Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Útok na medaili nevyšel. Koukalová s Moravcem skončili ve sprintu dvojic šestí

Kontiolahti – Poprvé se postavili do závodu smíšených dvojic a hned se jim podařilo vylepšit české maximum v této nejmladší disciplíně Světového poháru. Gabriela Koukalová s Ondřejem Moravcem v Kontiolahti však na nejlepší nestačili a kvůli nepříliš povedené střelbě skončili šestí. Z jasného vítězství se radovalo Rakousko před USA a Německem.

Až do podniku ve Finsku závod smíšených dvojic českým barvám přinášel zejména zklamání. Ze čtyř vystoupení bylo nejlepším výsledkem třinácté místo dua Eva Puskarčíková, Michal Krčmář. V Kontiolahti se proto šéftrenér Ondřej Rybář rozhodl nasadit nejsilnější možnou dvojici a vyplatilo se.

Ve formě jedoucí Ondřej Moravec s Gabrielou Koukalovou dlouho bojovali o medailové pozice a chvíli drželi i třetí místo. Naděje na stupně vítězů však vzaly za své na střelnici, kde Češi dobíjeli hned osmkrát. Nedařilo se zejména sedmadvacetileté druhé ženě Světového poháru, která chybovala hned šestkrát a ve třetím úseku byla jen jednu ránu od trestného kola.

Češi se tak propadli pořadím a Moravec už štafetu na lepší než šesté místo dotáhnout nedokázal. "Stálo nás to spoustu času a připravilo o možnost bojovat o pódium. Tam to zklamání trochu bylo," řekl o střelbě své kolegyně Radiožurnálu Moravec.

Se svým výkonem byl český biatlonista spokojený. "Tím, že se mi to celkem povedlo, to pro mě byl příjemný závod. Fakt mě to příjemně překvapilo," poznamenal. Závod smíšených dvojic jel stejně jako Koukalová poprvé, ale má zkušenosti z různých exhibic, které se jezdí podobně. "Musím říct, že tohle mě bavilo. Je to závod, který má spád," pochvaloval si.

Výsledek byl i tak nejlepším českým výkonem v nejmladší biatlonové disciplíně v historii. "Všechno se má jednou zkusit. Chtěli jsme s Gábinou a Ondrou konečně prolomit naši smůlu v této disciplíně, což se i povedlo. Od stupňů vítězů nás ale dělilo příliš mnoho dobíjení," komentoval pro Českou televizi Rybář.

Z premiérové triumfu se po suverénním výkonu radovala rakouská dvojice Lisa Theresa Hauserová, Simon Eder, která cílovou pásku proťala s náskokem 32 sekund. O druhé místo se naopak svedla velká bitva, v níž větší sílu ukázal ve finiši Američan Lowell Bailey a odsunul německý pár Laura Dahlmeierová, Roman Rees na bronzovou pozici.

Rakušané se dostali do vedení a už ho nepustili

Závod v Kontiolahti každopádně až do své poloviny nabízel vyrovnanou podívanou. Jako první se na trať pustily ženy. Koukalové, která startovala až ze čtrnácté pozice, nevyšla hned první ležka, v níž musela dvakrát dobíjet a střelnici opouštěla až jako osmnáctá s dvacetisekundovou ztrátou.

Nepovedené představení ale dokázala napravit ve stojce. Tu odstřílela bezchybně a Moravcovi předala jako dvanáctá s mankem sedmnácti vteřin na vedoucí duo Kazachstán a Německo.

Moravec při svém úseku předvedl famózní běžecký výkon a byl vůbec nejrychlejší. Zároveň se mu dařilo i s malorážkou. Vleže skolil všech pět terčů a následně se dotáhl na čelo, kde se vytvořila devítičlenná skupina.

Ve stoje sice musel jednou dobíjet, ale chybám se nevyvarovali ani ostatní favorité. Do čela se dostalo díky skvělému Ederovi Rakousko, které už první pozici nikomu nepůjčilo. Česko si také polepšilo a Koukalová vyrážela už jako třetí s odstupem pouhých jedenácti sekund.

České jedničce se však i nadále nedařilo střelecky. Při ležce jednou dobíjela a propadla se na pátou pozici, a ještě hůře bylo po stojce. Koukalová musela třikrát dobíjet a jen jedna minela jí zbývala k trestnému kolu. Tomu se sice vyhnula, jenže na střelnici strávila 56 sekund a na předávku dorazila sedmá s více než půlminutovým odstupem na Rakousko.

Na medaili v té době Češi ztráceli čtrnáct sekund. Posledním hřebíčkem do nadějí ale přišla v ležecké položce, kde Moravec musel jednou dobíjet a propadl se na devátou pozici. Situaci nakonec částečně zachránil při čisté stojce, která ho vynesla na šestou příčku.

Závěrečný úsek skvěle vyšel opět Rakušanu Ederovi, který čistými položkami suverénně dotáhl svůj tým k triumfu. O boji o druhé místo se dlouho zdálo, že budou mít navrch Němci, jenže Rees nezvládl závěrečný sprint s Baileym a stříbro si na krk pověsili Američané.

Smíšená štafeta dvojic (6 km + 7,5 km):

1. Hauserová, Eder (Rak.) 31:35,1 (0 trest. okruhů + 5 dobíjení), 2. Dunkleeová, Bailey (USA) -32,8 (0+5), 3. Dahlmeierová, Rees (Něm.) -33,3 (0+6), 4. Chevalierová, Beatrix (Fr.) -36,5 (0+8), 5. Višněvská, Savickij (Kaz.) -47,8 (0+7), 6. Koukalová, Moravec (ČR) -51,1 (0+8).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články