyjednala půl miliardy navíc ve srovnání s letošním rozpočtem i předběžnými návrhy. Předseda Českého olympijského výboru (ČOV) Jiří Kejval ale doplnil, že se jedná jen o návrat k hodnotám z roku 2014. Chce to změnit při dalším projednávání rozpočtu. "Jednoznačně musíme v Poslanecké sněmovně žádat navýšení," prohlásil. Předseda České unie sportu (ČUS) Miroslav Jansta podotkl, že ani případné dílčí úspěchy při jednáních s poslanci nic nezaručují. "Loni jsme prolobovali navýšení o miliardu a pak přišel ministr financí a bylo po všem," poznamenal.

Do konce funkčního období současné vlády by ministryně školství byla ráda, aby se výdaje na sport přiblížily hodnotám z roku 2006. Na sport by se tedy mělo rozdělovat zhruba šest miliard korun.

Sport jako aktivní peníze

Při vyjednávání o dalších penězích pro sport se chce opírat mimo jiné o analýzu dopadu sportu na ekonomiku, kterou plánuje předložit vládě. Měla by se týkat také pozitivních ekonomických efektů pořádání velkých akcí. "Chceme prokázat vládě, že sport jsou aktivní peníze. Nejsou to vyhozené prostředky do vzduchu, nejsou to mandatorní výdaje," uvedla. Podle analýzy společnosti KPMG pro ČOV každá koruna investovaná do sportu přináší roční úsporu 2,53 koruny na veřejných výdajích spojených s léčbou nemocí způsobených nadváhou a obezitou.

Prostředky rozdělované ministerstvem školství představují jen 2,5 procenta celkových výdajů na sport. Dalších 7,5 procent jde z veřejných rozpočtů obcí a krajů. Náklady na sport podle Kejvala nesou především domácnosti. Podílejí se na nich 80 procenty, zatímco v Evropské unii je to průměrně 50 procent.

zdroj: ČT24 autor: ČT24

Velký potenciál Kejval vidí v obcích, které dříve sport podporovaly, ale přestaly to dělat. V roce 2010 na tyto účely dávaly 13,5 miliardy, v posledních letech ale tato částka klesla k deseti miliardám. Příjmy obcí z hazardu se přitom zvyšují. Obce by se měly podílet na nově připravovaném dotačním programu zaměřeném na obnovu sportovní infrastruktury.

Vláda nedávno schválila návrh novely zákona o podpoře sportu a plán podpory rozvoje sportu do roku 2017, které kladou důraz především na sportování dětí a mládeže. Valachová chce na jaře předložit koncepci do roku 2025 a také plánuje připravit úplně nový zákon o podpoře sportu.

Vyhlášené programy pro rok 2016:

Program I – Sportovní reprezentace ČR

- Podpora sportovní přípravy reprezentantů a jejich účasti na mezinárodních soutěžích.

- Podpora zdravotního zabezpečení sportovní reprezentace.

- Podpora účasti na stanovených významných mezinárodních akcích mimo území ČR.

Program II – Sportovně talentovaná mládež

Podpora sportovní přípravy talentů věkové kategorie 6–15 let a 15–19 až 23 let prostřednictvím sportovních svazů.

Program III – Činnost sportovních organizací

Podpora sportovní, organizační a obsahové činnosti spolků, včetně ústředí.

Program IV – Údržba a provoz sportovních zařízení

Podpora, která přímo souvisí s udržováním a provozováním sportovních zařízení ve vlastnictví, výpůjčce nebo dlouhodobém nájmu spolku.

Program V – Činnost sportovních svazů

Podpora sportovní, organizační a obsahové činnosti spolků, včetně podpory ústředí. Podpora činnosti zajišťující postupové sportovní soutěže.

Program VI – Významné sportovní akce

Podpora významných sportovních akcí pořádaných v ČR.

Program VII – Zdravotně postižení sportovci:

a) - Sportovní reprezentace

b) - Sportovně talentovaná mládež

c) - Všeobecná sportovní činnost

d) - Významné sportovní akce

Podpora sportovní, organizační a obsahové činnosti spolků, včetně podpory ústředí, ale i krajských, regionálních článků organizační struktury spolků v oblasti zdravotně handicapovaných sportovců.

Program VIII – Organizace sportu ve sportovních klubech

Podpora organizace sportu v základních článcích spolků (v TJ a SK).

Program IX – Organizace školního sportu

Podpora organizace školního a univerzitního sportu včetně účasti na mezinárodních akcích.

Program X – Projekty pro sportování veřejnosti

Podpora jednorázových akcí, kampaní a testování výkonnostní úrovně a ověřování fyzické zdatnosti.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články