Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Fenomén Koukalová. Bude olympijská sezona opravdu tou poslední?

Praha – Tři medaile z mistrovství světa, z toho jedna zlatá – to byla ta největší odměna v letošní veleúspěšné sezoně. K tomu nakonec trochu překvapivě dva malé křišťálové glóby. V celkovém pořadí Světového poháru skončila druhá, získala dokonce o 15 bodů více než při loňském triumfu. Gabriela Koukalová si plní jeden biatlonový sen za druhým. Její hvězda září čím dál víc a nemusela by pohasnout ani po olympijských hrách.

Gabriela Koukalová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Rozhodně nechci říct, že následující sezona bude poslední," řekla Koukalová při finále v Oslu. Několikrát přitom naznačovala opak.

Je tu hodně plusů a minusů. Proč by ale neměla končit na vrcholu třeba s olympijským zlatem na krku?

Koukalovou naladilo vítězství v prosincovém závodu s hromadným startem při SP v Novém Městě na Moravě před 35 tisíci fanoušky. "Tomu se nevyrovná nic, ani titul mistryně světa, protože to bylo doma. Byla to jedna z nejtěžších met, o které jsem se kdy v životě pokoušela," prohlásila.

Proto myslí na další Světový pohár na Vysočině v prosinci 2018, tedy v sezoně po olympiádě. "To mě láká," přiznala. "Moje myšlenky hodně směřují i k rodině, takže uvidíme. Jsem člověk, který se hodně rozmýšlí na základě aktuální výkonnosti. Když uvidím, že mi to chutná a vše funguje, jak se ode mě čeká, věřím, že stroj uvnitř ještě potrápím," dodala Koukalová.

Umění koncentrace

Osmnáctkrát se letos umístila na stupních vítězek, pětkrát slavila triumf. Stále jí zdobí téměř devadesátiprocentní úspěšnost střelby a velmi rychlý běh. Několikrát dokázala být na trati tou vůbec nejlepší. Světovou extratřídou je v umění koncentrovat se. Málokdy se zmýlí na psychicky nejnáročnějších závěrečných střelbách. "Ví, co chce. Koncentrace je asi největší zbraň," potvrdil šéftrenér Ondřej Rybář.

Skvělé výsledky dělají z Koukalové nejlépe placenou českou zimní sportovkyni. Na odměnách od Mezinárodní biatlonové unie a od Českého svazu biatlonu získala ve skončené sezoně celkem přes 5,7 milionu korun před zdaněním.

Ve srovnání s předchozí sezonou má letos Koukalová o 600 tisíc korun méně. Rozdíl dělá skutečnost, že loni celkově SP vyhrála a nyní byla druhá. V minulé zimě jezdila častěji jako vedoucí žena pořadí se žlutým a červeným startovním číslem, za což mají závodníci rovněž prémie od IBU.

Megahvězda napříč obory

Za výkony ve Světovém poháru, do kterého se počítá i mistrovství světa, Koukalová získala přes 200 tisíc eur. Od českého svazu dostane navíc za vystoupení na šampionátu v Hochfilzenu 378 750 korun, ale částka nejspíše bude zdvojnásobena od svazových sponzorů a osobních reklamních partnerů biatlonistky. "Její popularita už letí do kosmických výšin, je to megahvězda napříč obory. V rámci českého reklamního trhu patří k těm nejlépe placeným," řekl už na mistrovství světa Jiří Hamza, šéf českého biatlonu, který je zároveň manažerem Koukalové.

Drobným paradoxem je, že titul mistryně světa či malé glóby reklamní potenciál Koukalové příliš neovlivní, protože ten je už na české poměry tak dost vysoký.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články