Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Kejval: Skvělé Soči. Ale ptám se, jestli jsme byli v reálném Rusku

Praha – Předsedovi Českého olympijského výboru Jiřímu Kejvalovi se uplynulé zimní olympijské hry hodnotí dobře a s chutí. Opak by také byl překvapením, vždyť na nich Česká republika získala rekordní počet medailí. Úspěšný byl i nejviditelnější projev olympiády v hlavním městě – park na Letné. Počet návštěvníků předčil veškerá očekávání, na druhou stranu projektu mnozí vyčítali nejen finanční náročnost. "Aktivity vyhodnocujeme, rozhodující pro nás je, kolik lidí se inspirovalo ke sportování a kolika dětem jsme mohli představit různé sporty a s jakým výsledkem," vysvětlil v chatu ČT sport Kejval.

Jiří Kejval
zdroj: ČT autor: Štěpán Janda

Kritika olympijského parku Kejvala mrzí. Podle něj by Letná měla plnit kulturní, sportovní a sociální potřeby občanů města, což se neděje. "Míra zdevastovanosti celého parku je šokující. Zničené chodníky, graffiti na stěnách… Těžko si představit, že některý turista obdivující krásy Prahy by se dobrovolně vydal do parku. Co se týče úklidu Letenských sadů, máme vypracovaný program, který průběžně konzultujeme s Městskou částí Praha 7. Prostory parku nejenže uvedeme do původního stavu, ale také na naše náklady provedeme odborný prořez stromů a zároveň výsadbu nových," říká Kejval.

Ale zpět k olympiádě. Předseda ČOV se přidal k lidem chválícím organizaci v Soči. "Odjížděli jsme s velmi malým očekáváním pod vlivem negativních informací z médií. O to větší překvapení pro nás byla nejenom úroveň sportovišť, ale především skvělá organizace a na každém kroku milí a usměvaví organizátoři. Na druhou stranu, teď když o tom přemýšlím pár dní poté, uvědomuji si, že jsem za celou dobu konání Her nikde neviděl žádné děti ani důchodce. Tak se ptám sám sebe, jestli jsme byli v reálném Rusku."

Kejval měl program v Soči nadmíru nabitý. "Spánek byl problém, protože jsme tam fungovali podle ruského času a zároveň řešili věci v Praze podle českého. Rozdíl byl tři hodiny. Málokdy se podařilo naspat více než pět hodin," vysvětlil. Přesto stihl řadu českých vrcholů. "Emocionálně nejsilnější byl závod Evy Samkové a Tomáš Krause. Jednak jsem objevil nový nádherný sport a zároveň jsem si mohl prožít obrovskou radost v případě Evy a stejně velké zklamání v případě Tomáše. Ale takový je sport," ví Kejval.

Snaha by měla směřovat k mládeži

Nejvýraznějším českým úspěchem olympiády však byl zřejmě komplexní vzestup biatlonu. "Je to největší překvapení olympiády. Jak z hlediska úspěchu, tak i atraktivity sportu. Podle sledování České televize některé závody v biatlonu předčily i sledovanost hokejových zápasů. To je kapitál, který by se mělo podařit zúročit. Biatlonový svaz v ČR je relativně malý, ale zato dobře organizovaný a pracuje v něm spousta zapálených lidí, kteří jsou i skvělými odborníky. Uvidíme, jak biatlonisté zvládnou příval nových zájemců a dokáží ho využít."

Snaha by pak měla směřovat zejména k mládeži. "Uvědomujeme si, že zájem o sportování mládeže v ČR v posledních letech výrazně ochabnul. Naším hlavním úkolem je změnit tento trend. Zájem v době Her jsme se snažili zvýšit i formou Olympijského parku, kde děti měly možnost osobně si vyzkoušet olympijské sporty. Ve spolupráci se svazy a ministerstvem školství se snažíme vytvořit pro mládež co nejlepší podmínky," vysvětluje Kejval dlouhodobou snahu ČOV.

Soči je minulostí, Kejval se však už pomalu chystá na svou druhou letní olympiádu v roli předsedy svazu. Rio bude podle něj zejména velkou výzvou pro pořadatele. "Letos se tam koná MS ve fotbale, za dva roky olympijské hry. Takhle náročný program nemělo žádné olympijské město v historii. Z toho důvodu je příprava náročná i pro nás, protože organizátoři mají v současné době plnou hlavu příprav fotbalového mistrovství. Předpokládám, že naplno se přípravy z naší strany rozjedou letos na podzim."

A jaká očekávání mohou mít fanoušci od pomalu se tvořící české výpravy? "Co se týče medailí, tak zimní sporty nasadily vysokou laťku, takže letní se budou muset hodně snažit," usmíval se Kejval. "U medailí budeme spoléhat tradičně na atletiku, veslaře, kanoisty, střelce, cyklisty, ale i na moderní pětibojaře. A pevně doufáme, že se do té doby objeví ještě jiný favorit, o kterém teďka nemusíme vědět," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články