Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
CZ FIGHTERS FOR VETERANS

Češky podlehly v boji o bronz Skotkám, přesto si z ME odváží historický výsledek

Glasgow – Poté, co české curlerky v semifinále evropského šampionátu podlehly skvěle hrajícím Švédkám, neuspěly ani v souboji o bronz. Tým skipky Anny Kubeškové nestačil na Skotky a prohrál 2:6. Češky si tak po nadějném postupu do bitvy o medaile odvážejí čtvrté místo. Anna Kubešková, Alžběta Baudyšová, Tereza Plíšková, Klára Svatoňová a Ezhen Kolčevská přesto vybojovaly na mistrovství Evropy pro český curling historické umístění. 

České curlerky
zdroj: WCF autor: Richard Gray

Zatím jedinou českou medaili na mistrovství Evropy vybojovali muži, kteří v roce 2012 získali bronz pod vedením skipa Jiřího Snítila. "Momentálně převažují smutek a zklamání, ale až si zpětně projedeme celý šampionát, tak to budeme brát jako velký úspěch," řekla Kubešková.

"Rozhodně se nebudeme vymlouvat, že jsme neměly štěstí. Nebylo na naší straně, ale soupeřky byly lepší a čtvrté místo pravděpodobně odpovídá tomu, jak na tom teď jsme," dodala česká skipka. Češky se dostaly poprvé na evropském šampionátu do play-off, ale to jako by jim svazovalo ruce. 

Dvě hodiny po prohraném semifinále nastoupily české hráčky k boji o bronz. Po dvou endech prohrávaly 0:2 a po čtyřech 1:4. V pátém snížily na 2:4, ale pak přidaly Skotky po bodu v osmém a devátém endu a desátý už se nehrál.

Je nám líto, video expirovalo.
Curlerky na medaili nedosáhly, přesto se zapsaly do historie

Skončit dvěma prohrami není příjemné, řekla Kubešková

"Základní částí jsme prošly celkem s klidem, ale tady už byl znát rozdíl. Nemohly jsem se dostat do hry a zatím na to nemáme," řekla Kubešková, ale čtvrtého místa si cenila. "Kdyby nám to někdo nabídl před turnajem, tak to bereme všemi deseti a neremcáme, ale skončit dvěma prohrami není příjemné," dodala Kubešková, kterou za deset dnů čeká s týmem turnaj v novém olympijském centru v Číně.

Češky díky umístění mezi nejlepší sedmičkou ME postoupily na mistrovství světa, kde se bude bojovat o body do kvalifikace o olympijské hry 2018 v Pchjongčchangu. Ve finále se v sobotu střetnou Švédky s obhájkyněmi titulu z Ruska, které v semifinále přehrály Skotsko už po osmém endu 11:6. 

V semifinále české curlerky nestačily na suverénní výběr Švédska

V semifinálovém utkání diktovaly hru Švédky. Ve všech důležitých ukazatelích na tom byly lépe a téměř nechybovaly. Na rozdíl od několika nepřesností českého týmu. První dva endy skandinávské hráčky záměrně vynulovaly a ve třetím zaútočily. Dokázaly využít českých chyb a zapsaly si čtyřku.

Od té chvíle jim stačilo hrát defenzivně a vyčkávat. V páté části zahrála Kubešková pod tlakem jedničku. Naděje vyprchaly poté, co česká skipka selhala v pokusu o double take-out a její švédský protějšek Anna Hasselborgová bez problémů umístila třetí kámen blíže středu.

Je nám líto, video expirovalo.
Klíčové momenty semifinále Česko - Švédsko

České trápení ještě podtrhla chyba v závěru sedmého endu, kdy se nepovedlo vymést z kruhů poslední kámen, a tak se výhoda přesunula opět na švédskou stranu. V osmém endu dala konečnému výsledku podobu švédská dvojka.

Mužský tým se skipem Karlem Kubeškou odjede z mistrovství Evropy zklamaný. Poté, co Češi vyhráli základní skupinu divize B, stačilo jim jedno vítězství k návratu mezi elitu. Nad Slovenskem po většinu zápasu vedli, jenže tým našich východních sousedů srovnal trojkou v předposledním endu a v závěru uhrál dokonce jeden bod proti své nevýhodě. Rozplynuly se tak i sny o případné účasti na mistrovství světa.

Turnaj zakončili Češi vítězstvím v boji o třetí místo divize B nad Izraelem 10:3. "Skupina B je celá vlastně o jednom zápase a tím je semifinále. To jsme prohráli a tím zůstáváme v béčku. Třinácté místo v Evropě je zhruba odpovídající české úrovni. Víme, že musíme dále pracovat," řekl Kubeška.

Výsledky mistrovství Evropy v curlingu

Ženy:

Semifinále: Švédsko - ČR 9:2 (po 8. endu), Rusko - Skotsko 11:6 (po 8. endu).

O 3. místo: ČR - Skotsko 2:6.

Muži, divize B:

Semifinále: Slovensko - ČR 9:8.

O 3. místo: ČR - Izrael 10:3.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články