Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv Z 1978: ČSSR - SSSR

Rychlobruslaři poprvé vyrazí do závodu s hromadným startem

Astana – Světový pohár v rychlobruslení čeká v neděli premiérový závod s hromadným startem. V kazašské Astaně, kde se od pátku koná druhý díl seriálu, se v něm podle všeho představí i čeští zástupci. Martina Sáblíková ani Karolína Erbanová však na startu zřejmě nebudou. 

Martina Sáblíková
zdroj: ISIFA

"Pojedou všichni tři kluci, holky do toho nepustím. Riziko zranění je moc velké," řekl trenér Petr Novák. Úspěšný kouč jedním dechem dodává, že není z novinky Mezinárodní bruslařské federace (ISU) příliš nadšený. "Podle mého tam hrozí zranění, hlavně v zatáčce. Kdyby někdo padl, tak smete tři čtyři další. Nebo někdo brnkne někomu o nohu...," tvrdí Novák.

Německý reprezentační trenér Stephan Gneupel označil novinku ISU za revoluci na ledě, ovšem poněkud nedotaženou. "Rychlobruslení je trochu staromódní a je potřeba ho modernizovat. Ale když nebude závod s hromadným startem olympijskou disciplínou, tak to stejně není domyšlené do konce. Světová federace musí být odvážnější," uvedl Gneupel pro agenturu SID.

S kladnou reakcí se nápad setkal v Nizozemsku, Mekce rychlobruslení. Závody s hromadným startem jsou tam hodně populární. "Kdo chce v současnosti závodit na 10 000 metrů? Kdo má čas to sledovat? Asi jen Nizozemci," připomněl Gneupel, že v Nizozemsku jsou populární všechny formy rychlobruslení.

Sáblíková s trenérem Novákem
zdroj: ISIFA/LN

Novák věří, že rychlobruslení na dlouhých tratích zůstane v budoucnosti věrné tradici. "Já to považuji za atrakci. S rychlobruslením na dlouhé dráze to nemá nic společného. Někdo přichází s novinkou, myslí si, že to zatraktivní... Rychlobruslení ale bylo vždy o tom, že každý jede sám za sebe," podotkl Novák.

Závody s hromadným startem jsou na programu při SP v Astaně, Heerenveenu a Berlíně. Zájem závodníků by ale podle některých mohlo snížit finanční ohodnocení seriálu, jeho celkový vítěz totiž získá jen 1 500 dolarů, což je desetkrát méně než za triumf v tradičních disciplínách. Pro muže jsou vypsané závody na 20 kol, pro ženy na 15. V průběhu závodu budou dvakrát udělovány prémie, podobně jako například při cyklistické bodovačce.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články