Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Trump po něm kamenem, Kaepernick chlebem. Na rýpnutí odpověděl hráč NFL podporou charity

Louisville - Jeho gesto před půl rokem rozdělilo sportovní veřejnost. Teď už bývalý quarterback San Francisca Colin Kaepernick odmítal před zápasy NFL stát při státní hymně. Vyjadřoval tak protest proti policejnímu násilí na obyvatelích tmavé pleti, které tou dobou bylo silným tématem napříč americkou společností. Sklidil za to silnou vlnu kritiky, obdržel výhrůžky smrtí, ale dostalo se mu i podpory. Po hodně nevydařené sezoně momentálně coby volný hráč stále čeká na novou pracovní nabídku. Na politicko-sportovní rovinu pak celé téma povýšilo vyjádření prezidenta Donalda Trumpa. 

Sport
zdroj: ČT4

Ten při projevu ve městě Louisville zmínil článek serveru bleacherreport.com. Analýza Kaepernickovy situace se dotkla i možné obavy manažerů z jeho angažování kvůli negativním reakcím fanoušků nebo i ze strany prezidenta na sociální síti Twitter. "Manažeři rozhodně nechtějí, aby o nich Donald Trump napsal ošklivý tweet. Věřili byste tomu? Já si řekl, že tenhle článek si zapamatuju a povím o něm v Kentucky, tady totiž oceňují, když lidé při americké hymně stojí," rýpl do Kaepernicka Trump.

Nebylo to poprvé, kdy se veřejně pustil do kritiky Kaepernickova postoje. Už vloni před startem sezony měl na jeho postoj dost vyhraněný názor. "Možná by si měl najít jinou zemi, která mu bude více vyhovovat. Ať to zkusí," napsal tehdy Trump.

Kaepernickova odpověď? Prohlášení nevydal, ale dnes server NFL zveřejnil zprávu, že quarterback věnoval 50 tisíc dolarů charitativní organizaci Meals on Wheels, která zajišťuje a rozváží potraviny americkým seniorům. V loňském roce pomohla téměř dvěma a půl milionům Američanů. Jedná se o společnost, která v Trumpově návrhu rozpočtu přijde o značnou část federálních dotací.

Tato reakce na Twitteru potěšila například tenisovou legendu Martinu Navrátilovou.

Zároveň Kaepernick podpoří stejnou částkou i sociální kampaň Love Army to Somalia, která plánuje do Somálska, které se opět ocitlo na pokraji hladomoru, poslat 60 tun potravin. 

Sportovní rozměr

Čistě ze sportovního pohledu je minimálně podezřelé, že Colin Kaepernick ještě nedostal nabídku k angažmá a údajně s ním zatím ani žádný z týmů NFL nevyjednával. Je pravda, že uplynulá sezona mu mnoho pozitivního na hřišti nepřinesla. Se slabým celkem 49ers dosáhl na dvě upachtěné výhry a ve statistikách rozhodně nezářil jako v letech, kdy klub pod jeho taktovkou usiloval o Super Bowl. Zajímavé argumenty k jeho osobě padly při debatě expertů televizní sítě NFL. 

Sport
zdroj: ČT4

"Věřím, že jsou mužstva, která o něm určitě uvažují a chtěla by, aby za ně hrál. Pořád je to velmi schopný a dynamický hráč. Otázkou nicméně zůstává, zdali jeho styl hry zapadá do celkového konceptu týmu, a v tom by mohl být háček. Kaepernickova hra je dost specifická a trenéři by pro něj museli herní schémata hodně upravovat, aby do hry zapadl," myslí si David Carr.

Jeho myšlenku následně rozvinul bývalý hráč San Francisca a Seattlu Michael Robinson. "Za poslední tři sezony nasbíral 41 touchdownů a měl jen 19 zachycených pasů. To jsou skvělá čísla. Dokázal toho mnohem víc než volní hráči na jeho pozici, kteří už dostali smlouvy. Je hanba, že ho ještě nikdo neoslovil, a podle mě jsou za tím jednoznačně politické důvody."

Debatu (prozatím) uzavřel Kaepernickův bývalý kouč ze San Francisca, Jim Harbaugh, se kterým měl v roce 2013 na dosah výhru v Super Bowlu. "Je to mimořádný hráč a bojovník. Má v sobě ohromnou soutěživost a v zápasech NFL už dokázal, že umí velké věci. Podle mě je takový člověk předurčen k tomu, aby vyhrál několik Super Bowlů. Věřím, že ho v NFL ještě čeká bohatá a úspěšná kariéra."

Jestli se kariéra Colina Kaepernicka smrskne na charitativní pomoc a prezidentské tweety, nebo kolem něj některý z týmů dokáže vybudovat fungující útok, to ukážou až další týdny a měsíce. Posezonní období je v NFL dlouhé a Kaepernick to momentálně poznává víc než kdykoliv předtím ve své kariéře.

Zdroj
ČT sport, nytimes.com, Bleacher Report, nfl.com, forbes.com, huffingtonpost.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články