Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Švédi slaví třetí titul v curlingu za sebou, mistryněmi Evropy se staly Rusky

Glasgow - Švédi v posledních dvou letech vybojovali evropský i světový titul a na mistrovství Evropy ve Skotsku získali třetí triumf v řadě. Finálové utkání rozhodl až dodatečný end, po kterém Švédi porazili Nory 6:5. Švédsko mohlo dokonce slavit double, jenže Švédky udělaly ve finále hrubou chybu a mistryněmi Evropy se staly Rusky, které vyhrály 6:4.

Švédi slaví titul mistrů Evropy v curlingu
zdroj: WCF autor: Richard Gray

Finálové utkání mezi Švédskem a Norskem přineslo reprízu z loňského světového šampionátu, kde nakonec Švédi slavili výhru 9:5. Letošní evropské finále však přineslo mnohem napínavější hru plnou taktických prvků a zvratů.

Za stavu 3:3 přišly dva endy bez bodu, v osmém kole se Švédům podařilo udělat dva body a dostat Nory pod tlak. Ti ovšem v závěrečném endu unikli hrobníkovi z lopaty, když posledním kamenem předvedli přesný double take-out a po zaslouženém zisku dvou bodů si vynutili rozhodující end.

Je nám líto, video expirovalo.
Mistry Evropy v curlingu se opět stali Švédi, v ženách slavily Rusky

Napínavé představení ukončil Niklas Edin. Poslední zahraný kámen šampionátu z jeho ruky elegantně doklouzal nejblíže středokruží, což Švédům přineslo rozhodující bod, po kterém mohli začít slavit obhajobu evropského titulu.

Švédky chybou darovaly titul Ruskám

Ruské curlerky, které se ze skupiny probojovaly do play-off ze čtvrtého, tedy posledního místa, oplatily Švédkám prohru ze skupiny (4:11). Švédky měly přitom ve finále navrch. Po úvodním endu vedly 2:0, a přestože Rusky snížily jedním bodem ve druhé hře, byl rozdíl po čtyřech endech znovu dvoubodový.

Ruské hráčky se však nechtěly vzdát a v polovině utkání srovnaly poté, co postupně skórovaly v pátém a šestém endu. V osmé hře šly Švédky znovu do vedení, ale Rusky následně opět vyrovnaly.

Rusky slavící titul mistryň Evropy
zdroj: WCF autor: Richard Gray

Za stavu 4:4 se mělo rozhodovat posledním kamenem, avšak se záměrem výhody pro švédské curlerky. Poslední kámen ve hře však přinesl nečekanou chybu Švédek, které po srážce vlastních kamenů odevzdaly Ruskám dva body a s tím i zlaté medaile.

Rozhodnuto už je také o posledním účastníkovi dubnového MS v Edmontonu. V tradičním utkání vítěze B skupiny, kterým se letos stalo Nizozemsko, proti osmému celku elitní divize Rakousku nakonec uspěli holandští curleři. Rozhodl až poslední end, ve kterém Nizozemci získali vítězný bod a utkání ovládli 6.5. Začátkem dubna se tak představí na světovém šampionátu. Rakušané narozdíl od Finů a Dánů zůstávají v A skupině i pro příští rok.

Finále mistrovství Evropy 2016 v curlingu (Glasgow):

Ženy: Rusko - Švédsko 6:4.
Muži: Švédsko - Norsko: 6:5 

Barážové utkání o účast v elitní skupině:

Muži: Nizozemí - Rakousko: 6:5

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články