Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Špendlíků na mapě stále přibývá, hlásí prezident florbalové unie

Praha – Českému šampionovi Tatranu Střešovice se nepodařila zopakovat finálová účast na florbalovém Poháru mistrů, který letos hostila švédská Umea. Přesto je podle prezidenta florbalové unie Filipa Šumana dynamická hra stále na vzestupu i přes status amatérského sportu. V pořadu Na slovíčko k tomu své řekl i kapitán střešovického Tatranu a reprezentant Milan Fridrich.

Je nám líto, video expirovalo.
Na slovíčko

V Čechách se mužský i ženský top florbal hraje po práci nebo studiu. Vydělat si chodí čeští hráči a hráčky výhradně do zahraničí. "Nejvíce se za penězi chodí do Švýcarska, i ve Finsku a Švédsku se dá hovořit o polo-amatérismu. V Česku je vrcholový florbal stále na amatérské bázi," popsal aktuální stav Šuman, který florbalovou unii řídí od jejího založení.

Objem financí proudících do florbalu se ale i díky šikovnosti marketingových manažerů stále zvětšuje. "Podařilo se nám uzavřít dlouhodobější smlouvy se silnými partnery. Do budoucnosti to s florbalem vypadá nadějně," řekl Šuman.

Hra s děravým míčkem je stále populárnější. O tom svědčí druhé místo co do počtu členů hráčské základny v závěsu za tradičním fotbalem. Florbal se díky menší finanční náročnosti rychle prosadil v devadesátých letech do škol a z toho čerpá. Regionálně jde však o méně vyvážený sport. "Jižní Čechy nás v minulosti trochu ignorovaly, ale i tam začaly vznikat kluby a špendlíků na naší třímetrové mapě v kanceláři přibývá," líčil Šuman a dodal: "Celý český sport pracuje s menší základnou. Menší počet narozených dětí a další možnosti dnešní doby jsou hlavní aspekty, které to ovlivňují."

Florbal nehledá jen hráče a trenéry, ale i rozhodčí a funkcionáře. "Počty lidí, kteří se florbalu věnují dobrovolně a ve svém volném čase, stále probíráme, stávající počet by byl třeba zdvojnásobit. Počkáme, až dozraje první generace, která ho začala hrát, a budeme doufat, že se do výchovy těch mladších s chutí zapojí," prohlásil Šuman.

I tak mladý sport naráží na první generační problémy. Kromě častějších odchodů do zahraničí se v posledních letech stává, že zkušení hráči končí velice brzy, v pětadvaceti nebo šestadvaceti letech, a za první mužstva tak nastupují velmi mladí florbalisté ještě v juniorském věku. "Sedmnáctiletí kluci nastupují v extralize a pak při konfrontaci na mezinárodní úrovni vidíme ty rozdíly," poukazuje na trend posledních sezon kapitán Tatranu Fridrich, který ve Švédsku v semifinále Poháru mistrů dlouho držel krok s IBK Dalen. Po dvou třetinách vyrovnaného zápasu prohrával Tatran o dva góly, ale v poslední třetině dostal dalších šest a utkání prohrál 2:8.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články