Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

V Pardubicích startuje dětská olympiáda. Atmosféra je jako na té skutečné

V neděli vzplane v pardubické Tipsport Areně olympijský oheň. Půjde o start Zimní olympiády dětí a mládeže – už osmý ročník soutěže dětských reprezentací všech čtrnácti krajů. "Mělo by být plných všech sedm a půl tisíce míst," tvrdí o zahájení Her pro mladší a starší žáky předseda organizačního výboru a radní Pardubického kraje René Živný.

Zahajovací ceremoniál olympiády dětí a mládeže
zdroj: ČTK autor: Pavlíček Luboš

Takový počet lístků totiž rozdalo pardubické hejtmanství na akci, která začíná v 15 hodin. Mezi hosty budou i bývalý krasobruslař Tomáš Verner či hokejista Tomáš Rolinek a zakončí ji koncert Adama Mišíka.  

"Bude to show jako na velké olympiádě, zapálení ohně, olympijská vlajka, průvody sportovců. Hymnu zazpívá chlapecký soubor Bonifantes," řekl Živný. Pořadatelé si oddechli, když poslední sněhová nadílka pomohla zprovoznit všechna sportoviště a 1723 účastníků tak nemusí mít obavy, že by se některé ze soutěží v jedenácti disciplínách nekonaly.  

Kromě tradičních olympijských sportů si pořádající kraj může zvolit i některé sporty sám. Takže nyní se kromě hokeje, krasobruslení, lyžování, rychlobruslení, biatlonu a dalších klasických zimních sportů dostane i na lyžařský orientační běh, šachy a tanec. "Je připraveno osmdesát jedna medailových ceremoniálů," konstatuje Živný. 

Je nám líto, video expirovalo.
V Pardubicích byla zahájena VIII. zimní olympiáda dětí a mládeže

Kromě Pardubic se bude soutěžit i na dalších místech v kraji. "Ještě v první polovině ledna byl biatlonový areál v Letohradě bez sněhu, moc sněhu nebylo ani na Větrném vrchu v Dolní Moravě a Čenkovicích," popisoval předseda organizačního výboru situaci v místech olympiády. K nim se přidají i Litomyšl, Česká Třebová a Choceň. 

Pětidenní akce, na niž vybírají reprezentace krajů tamní trenéři a svazy, má rozpočet zhruba osmnáct milionů korun, z nichž deset dávají kraje a šest-sedm český olympijský výbor.  

Její význam uznává i místopředseda ČOV Filip Šuman. "Například Ester Ledecká na těchhle akcích vyhrávala zlaté medaile. Ale třeba Gabriela Koukalová se do nominace na krajskou olympiádu nedostala. Mrzelo ji to a myslím, že jí to pomohlo zvýšit motivaci," konstatoval Šuman.

"Pro děti je Zimní olympiáda dětí a mládeže skutečně obrovskou motivací. Zvlášť když počty diváků stále rostou. Třeba na krasobruslení bývá až dva tisíce lidí a podobně," říká Živný. A Šuman si pochvaluje atmosféru. "Ta je hodně podobná jako na skutečné olympiádě,"dodává k pětidenní akci.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články