Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Připraven k práci a obraně vlasti, hlásá výstava o sportu v totalitě

Praha - Ve čtvrtek 10. dubna bude na Staroměstské radnici zahájena výstava Padesát let českého sportu v totalitní společnosti s podtitulem Připraven k práci a obraně vlasti. Expozice vznikla ve spolupráci Českého olympijského výboru s Ústavem pro studium totalitních režimů a Národního muzea. Mezi největší prohřešky tehdejšího režimu patřilo například věznění hokejistů v padesátých letech.

Reprezentace Československa na MS 1949 ve Stockholmu
zdroj: ČTK

Kvůli politice nedohráli českoslovenští hokejisté už mistrovství světa v roce 1953, vedení sportu je po smrti Klementa Gottwalda odvolalo z nadějně rozehraného turnaje.

Nejvýraznější příklad politického bojkotu ale přinesly až olympijské hry v roce 1984, kdy východní blok na oplátku za moskevské Hry nevyslal svoje sportovce do Los Angeles. Od bojkotu uplynulo 30 let, přesto byl hlavním impulsem vzniku výstavy.


"Před deseti lety se tehdejší předseda ČOV Milan Jirásek omluvil všem sportovcům, které neúčast v Los Angeles postihla. Nynější předseda Jiří Kejval se rozhodl, že tak učiní jmenovitě. A když se hledalo v pramenech, kdo by asi na Hry v Los Angeles jel, dospělo se k tomu, že by bylo dobré představit veřejnosti, jak se vyvíjel český sport mezi lety 1939 až 1989 v době totalitních režimů," představuje vznik nápadu místopředseda ČOV František Kolář.

"Je snahou ukázat, jak byl sport využíván a zneužíván jednotlivými režimy v jejich jednotlivých etapách," říká. Výstava prezentuje například emigrace známých sportovců jako Alena Vrzánová, Václav Nedomanský nebo Martina Navrátilová, obrací se i k ostatním formám perzekuce sportovců.

Zmiňuje i nejtragičtější případ komunistické zvůle v československém sportu: vykonstruovaný proces s jádrem hokejové reprezentace v roce 1950, po kterém skončila většina jeho hráčů ve vězeních a v pracovních táborech. Bohumil Modrý, Stanislav Konopásek, Augustin Bubník, Vladimír Kobranov a další světoví šampioni zmizeli v komunistických uranových lágrech na mnoho let.

Výstava však představuje i další režimní projevy ve sportu, nelze pominout spartakiády. "Je tam na filmových materiálech zachycena například první československá spartakiáda, která byla velice militaristická a nejvíce odpovídala heslu: 'Buď připraven k práci a obraně vlasti'," připomíná Kolář slogan, který se objevoval na odznaku u příležitosti konání spartakiády a který propůjčil výstavě název.

Zdroj
ČT sport, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články