Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Šéf Boleslavi Dufek: Uhrin má ke dnešku podporu, Svědík je stále zaměstnancem klubu

Mladá Boleslav – Nejhorší start do prvoligového ročníku v historii Mladé Boleslavi nenechává klidným šéfa klubu Josefa Dufka. Špatný úvod do sezony už údajně měl odnést Martin Svědík, prezident středočeského klubu ale prohlásil, že trenér je stále zaměstnancem klubu. Tím zůstává i generální sportovní manažer Dušan Uhrin, který má i rozhodovací pravomoce na lavičce.

Josef Dufek
zdroj: ČTK autor: Josef Mašek

Mladá Boleslav je od začátku sezony ve zvláštní situaci. Na své pozici hlavního trenéra s totožnou smlouvou sice od minulého jara zůstal Martin Svědík, ovšem hlavní pravomoce vést tréninky a zápasy od něj převzal Dušan Uhrin. Po zápase v Olomouci, kdy měl Svědík podle informací Deníku Sport údajně vyzradit sestavu trenérovi Sigmy Jílkovi, pak Svědík zřejmě na své pozici skončil, což potvrdili i hráči.

"Martin Svědík je i ke dnešku zaměstnancem klubu," prohlásil ale prezident Mladé Boleslavi Josef Dufek v pořadu Dohráno plus. Neprozradil přitom, co přesně je v této chvíli jeho náplní práce.

Dufek sice nevyvrátil tvrzení, že měl Svědík Jílkovi oznámit sestavu, odmítl ale, že prozradit jedenáctku by byl vážný přečin. "V dnešní době sociálních sítí tohle neberu za nějaký zásadní fakt. Jakýkoliv člen týmu, trenér, funkcionář, kdo se pohybuje na stadioně, vidí předzápasový trénink a tuší, jak asi bude vypadat sestava. Je to jen líbivý fakt pro bulvární tisk," myslí si Dufek.

Je nám líto, video expirovalo.
Dohráno plus s hosty Pavlem Hartmanem a Tomášem Poláchem

Na své pozici i přes vysokou porážku 0:3 s Libercem zůstává generální sportovní manažer Dušan Uhrin mladší. "Pozice Uhrina je ke dnešku pevná," sdělil Dufek, který o Uhrina stál už po podzimní části loňské sezony. "Mužstvo tehdy začalo trochu upadat po náročnosti Karla Jarolíma. Ale nedohodli jsme se, protože Dušan měl zajímavé nabídky z ciziny."

A tak se Boleslav domluvila s Martinem Svědíkem, kterému se ale poté jarní část sezony příliš nepovedla. "Po sezoně šel navíc Martin plnit povinnosti u reprezentační jednadvacítky, takže jsme věděli, že se vrátí zhruba čtrnáct dní, možná i týden před ostrým startem ligy. Po domluvách v jarní fázi sezony, když už mužstvo po špatných domácích výkonech nezvládalo zápasy ani herně, ani výsledkově, jsme se ke konci ročníku vrátili k jednání s Dušanem Uhrinem a udělali jsme tento krok," objasnil proces hledání nového trenéra Dufek.

"Vyvozujeme důsledky. Zeštíhlujeme kádr, nejsme spokojeni s hráči"

Slabší start do sezony šéf Mladé Boleslavi do jisté míry chápe. "Na přípravu byla mimořádně krátká doba, měli jsme na to jen čtyři týdny. Pět hráčů nám ještě chybělo kvůli plnění reprezentačních povinností a vrátili se zhruba dva až tři týdny před začátkem sezony. To nejsou polehčující okolnosti, to jsou fakta, protože když vám čtyři hráči před začátkem sezony chybí, to se někde projeví," soudí Dufek.

Šéf Boleslavi si ale myslí stejně jako manažer Uhrin, že velká část zodpovědnosti leží na hráčích. "Góly padají po individuálních selháních jednotlivých hráčů. Chyby ale přicházejí kolikrát i od útočníků, kteří pravidelně neproměňují šance. Jako přes kopírák ale dostáváme góly jako proti Liberci, tedy po rohovém kopu nebo po únicích, což je až úsměvné," přemítá Dufek.

