Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

V půlmaratonu padaly tresty. Atleti začali dodržovat nastavená pravidla

Uběhli stejnou vzdálenost, nebyli nijak zvýhodnění, jen neměli předepsaný klubový dres. A proto minulý víkend v Pardubicích při mistrovství republiky v půlmaratonu bylo pět běžců vyřazeno z výsledkové listiny. Tituly mají Jiří Homoláč a Petra Kamínková. Ale třeba neúspěšný obhájce titulu Vít Pavlišta, který doběhl druhý, ve výsledkové listině šampionátu schází.

Vít Pavlišta
zdroj: ČTK autor: Krumphanzl Michal

"Už v zimě, kdy jsem jezdil s naší mládeží na halové závody, jsem viděl, že se něco děje, že je tlak, aby se závodilo v dresech klubu," přiznal Vít Zákoucký, předseda a šéftrenér atletů Slovanu Liberec, za který závodí i druhý Pavlišta a pátý Robert Heczko.

Ředitel sekretariátu atletického svazu Tomáš Janků, který je nyní služebně v zahraničí, nám k tomu mezi jným napsal: "Všechny oddíly v roce 2016 toto pravidlo odsouhlasily a svaz všemi svými dostupnými prostředky své členy upozorňoval, že od letní sezony 2018 bude dbát, aby toto pravidlo bylo striktně dodržováno. Proto trest nemohl být mírnější, neboť podle soutěžního řádu je start v jiném dresu nebo kombinéze nepřípustný. Sportovci toto pravidlo, které se týká jen mistrovských soutěží a na ostatní běhy se nevztahuje, velice dobře znají."

Takže to vypadá, že se tak dlouho chodilo se džbánem pro pivo, až se ucho utrhlo, nebo jen funkcionáři najednou až příliš horlivě začali dodržovat literu pravidel bez náznaku pardonu, který přitom až dosud platil v míře více než vrchovaté?

Je nám líto, video expirovalo.
Mistrovství republiky v půlmaratonu

Zklamaný Pavlišta už se smířil s nepříjemným verdiktem, který jej, Heczka, Jiřího Křečka, Ivu Kroužilovou a Ivanu Vávrů vytěsnil z výsledkové listiny.

Liberecký vytrvalec potvrdil, že o tom, že se má závodit v klubových dresech, věděl, jenže... "Na stadionech se to dodržovalo, ale po nás to nikdo nevyžadoval. Já vlastně ani klubový dres nemám," konstatoval s tím, že se ho v Pardubicích při registraci ředitel závodu jen zeptal, jestli má klubový dres. "O nějakých sankcích nepadlo ani slovo," vzpomínal s tím, že netušil, co mu za start v jiném dresu hrozí.

"To jsem se dozvěděl, až když jsem čekal na vyhlášení vítězů," vzpomínal atlet, který už se ale k téhle události moc vracet nechce. "Už kolem toho proběhlo několik diskusí na sociálních sítích a to mi stačilo. Beru to jako fakt. Ale je to absurdní," dodal.

Běžec i šéf libereckého klubu popsali, že Slovan poslal na svaz k náhledu kopie svých dresů, jako mnohé další kluby. "Ale běžci z klubů, které dresy neposlaly, v Pardubicích běželi, v čem chtěli," konstatoval Pavlišta s povzdechem.

Teď nejspíš pošlou liberečtí na svaz víc typů dresů, aby jejich vytrvalci příště mohli běžet opět v tom, v čem se jim závodí nejlépe, ale už oficiálně. "Těch druhů může být víc," řekl Zákoucký. A dodal, že jejich stávající klubová tílka jsou spíš pro kratší běhy. "V nich by se jim půlmaraton neběžel dobře," přiznal. Ale odmítl, že by Pavlištu a Heczka mohla jejich tílka nějak zvýhodnit. "To určitě ne," dodal.

A je na klubovém dresu nějaký důležitý sponzor svazu, který by pak za to mohl třeba žádat sankce? "Není, je tam jen znak klubu," řekl běžec, který přišel o stříbrnou medaili. 

Jenže soutěžní řád je pravidlko a přes to vlak nejede. Příště už nejspíš budou všichni v předepsaném oblečení, ale proč tomu nebylo už teď - těžko říct. "Asi byla chyba v komunikaci někde mezi klubem a svazem," míní Pavlišta.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články