Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Rok hokejových žní - bronz z MS a hvězdná extraliga

Praha – Každý hokejový rok je něčím výjimečný. Začínat ledovou ročenku roku 2012 tím, že takový letošek opravdu byl, zní trochu jako klišé. Ale lze se mu vyhnout? Vždyť vzpomeňme na nervydrásající play-off extraligy, bronz z mistrovství světa a lavinu událostí ze začátku sezony 2012/2013. Na českém území se poprvé začala hrát KHL, a aby rozjezd neměla jednoduchý, zároveň se po extraligových stadionech proháněli a stále prohání díky výluce borci z NHL. Na to se bude vzpomínat ještě dlouho…

Extraligové play-off 2012 – Velká brněnská jízda a kolaps Sparty

Závěr základní části vůbec nenasvědčoval tomu, co se v play-off chystá. Sparta ji opanovala celkem jasným způsobem, předváděla plnohodnotný hokej a byla jedním z největších favoritů na titul. Oproti tomu Kometa se těžce probojovávala do předkola. V něm však vyzvala Kladno a poměrně s přehledem si s ním poradila. Stále však šla do čtvrtfinále se Spartou jako jasný outsider.

Na tu sérii se bude dlouho vzpomínat. Sparta neuhájila v prvním zápase domácí led a prohrála o jediný gól, přesto se hned v dalším utkání postarala o nápravu – byť až po nájezdech. Zdálo se, že jí to dodalo sil. V bouřícím Rondu pak poměrně jasně dominovala a ujala se vedení 2:1 na zápasy. Pak ale přišel málo vídaný kolaps – Brno se vzedmulo, nedovolilo Pražanům vyhrát už ani jeden duel a nakonec se radovalo 4:2 na zápasy. A to nemělo být všechno. Mezitím sehrály náročnou sérii i Pardubice, které přehrály Vítkovice až na sedm zápasů, ten poslední rozhodovalo prodloužení.

V semifinále narazily Pardubice na Liberec. Rozhodovalo se zřejmě za stavu 2:2, Východočeši totiž doma setnuli Tygry vysoko 8:1. Liberec se z prohry neoklepal, prohrál i doma a Pardubice byly ve finále. Brno opět prokázalo obrovskou psychickou sílu. Začínalo venku, přesto vyhrálo první tři zápasy pokaždé o gól, a přestože ve čtvrtém doma padlo taktéž o jedinou branku, v Plzni hráči Komety přesvědčivě vyhráli 7:2 a šli do finále proti Pardubicím.

Původně podceňovaní Brňané najednou stáli ve finále a vůbec nebyli bez šancí. V parádní a vyrovnané sérii urvaly první zápas po nájezdech domácí Pardubice, poté však dvakrát vyhrála Kometa a šla do vedení. V té chvíli se však Východočeši vzepjali k velkému výkonu – vyhráli v Brně na nájezdy, doma již Kometu přehrávali a v posledním zápase série pak jasně dokráčeli po výhře 5:1 ke svému šestému extraligovému titulu.

MS 2012 – Poněkud nezáživný turnaj s bronzovou tečkou

Pokud máme jedním slovem shrnout pocity ze 76. mistrovství světa v ledním hokeji, nejlépe se tak dá učinit slovem "roztrpčené". Šampionát se měl hrát původně ve Finsku, nakonec bylo pořadatelství rozděleno napůl mezi Finsko a Švédsko. A turnaj tím utrpěl. Švédové ho nepřijali za svůj a prázdná Globen Arena vůbec neodpovídala důležitosti akce. Zajímavostí bylo, že se poprvé od roku 2000 změnil herní systém – hrálo se ve dvou skupinách po osmi účastnících.

V základní skupině Češi nikterak nevyčnívali. Se čtyřmi výhrami, výhrou v prodloužení a dvěma prohrami skončili na třetím místě za Ruskem a Švédskem a pohodlně pokračovali do čtvrtfinále. V něm však natrefili na silný domácí tým, se kterým navíc prohráli v základní skupině 1:4. Češi v utkání vedli 3:1, Švédové ale srovnali a vypjatý závěr rozhodl 29 vteřin před koncem Milan Michálek. Češi šli do finského semifinále na Slováky.

Semifinálové federální derby se však Čechům nepovedlo. Vstřelili jediný gól, nenavázali na houževnatost z předchozího duelu a museli se spokojit se zápasem o třetí místo. Opět si vyzkoušeli hru proti domácímu celku a i tentokrát byli úspěšní. Podstatné věci se děly zejména v první třetině, kdy se národní tým dostal do vedení 3:1. Ve zbytku zápasu Finové dokázali pouze korigovat v 50. minutě. Nepomohla jim ani hra bez brankáře v samém závěru a Češi si mohli vychutnat zisk bronzových medailí.

KHL v České republice – Slibný rozjezd ve velké konkurenci

V roce 2012 se na území České republiky začala hrát další hokejová soutěž. Ambiciózní Kontinentální hokejová liga (KHL), která o sobě ráda tvrdí, že je druhou nejlepší soutěží na světě po NHL, s níž se ráda srovnává, koketovala s českou kotlinou už dlouho. Hovořilo se o Karlových Varech, Hradci Králové, nakonec však začala v roce 2011 na Slovensku a do Čech doputovala až v roce 2012. Vznikl Lev Praha.

Nejzápadnějšímu týmu KHL, který našel domovinu v holešovické aréně, se zpočátku nadmíru dařilo, přilákal i diváky a dokonce stanovil v zápase s Dynamem Moskva (hraném ovšem v O2 areně) nový divácký rekord KHL – cestu na hokej si našlo 16 317 fanoušků. V říjnu se však dostal do dlouhotrvající krize, prohrál osm zápasů v řadě, z bídy se vyhrabal až v závěru listopadu a ostudu rozhodně nedělá.

Extraliga 2012/2013 – Hvězdná soutěž s rekordní návštěvností

Druhá polovina roku 2012, to jsou pro fanoušky české extraligy hotové žně. Zatímco severoamerická NHL stávkuje a nikdo pořádně neví, kdy odstartuje, tuzemští fanoušci se baví hokejem. A jak! Hvězdná kladenská družina v čele s Jágrem a spol. vyprodávají stadiony napříč Českou republikou, Středočeši dokonce několikrát naplnili největší tuzemskou hokejovou arénu. A pozadu nezůstávají ani ostatní týmy, borci ze zámoří si našli cestu do většiny týmů a ty kluby, které žádného neangažovaly, přesto drží s ostatními krok.

Na konci roku 2012 je tak hokej v Česku opět velkým fenoménem a společenskou záležitostí, která láká na stadiony i zástupy lidí sportem obyčejně nepolíbených. Hokej se opět diskutuje v širších souvislostech, do extraligy se navrátila pověstná česká šikovnost, ale i jistá dávka slušnosti. Nezbývá než plně doufat, že rok 2013 (pomineme-li peripetie s NHL) bude krásné kombinační hře na ledě nakloněn podobně, jako byl ten letošní.

Rok 2012:

Vítěz základní části extraligy – Sparta Praha
Vítěz extraligy 2011/2012 – HC Pardubice
Vítěz 1. ligy – Ústí nad Labem
Postup do extraligy – Chomutov
Sestup z extraligy – Mladá Boleslav
Vítěz Stanley Cupu (NHL) – Los Angeles Kings
Vítěz Gagarinova poháru (KHL) – Dynamo Moskva
Vítěz MS v ledním hokeji 2012 – Rusko (ČR 3.)

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články