Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Raboň po MS: V kariéře jsem něco podobného nezažil

Praha – To nebyl obyčejný déšť, prostě celou dobu padaly provazy vody. Bylo to neuvěřitelně náročné. Tak popsal závěrečný závod mistrovství světa v cyklistice jeden z českých reprezentantů František Raboň. V italské Florencii nejlépe z Čechů dojel lídr týmu Zdeněk Štybar, jenž skončil šestadvacatý. Raboň společně se Stanislavem Kozubkem 272 kilometrů dlouhý podnik nedokončili.

František Raboň
zdroj: ČT

Situace českého týmu před startem jednoho z nejdelších závodů na mistrovství světa v historii nebyla ideální. Již na začátku celého šampionátu se ze zdravotních důvodů omluvily dvě největší hvězdy týmu Roman Kreuziger a Leopold König a poslepovaný tým ve složení Jan Bárta, František Raboň, Jakub Novák, Zdeněk Štybar, Stanislav Kozubek a Martin Hunal musel vše vložit na jednu kartu, osamoceného lídra týmu a vítěze jedné etapy na španělské Vueltě Zdeňka Štybara.

"Taktika závodu byla poslat Jana Bártu do úniku, aby pomohl případně Zdeňku Štybarovi, což se podařilo. Zbytek týmu se staral o Zdeňka. Bohužel kvůli podmínkám byla ta situace velice složitá, jelikož se hodně padalo a celkově to bylo velice nepřehledné. Jsme poněkud zklamaní, protože jsme Zdeňkovi nepomohli tolik, kolik potřeboval," hodnotil závod, v němž dojel Štybar na 26. a Bárta, který byl po většinu závodu v úniku, 54., František Raboň.

Rui Costa? Nepřekvapilo mě to

Sám Raboň, jenž je v současnosti bez angažmá, společně s dalším členem týmu Stanislavem Kozubkem, skončil již na stopadesátém kilometru. "V každé zatáčce leželo pět závodníků. Tohle nás stálo cenné pozice, jelikož jsme museli pořád zpomalovat nebo i stát, a tak už jsme se nedostali dopředu. A na takovém závodě to v podstatě znamená konec," vysvětloval důvod odstoupení Raboň. Celkově závod nedokončilo přibližně 140 jezdců.

"V životě jsem nic takového nezažil. Celý závod padaly provazy vody. Jediná výhoda byla, že se jel závod v Itálii, takže bylo poměrně teplo. Vydržet se to dalo. Na druhou stranu ti první závodníci to jeli sedm a pů hodiny a neustále na ně lily proudy deště, takže to bylo velice náročné," řekl třicetiletý závodník.

Novým mistrem světa se nakonec stal Portugalec Rui Costa, jenž vypálil rybník všem velkým favoritům a v cílové rovince zdolal Španěla Joaquima Rodrígueze. "Byl nejsilnější. Tento závod nemohl vyhrát někdo pouze náhodně. Rui Costa letos vyhrál dvě etapy na Tour de France, je dvojnásobným vítězem závodu Kolem Švýcarska, takže to není zase takové překvapení," dodal Raboň.

Je nám líto, video expirovalo.
Hosté Sportovních zpráv: František Raboň a Stanislav Kozubek
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články