Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Vylegžanin musí vrátit dvě stříbra ze Soči. Putin se pustil do ostré kritiky

Dopingová aféra ruských sportovců týkající se olympijských her v Soči zdaleka nekončí. Naopak. Běžec na lyžích Maxim Vylegžanin přijde o dvě stříbra. Spolu s ním bylo ze závodů na domácích Hrách diskvalifikováno už šest ruských lyžařů. Všichni byli zároveň doživotně vyloučeni z olympiád. Do ostré kritiky se už pustil i ruský prezident Vladimir Putin.

Maxim Vylegžanin
zdroj: ČTK/AP

Doživotním zákazem startů pod pěti kruhy byli už v minulém týdnu potrestáni Alexandr Legkov, jenž před třemi lety vyhrál závod na 50 kilometrů, a Jevgenij Bělov.

Nyní předsedkyně ruské lyžařské federace Jelena Vjalbeová oznámila, že stejný trest dostali další čtyři olympionici.

Pětatřicetiletý Vylegžanin skončil za Legkovem druhý na padesátce a měl stříbro také ze sprintu dvojic s Nikitou Krjukovem. Oba byli zároveň členy původně stříbrné štafety.

Je nám líto, video expirovalo.
MOV zbavil dopingového podezření krasobruslařku Sotnikovovou

Doživotní distanc pro olympijské hry mají také Alexej Petuchov, Jevgenija Šapovalovová a Julia Ivanovová. "Jejich výsledky ze Soči jsou anulovány," uvedla Vjalbeová.

Mezinárodní lyžařská federace FIS zastavila všem šesti ruským běžcům činnost loni 22. prosince v reakci na zprávu Světové antidopingové agentury (WADA) o dopingových podvodech během Her v Soči. Jejich vzorky podle ní vykazovaly známky neautorizovaného otevření. Legkov je navíc podezřelý z toho, že před Hrami konzumoval "koktejl" z anabolických steroidů.

Rozhodnutí bez důkazů? Rusové se durdí

Místopředseda ruské lyžařské federace Sergej Krjanin vynesené tresty tvrdě odsoudil. "Mezinárodní olympijský výbor na nás plive a myslí si, že si to necháme líbit? Jak může o takových trestech rozhodnout bez důkazů," prohlásil.

Sankce udělené pouze na základě podezření zpochybnil i ruský prezident Vladimir Putin, který zdůraznil, že vláda nikdy doping nepodporovala ani nezakrývala. Podle něj jde o snahu USA zdiskreditovat ruskou vládu a ovlivnit březnové prezidentské volby. "Jde o odpověď na naše údajné zapletení do jejich voleb," prohlásil.

Odvolání a pouť k arbitráži

Rusové se odvolali, ale FIS jim nevyhověla a závodníci přišli o únorové mistrovství světa v Lahti. Neuspěli ani u arbitráže CAS. Legkov oznámil, že se odvolá k CAS znovu a hodlá očistit své jméno třeba i u soudu.

Po anulování výsledků šestice Rusů by si česká štafeta Aleš Razým, Lukáš Bauer, Martin Jakš a Dušan Kožíšek měla polepšit na 7. místo a ve sprintu dvojic Jakš s Razýmem na osmou příčku. Novým šampionem v maratonu na 50 km bude další Rus Ilja Černousov.

Ruská dominance postupně uvadá

Rusko v Soči ovládlo medailové hodnocení zemí, původně jich nasbíralo 33 (13-11-9). Jak bude vypadat ruská účast na únorových hrách v Pchjongčchangu, by měl rozhodnout výkonný výbor MOV na zasedání na začátku prosince.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články