Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Účast Rusů na OH ve velkém ohrožení. WADA stále nevrátila RUSADA akreditaci

Na letní olympiádě v Riu se Rusové museli obejít takřka bez všech svých atletů. Nyní před Hrami v Pchjongčchangu čelí země možná ještě větší hrozbě. Světová antidopingová agentura WADA totiž rozhodla, že ruské antidopingové agentuře ještě nevrátí akreditaci, což snižuje šanci na účast celé výpravy. O případných sankcích by měl rozhodnout Mezinárodní olympijský výbor (MOV) začátkem prosince.

Volejbalista Sergej Teťuchin v čele ruské výpravy během zahajovacího ceremoniálu na OH v Riu de Janeiro
zdroj: REUTERS autor: Stefan Wermuth

Podle WADA Rusové nesplnili dva klíčové požadavky. Prvním je veřejně uznat výsledky nezávislé McLarenovy zprávy o státem řízeném dopingu v zemi. Druhým zásadním bodem je fakt, že o manipulaci s podezřelými vzorky během Her v Soči v roce 2014 vědělo ruské ministerstvo sportu.

Ruští zástupci v čele s předsedou tamního olympijského výboru Alexandrem Žukovem obvinění o státem řízeném dopingu nadále odmítají. Ministr sportu Pavel Kolobkov označil rozhodnutí WADA za politicky motivované a dodal, že by si Rusko ze strany WADA zasloužilo jiné jednání. "S tímto rozhodnutím nesouhlasíme. Považujeme ho za nespravedlivé a stále důrazně popíráme obvinění ze státem řízeného dopingu," sdělil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

"My i WADA spolu komunikujeme, ale každý jiným jazykem. Posloucháme, snažíme se dobrovolně spolupracovat, ale v některých věcech si prostě nerozumíme," řekl ruský vicepremiér Vitalij Mutko.

Je nám líto, video expirovalo.
WADA nevrátila RUSADA akreditaci a Rusové mohou přijít o OH

Ředitel WADA Olivier Niggli na dnešním jednání řekl, že v ruském antidopingovém systému došlo ke zlepšení, avšak ne v klíčových bodech. "Za poslední rok a půl jsme s ruskou stranou ohledně našich požadavků komunikovali pětadvacetkrát," uvedl Niggli.

Rozhodnutí WADA vycházelo z nedávno získaných výsledků všech dopingových testů provedených v moskevské laboratoři od ledna 2012 do srpna 2015. Převážně tímto obdobím se loni zabývala při svém vyšetřování McLarenova komise, jež upozornila mimo jiné na manipulaci se vzorky během olympijských her v Soči 2014.

Kauzu systematického dopingu v ruském sportu by měl MOV uzavřít na zasedání výkonné rady 5. až 7. prosince. Ve hře je také účast ruských sportovců na zimních olympijských hrách v Pchjongčchangu. MOV zatím z účasti na Hrách kvůli zapletení v dopingové kauze doživotně vyloučil šest sportovců v čele s běžcem na lyžích Alexandrem Legkovem. Ten v Soči vyhrál závod na 50 km, ale začátkem listopadu byl diskvalifikován.

Před loňskou letní olympiádou v Riu de Janeiro olympijský výbor nedal na doporučení WADA plošně vyloučit ruské sportovce a řada z nich směla v Brazílii startovat. O účasti rozhodovaly jednotlivé federace.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články