Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

\"Nežiju v utopii. Doping byl, je a bude,\" říká Rogge

Praha - V Liberci se koná 10. zimní evropský olympijský festival, který si nenechal ujít ani prezident Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Jacques Rogge. Zakladatel mládežnických olympiád si pochvaloval jejich důležitost, vedle toho se však v rozhovoru pro ČT4 věnoval i některým problémům současného sportu. Tím největším je doping. "Je součástí lidské nátury a nikdy nezmizí," podotkl Rogge.

Myšlenka spojit mladé sportovce pod hlavičku olympijského festivalu vznikla už v 80. letech minulého století. "Tehdy jsem byl zvolen prezidentem Evropského olympijského výboru. Chtěl jsem spojit mládež západní Evropy dohromady. To se také stalo a nyní je soutěž nejen začátkem pro budoucí šampióny, ale také vzdělávacím prostředkem," vysvětluje Rogge.

Podle něj je festival pro mládež velkou motivací. "Je to poprvé, kdy se mohou potkat s jinými sporty. Mladý sportovec potkává stále stejné lidi, ale tady poprvé potká i lidi z jiných sportů. Prostě jako na olympijských hrách," říká Rogge, jenž má ve svém dlouhodobém plánu především boj proti dopingu a korupci. A začíná právě u mládeže. "Je to o vzdělání a prevenci. Vysvětlujeme nebezpečí dopingu pro zdraví i sport."

Je nám líto, video expirovalo.
Interview s předsedou Mezinárodního olympijského výboru

Rogge upozornil, že dopingové kontroly jsou dnes na denním pořádku a do budoucna se chystá jejich zpřísnění. "Rozhodli jsme se, že medaile můžeme odebrat i zpětně, protože ne všechny dopingové případy jsou známé ve chvíli, kdy se ocenění předávají. Všechny vzorky se budou uchovávat osm let, a když se objeví nějaká nová metoda, otestují se všechny znovu," připomíná belgický ortopéd.

Rogge o Pierre de Coubertinovi

"Měl ideje, které stále ctíme, ale některé z nich ne. Žil v jiné době. Řekl, že sport je skvělý vzdělávací prostředek a tomu věříme. Na druhou stranu podle něj ženy ani profesionální sportovci nemohli nikdy startovat na OH. Když chcete jít k doktorovi, půjdete k amatérovi nebo raději k dobře připravenému profesionálovi? Profesionalismus znamená kvalitu, a olympiáda to samé."

Podle svých slov je realistou, jenž věří, že v boji proti dopingu postoupil MOV hodně kupředu. "Vytvořili jsme Mezinárodní antidopingovou organizaci, která spolupracuje s vládami. Máme daleko citlivější testování, než jsme kdykoliv předtím měli. Dopovat je dnes daleko složitější, než tomu bylo před pár lety. Ale jestli si myslíte, že doping zmizí, tak samozřejmě ne. Nezmizí nikdy. Podvádění je součást lidské nátury, a to bohužel ovlivňuje i sport," tvrdí Rogge.

Nástupce Juana Antonia Samaranche upozornil, že nežije v utopii. "Když jste v jakékoliv společnosti, vždycky musíte čelit kriminalitě. Potřebujete policii, soudce, vězení a tresty. To je prostě společnost. A společnost je sport. Zobrazuje to, jací jsou lidé a bohužel jsou podvodníci. Když se mě jako lékaře zeptáte, zda zmizí všechny nemoci, tak řeknu, že ne, ale budu dělat to nejlepší, aby se jich co nejvíce vymýtilo," vysvětluje někdejší člen belgické reprezentace v jachtingu, jenž se sám zúčastnil tří letních olympiád.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články