Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Moravec ve stíhačce vybojoval 4. místo, Fourcade si pojistil malý glóbus

Kontiolahti (Finsko) – Těsně pod stupni vítězů skončil ve stíhačce Ondřej Moravec a navázal tak na výborný výkon ze sprintu. Předčil i jistého vítěze světového poháru Martina Fourcada, jenž skončil za českým reprezentantem na pátém místě. I přesto si Francouz zajistil malý glóbus za triumf v disciplíně. Z vítězství se radoval Arnd Peiffer, jenž jako jediný z elitní desítky ani jednou nechyboval na střelnici. 

Ondřej Moravec
zdroj: ČTK/LEHTIKUVA/Heikki Saukkomaa

Ondřej Moravec vyrazil do závodu díky skvělému výkonu v pátečním sprintu se ztrátou jediné sekundy na prvního Fourcada a od začátku se držel těsně za vítězem světového poháru. První střelba vyšla všem vedoucím závodníkům a na průběžném pořadí se tak po výjezdu do druhého kola nic neměnilo.

Fourcade se poté očividně rozhodl Moravcovi ujet a v běhu postupně navyšoval svůj náskok na českého reprezentanta. Za Moravcem se navíc už tlačila silná skupinka pronásledovatelů v čele s norskou dvojicí Emil Hegle Svendsen – Johannes Bö a také pozdějším vítězem Peifferem.

Druhá střelba nevyšla Fourcadovi, který se propadl až na průběžnou pátou příčku. To Moravec i s přispěním štěstí trefil všechny terče a do dalšího okruhu vjel na druhém místě za rychle střílejícím Rakušanem Ederem. S pořadím příliš nezamávala ani třetí střelecká položka, když chybovala celá vedoucí skupinka s výjimkou Peiffera, který tak ušetřil cenné síly. Netrvalo dlouho, první šestka se sjela do balíku a pokračovala dál v těsném kontaktu.

Před čtvrtou střeleckou položkou šel do čela Fourcade a vedoucí skupinku roztrhal, na což trochu doplatil i Moravec, jenž začal ztrácet. Jistý vítěz světového poháru však nakonec přišel o možnost bojovat o další triumf na poslední střelbě, kde dvakrát minul.

Po jedné chybě přidali všichni jeho největší soupeř s výjimkou Peiffera, jenž vjížděl do závěrečného okruhu na prvním místě. Moravec v té chvíli držel třetí příčku, jenže brzy se před něj dostal Svendsen a český reprezentant z boje o medailové umístění vypadl ještě před závěrečným finišem. Tam nejvíc sil zbylo Peiiferovi. Druhý skončil Simon Eder, třetí Nor Svendsen. 

"Škoda, že se Ondra nevyvaroval drobných chyb ve stoje, ale ten závod byl tak vyrovnaný, tak nabušený, že v takovéto konkurenci je to famózní výsledek," litoval po závodě trenér české reprezentace Michael Málek. "Dvě bylo dneska hodně, chtělo to střílet o jednu míň. Ty stojáky dneska nebyly úplně nejjednodušší, trošku se zvedl vítr a poměrně hodně se chybovalo. Já jsem měl štěstí už na tom ležáku, tam mi spadl neskutečný kalibr," řekl Moravec Radiožurnálu.

Se čtvrtým místem byl každopádně spokojený. "Spokojenost určitě ano, protože dneska jsem na tom nebyl kdovíjak dobře po fyzické stránce, v posledním kole mi chyběla energie na to, abych skupinu dostihl a zkusil s nimi bojovat," uznal sílu soupeřů. "V podstatě už od půlky posledního kola jsem si hlídal odstup směrem dozadu a bylo vidět, že i Fourcade už na to úplně nemá a není tak dominantní," dodal. 

Michal Krčmář a Michal Šlesingr si závod po chybách na střelnici shodně prodloužili o pět trestných kol a v závěrečném společném finiši vyhrál Krčmář o dvě desetiny sekundy. V konečném pořadí obsadil 32. místo s odstupem 2:22,2 minuty za vítězem, Šlesingr byl třiatřicátý. 

Muži - stíhací závod (12,5 km):

1. Peiffer (Něm.) 30:35,0 (0 trest. okruhů), 2. Eder (Rak.) -0,3 (2), 3. Svendsen (Nor.) -2,3 (2), 4. Moravec (ČR) -9,8 (2), 5. M. Fourcade (Fr.) -25,5, 6. Hofer (It.) -27,7 (1), 7. J. T. Bö -33,2 (3), 8. Christiansen (Nor.) -38,4 (1), 9. Rastorgujevs (Lot.) 38,7 (4), 10. Šipulin (Rus.) -50,9 (2), ...32. Krčmář -2:22,2 (5), 33. Šlesingr (oba ČR) -2:22,4 (5).

Průběžné pořadí SP (po 23 ze 26 závodů): 1. M. Fourcade 1228 b., 2. Šipulin 805, 3. J. T. Bö 700, 4. Peiffer 680, 5. Schempp (Něm.) 673, 6. Eberhard (Rak.) 653, ...12. Moravec 513, 17. Krčmář 425, 24. Šlesingr 349, 58. Soukup 52, 63. Krupčík 48, 65. Václavík (všichni ČR) 42. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články