Špatné formě Mladé Boleslavi se věnuje i nový díl Fotbal fokus podcastu

Ze špatného vstupu už Boleslav vyvodila konkrétní důsledky. "Rozhodli jsme se momentálně převést Pavla Čmovše do juniorky, protože výkon s Libercem byl opravdu velmi špatný, a už i v předchozích zápasech tam byly hrubé chyby. Další věci si ale řekneme až v průběhu týdne v rámci klubu," řekl Dufek.

Boleslav navíc do konce přestupového období čeká zeštíhlování kádru. "Tím, že jsme nešťastně vypadli se Skenderbeu Korce, a to opět kvůli neproměňování šancí, není potřeba držet tak široké mužstvo. A hráči, kteří v zápasech opakovaně brutálně chybují, hrát nebudou," prohlásil majitel Mladé Boleslavi.

"Nenaplňujeme potenciál. A ekonomicky na tom také nejsme mezi špičkou"

Posilovat už ale Mladá Boleslav zřejmě nechce. "Nemyslím si, že potřebujeme někde razantně posílit. Je potřeba, aby se mužstvo dalo víc dohromady," myslí si Dufek. Připouští sice, že Boleslavi chybí běhavější hráči, podle něj ale není moc kde brát. "Můžeme dělat jen s tím, co na trhu je. A na trhu je to jednoznačně přebrané," konstatuje.

Boleslav na tom přitom podle Dufka není ekonomicky zase tak dobře, jak se obecně soudí. "Podmínky na trénink a přípravu jsou možná náramné, ale ekonomicky se pohybujeme na osmém až desátém místě v lize. Protože my máme tři možnosti získávat hráče – z vlastní výchovy, když někoho koupíme po vypršení smlouvy, nebo když někoho prodáme dobře jako Jirku Skaláka. My do rozpočtů zahrnujeme všechno, od správce až po posledního hráče, některé kluby uvádějí jenom A tým," upozorňuje Dufek.

Majitel klubu si také uvědomuje, že Boleslav dlouhodobě zaostává za očekáváními. "Nedaří se z hráčů dostat jejich potenciál. Vytvářím na všechny tlak, to si buďte jistí. Na jaře se mnou kabina měla velmi nepříjemný rozhovor, ale moc se to od té doby nezlepšilo. Hráči mají přitom zajištěné veškeré podmínky, výplaty chodí včas, tréninkové podmínky jsou na výborné úrovni," není spokojený Dufek.

Symbolem Boleslavi je v tomto ohledu Jan Chramosta. "Myslím, že je potřeba, aby k tomu přistupoval s větší zarputilostí. Ale patřičný tlak na něj je, ať už to bylo od Karla Jarolíma, který věřil, že Chramosta protrhne metu reprezentace, stejně jako trenéři Svědík i Uhrin," říká Dufek, který šestadvacetiletému forvardovi do útoku vytvořil konkurenci. "Naše filozofie je vytvářet na Chramostu větší chuť do tréninků i tím, že tady budou další hráči, kteří ho mohou obrat o místo," vysvětluje.

Větší doklad nenaplněného potenciálu je ale pro Dufka Tomáš Přikryl. "Od něj čekám ještě víc, je to pořád málo. Přitom na mistrovství Evropy devatenáctek platil za jednoho z nejlepších hráčů celého turnaje. Ten by měl navázat na hráče typu Zahustelů, Skaláků. Ale jejich způsob hry byl úplně jiný, než hráčů, které tu máme teď, to byli zarputilci, Ondra Zahustel si pro tým nechá přerazit cokoliv na těle, jen aby vyhrál. A to ať už v Boleslavi, ale vidíte to teď i na Spartě," soudí Dufek.

Tým teď před reprezentační přestávkou čeká těžký duel na půdě Slavie. Podle Dufka by ale Boleslavi mohlo utkání proti sešívaným paradoxně pomoci. "Je potřeba zachovat chladnou hlavu a soustředit se na další zápas. Na Slavii to bude nepříjemné, ale nedá se nic dělat. Možná je to i paradoxně lepší, než abychom měli papírově slabšího soupeře," uzavírá šéf klubu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články