Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Před olympiádou je z čeho čerpat. Biatlonisté mají za sebou další úspěšnou sezonu

Praha – České publikum si zvyklo na jeden biatlonový úspěch za druhým. Další sezona, další úspěchy. Vedle osvědčených favoritů se dařilo i dalším. Gabriela Koukalová ví, že umí zacílit na sezonní vyrovnanost i jeden vrchol, Ondřej Moravec si potvrdil, že má stále na to bít se o nejvyšší příčky. Eva Puskarčíková a Michal Krčmář, ale i Michal Šlesingr nebo Veronika Vítková dokážou také bojovat s těmi nejlepšími. Trenéři mají z čeho brát. Pohoda v týmu panuje téměř bez přestání. Před olympijskou sezonou jsou to zprávy navýsost potěšující.

Ondřej Rybář a Michael Málek
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Pokud se chcete pohybovat ve špičce, vždycky musíte udělat krůček dopředu a nemůžete nikdy zůstat stát na stejném místě. Ve finále Světového poháru tam bylo pět jmen do desítky. To je nádhera," uvedl po návratu z Osla šéftrenér Ondřej Rybář.

"Každá sezona přinese něco nového. Loni to bylo bez medaile na mistrovství světa, letos ji měli jak muži, tak ženy. Byla zase úspěšná jako ta předchozí. A jsme za to strašně rádi," prohlásil.

Koukalová má stále na čem pracovat

Najděte pár rozdílů, chtělo by se nabídnout oblíbenou dětskou hříčku. Zaprvé Gabriela Koukalová a Ondřej Moravec získali medaile na MS, Koukalová dosáhla na vysněné zlato. Naopak však musela oželet velký křišťálový glóbus za celkové vítězství v SP. "Nechci říct, že byla lepší, ale povedlo se více naplánovaných věcí," shrnul Rybář Koukalové vystoupení v sezoně.

Je nám líto, video expirovalo.
Rybář a Moravec hodnotí další veleúspěšnou sezonu

"Běžecky byla s holkami o něco vyrovnanější, střelecky občas zaváhala. To jí možná stálo velký glóbus. Je před ní ještě dost práce, pokud by chtěla být lídryní SP, aby neměla strach, že jí tam někdo skočí. Jsme ale rádi, že máme takový poklad," prohlásil Rybář.

Moravcovo "zmrtvýchvstání"

Zpočátku to nevypadalo vůbec růžově. V Östersundu nebo Pokljuce se Moravec trápil na střelnici, nemohl se chytit ani na trati. Jedno šlo s druhým. "Začátek nebyl to úplně pravé. V Novém Městě jsem se dokázal připravit na svěťák, pak ale další měsíc nebyly výsledky, které jsem si představoval. Před MS jsem se začal cítit opravdu dobře, že to můžu zase dokázat a hlavně jsem to dokázal. Člověk má vždycky nějaký pocit a realita je třeba opačná. Vyšlo mi to neskutečně. Výsledky byly stabilní a jsem s nimi spokojený," popsal Moravec.

Rybář svého svěřence dobře zná a věřil, že nejdůležitější bude správné psychické naladění. "Musí se všechno sejít. Ondra přestal hlavou závodit víc, než chtěl. Zklidnil se. Bylo to znát i na jeho střeleckých výkonech," uvedl trenér Rybář.

Klíčem bylo tak trochu protrápené soustředění v Anterselvě před mistrovstvím světa, kde reprezentanti strávili víc než 14 dní. "Prvních deset dní pro mě bylo tragických. Pořád jsem se cítil špatně a skoro jsem přestával věřit. Říkal jsem si, že to nesmím vzdát. Po těle jsem se necítil vůbec dobře. Posledních pět dní se to zlomilo a otočilo o 180 stupňů. V tu chvíli jsem začal věřit, šlo jen o to to prodat," přiblížil Moravec.

Hlava, hlava a zase hlava. V biatlonu dělá psychika divy. "Někdy na tom může být člověk sebelíp fyzicky a hlava ho nepustí a podává padesátiprocentní výkony. Bývá to svázané a musí člověk přijít na to, jak to skloubit," zdůraznil stříbrný muž z MS v Hochfilzenu a dodal: "Čím míň toho mám v hlavě, tím líp. U mě je to klíč ke všemu."

Stabilita vysokého standardu Moravcovi vlila v posledních závodech Světového poháru krev do žil. "Když jezdím stabilně a držím výkonnost, je o hodně jednodušší to zopakovat na velké akci. Čekat na to, že to spadne z nebe jako letos, je strašně těžké a psychicky náročné," popsal Moravec. "Hrozně mě to nakoplo a utvrdilo mě to v tom, že tomu dám příští rok úplný maximum a věřím, že se to může povést," uzavřel bojovně.

Jeho slova potvrdil i šéftrenér Rybář: "Pro další závody má z čeho čerpat. Ukázal, že olympijská sezona je velkou výzvou."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články