Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Sáblíková je připravena na sezonu. Je na mě tlak, přiznala

Praha - V nových bruslích a s tradičně nejvyššími ambicemi vstoupí rychlobruslařka Martina Sáblíková do sezony. Opět chce získávat medaile a k tomu by české hvězdě měla pomoci i houbička v pravé botě, aby ji netlačil kotník. "Cíle do sezony jsou stejné jako vždycky, nějaké 'bedny' by to chtělo," řekla Sáblíková dva týdny před začátkem Světového poháru v Čeljabinsku. "Je na mě větší tlak, všichni očekávají, že něco pojedu, ale mám víc zkušeností a každý závod je jiný," dodala.

Martina Sáblíková
zdroj: ČT4

Sáblíková na úvod sezony vyhrála v rámci soustředění v Inzellu přípravný závod na 3 000 metrů časem 4:05,69 minuty a porazila nizozemskou soupeřku Ireen Wüstovou o šest sekund. "Začátek to byl podle mých představ a časem dala jasně najevo, že s ní musí svět na pódiu určitě počítat," uvedl trenér Petr Novák.

Výhry Sáblíková v Německu dosáhla již v nových speciálních botách, které si stejně jako Karolína Erbanová nechala vyrobit na míru v Nizozemsku. Čtyřiadvacetiletá dvojnásobná olympijská vítězka Sáblíková ale zpočátku v nových bruslích trpěla. Pevnější bota tlačila na pravý kotník, pomohla až houbička na mytí aut, kterou trenér koupil u benzinové pumpy.

Je nám líto, video expirovalo.
Příprava Martiny Sáblíkové

"Mám asi divný kotník. Mám přes něj nataženou šlachu, nevím, kdo to vymyslel, jak to tlačilo, tak mě kotník bolel a otékal," popisovala Sáblíková. Na radu Erbanové proto zkusila houbičku. "A funguje to! Do houbičky je vystřižená díra, tlak na nohu se proto rozkládá a kotník nebolí, což je důležité," oddechla si Sáblíková. Nová bota má přinést zlepšení při startech a v zatáčkách ve větších rychlostech. "Bota úplně přilne k noze, nemám tam místo a doufám, že mi to opravdu pomůže," tvrdila Sáblíková. "Časy už jezdí kvalitní," pochvaloval si kouč Novák. 

Světový pohár začne Sáblíkové nově v ruském Čeljabinsku a poté v kazašské Astaně. "Těším se na nová místa, ale trošku mám strach z časového posunu. Ale snad budeme jezdit až odpoledne, abych se mohla vyspat," řekla Sáblíková. V létě jezdila Sáblíková více na kole než jindy. Příprava by tím ale utrpět neměla. "Nejezdili jsme kolečkové brusle, ale zase si odpočinuly bruslařské svaly a mělo by to být dobré," uklidňoval Novák Sáblíkovou, která se v srpnu při prvním dotyku s ledem trochu ošívala. "Dohnala jsem to, odraz je snad takový, jaký by měl být, snad nebude problém," konstatovala Sáblíková.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články