Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Příroda se neumoudřila, Jizerská padesátka musela být zrušena

Bedřichov – Zázrak se nekoná. 47. ročník nejslavnějšího českého závodu v běhu na lyžích Jizerská padesátka musel být kvůli vysokým teplotám a nepříznivým sněhovým podmínkám na Jizerské magistrále zrušen. Rozhodl o tom organizační výbor závodu.

Jizerská padesátka
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

"Je nám to líto. V Bedřichově se teploty stále drží nad nulou a v dalších dnech se má ještě více oteplit. Tato kritická situace nás bohužel donutila k definitivnímu rozhodnutí, že se letošní ČEZ Jizerská 50 neuskuteční," potvrdil zrušení závodu Marek Tesař z pořádající agentury Mather Activation.

O konci legendárního dálkového běhu, který se měl konat v neděli a jehož se účastní nejlepší běžci z celého světa, se kvůli nepříznivému počasí spekulovalo již několik týdnů. Většina běžeckých tratí sice byla sjízdná, ale ani zdaleka nesplňovala závodní podmínky. Organizační výbor si kvůli tomu nechal udělat speciální předpověď počasí na další dny, a právě na základě ní padlo definitivní rozhodnutí o zrušení podniku. Nepojede se tak ani oblíbená páteční volná třicítka či sobotních 25 km klasicky.

Je nám líto, video expirovalo.
Jizerská padesátka se kvůli teplému počasí nepojede

Vedení závodu se sice snažilo již od začátku prosince tratě zasněžovat uměle, ale malý počet mrazivých dní způsobil, že se stihl pokrýt pouze stadion a prvních pět set metrů tratě. Organizátoři rovněž sváželi sníh z celého Bedřichova, ovšem oproti standardním 200–300 plným autům jich navozili pouze 16.

Uvažovalo se rovněž nad možností přeložení Jizerské padesátky na další týden či na jiný termín podobně jako v roce 1993, kdy se jela až v březnu. Avšak finanční nároky pro zahraniční závodníky a lidi z větší vzdálenosti od místa konání na přebukování letenek, změny ubytování a další záležitosti by podle organizátorů byly příliš vysoké a přeložení není možné ani kvůli nabitému programu dálkových běhů Swix Ski Classics a pevně stanoveným termínům v seriálu dálkových běhů Worldloppet. "Naší snahou bude si s oběma seriály vyjednat do příštích let pevný náhradní termín Jizerské 50," dodal David Douša z agentury Mather Activation.

Účastníci se vrácení peněz za startovné nedočkají. Dostanou však velkou slevu na příští ročník. "Ačkoli v takových případech je ve světě běžné, že se závodníkům nedostává žádné kompenzace, což je uvedeno i v podmínkách závodu, rozhodli jsme se přihlášeným závodníkům vyjít vstříc maximální možnou slevou ze startovného pro příští ročník," dodal Tesař.

Za dobu své existence se Jizerská padesátka nekonala celkem čtyřikrát. V letech 1988, 1990, 1998 a 2007 se závod podobně jako letos nejel kvůli nedostatku sněhu.

Tento ročník byl již dva měsíce před startem beznadějně vyprodán.

Zdroj
ČT sport, www.jiz50.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články