Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej: HC Dynamo Pardubice - HC Oceláři Třinec

Stockholm, den pátý – a zazvoní zvonec…

Stockholm - Uteklo to jako voda a mistrovství Evropy se dnes uzavírá. Ve sportovních dvojicích už dnes bez Čechů, ale zásluhou Michala Březiny budeme mít zastoupení aspoň v závěrečné exhibici. Přímý přenos krasobruslařské exhibice sledujte od 15:00 exkluzivně na webu ČT sport.

Elizaveta Tuktamyševová
zdroj: ČTK/AP autor: JESSICA GOW

Co nás čeká

V exhibici nás čekají i dvě synchronizovaná překvapení: Švédové předvedou svou skupinu Team Surprise a pak i nezvyklé, společné vystoupení obou sester Helgessonových. To bude určitě zajímavé. A Michal Březina pojede zhruba v 16:13, takže v našem vysílání na něj vyjde zhruba po 16:40.

Co jsme zažili

Včera jsme zažili závod žen, který skončil úžasnou podívanou v podobě obou ruských žen. K tomu není moc co dodat, snad jen to, že až dodnes nemůžu pochopit ten neuvěřitelný comeback Jelizavety Tuktamyševové. A dnes ten ještě skvělejší návrat Juko Kavagutiové a Alexandra Smirnova. Byl to krasobruslařský závod, kterému nechybělo nic. Drama, krása, emoce – negativní i pozitivní. Ksenija Stolbovová těžko překonávala nejen zklamání, ale přímo vztek, Juko byla nejprve smutná k pláči a pak rozradostněná rovněž až k slzám. Velký zážitek, škoda, že zrovna v tak nabitém sportovním nedělním programu, kdy se musíme přetahovat o obrazovky s diváky cyklokrosu.

Dnes už to bylo bez Čechů, ale včera jela i Eliška Březinová. Její vzestup na patnácté místo nám udělal velkou radost a ukázal, že jí v Evropě patří opravdu jiná pozice, než to mohlo vypadat po krátkém programu. Řadí se do poloviny druhé desítky – a spíš do její první poloviny. Příští rok už by to opravdu chtělo zaútočit na jednociferné pořadí.

Pro české bruslaře skončil šampionát, na kterém si jako celek polepšili. Loni jsme měli jen tři místa v první dvacítce, letos jich bylo pět. A to navzdory omlazení po odchodu dlouholetého tahouna reprezentace Tomáše Vernera. Pro příští rok tak sice přijde český tým o jedno účastnické místo v kategorii mužů, ale k jeho obhájení chybělo mnohem méně, než se před šampionátem zdálo. Součet dvou nejlepších umístění mužů byl 17, potřebných je 13.

Něco ze zákulisí

Evropské krasobruslení se na následující dva roky přestěhuje do bývalého Československa. Za rok proběhne mistrovství v Bratislavě a v roce 2017 v Ostravě. Jestli všechno půjde tak, jak letos začalo, mohli bychom třeba v Ostravě vidět v ideálním případě dokonce pět českých jednotlivců a tři páry. To by ale byl opravdu spíš jen sen.

Loučíme se tedy se Švédskem, s halou Globen, která za necelý měsíc oslaví už neuvěřitelných 26 let a stále vypadá jako výkřik nejmodernější architektury. Pořadatelé se v ní pokusili vytvořit pohádkový šampionát. Uvidíme, jestli něco z ledového království, které jsme mohli vidět, přenesou i do exhibice.

Vstup do ledového hotelu Jukkasjärvi
zdroj: https://commons.wikimedia.org/wiki autor: Markus Bernet

Zajímá vás, kde se vzal ten led, který tvořil kulisy tzv. kiss & cry a stupně vítězů a ze kterého místní umělci vytvořili dokonce ledové sochy? Je přírodní, z řeky Torne a do Stockholmu absolvoval cestu dlouhou více než 1 000 kilometrů. Torne ústí do moře na hranici mezi Švédskem a Finskem a pramení až v nejsevernějším cípu Švédska. Konkrétním místem původu je unikátní ledový hotel v Jukkasjarvi. A sotva s převozem průzračných kvádrů švédští ledaři zhruba v polovině ledna skončili, už začali vyhlížet nové, které pro změnu zamíří do Falunu. Tam se od 18. února uskuteční mistrovství světa v severském lyžování.

Pevně věřím, že se vám cesta s Českou televizí do stockholmského ledového království plného piruet líbila, a už se těším nejen na Bratislavu a Ostravu, ale na březnovou krasobruslařskou pouť tentokrát do Šanghaje, kde se poprvé v historii v Číně uskuteční mistrovství světa.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články