Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Nečas skončil ve slopestylu sedmý, vyhrál Američan Stassel

Kreischberg - Jan Nečas skončil na mistrovství světa v Kreischbergu sedmý ve slopestylu. Zlato získal Američan Stassel. Závod žen ovládla při prvním startu na světovém šampionátu teprve šestnáctiletá Mijabi Onicukaová z Japonska. Česká naděje Šárka Pančochová nenastoupila kvůli bolestem v operovaném koleně ani do pondělní kvalifikace. Přímý přenos finále slopeslyle lyžařů sledujte živě na programu ČT sport a našem webu od 13:55, od 16:25 a 19:25 pak můžete exkluzivně na webu sledovat kvalifikaci na U-rampě.

Ryan Stassel
zdroj: ČTK/AP

Nečas překvapil už postupem do desetičlenného finále a v bojích o medaile se mu nejvíce povedla první ze tří jízd. Zvládl čistě všechny tři skoky i přejezdy překážek. Dostal 78,75 bodu a figuroval průběžně na čtvrtém místě, na kterém ale nevydržel.

Ve druhé jízdě spadl na první překážce a pak ještě několikrát a dostal jen 6,5 bodu. Soupeřům se naopak dařilo, proto Nečas klesl na 7. místo. Ve třetí jízdě už nechyboval, ale rotace měl nižší než ti nejlepší, bral 72,75 bodu a nezlepšil se. Třicetiletý Nečas, který je na čtvrtém mistrovství světa, tak zůstal sedmý a vylepšil si ve slopestylu maximum. Tím bylo 11. místo v La Molině v roce 2011.

Nečas plný smíšených pocitů

Šampionát v Kreischbergu byl jeho poslední v kariéře. "Před šampionátem bych tomuto výsledku nevěřil, ale teď jsem úplně plnej smíšených pocitů. Ta druhá jízda mě úplně rozmlátila. Spadl jsem do díry a bolí mě celý tělo. Chtěl jsem to tam naložit, chtěl jsem zabojovat, co nejvíc to šlo, ale v tý poslední jízdě už to pak nešlo. Záda mě bolej, zadek mě bolí, rameno mám nějaký úplně vyhozený. Ale nevadí. Užil jsem si to, jsem za to rád," líčil Nečas.

První jízdu hodnotil jako povedenou. "Čekal jsem ale trochu víc bodů. Tak jsem třetí jízdu chtěl vyhrotit víc, ale na druhým skoku jsem se odrazil nějak pozdějc, takže jsem rád, že jsem zdravej a jsem šťastnej," usmíval se. "Jako bejt sedmej na světě je fajn. Ale říkám, je mi to trošku líto, šlo to na lepší," zopakoval.

V Kresichbergu ho ještě čeká Big Air. Závod se v tamním areálu odehraje na spodním skoku, který mu moc nesedí. "Má hrozně ostrej dopad. Chtěl jsem dát nějaký trojitý rotace, ale trenér mě uklidnil, ať stojim nohama na zemi radši a ať se nezabiju," prozradil s úsměvem.

Vítězný Stassel by získal zlato za první i za třetí jízdu. Po 1. kole měl na kontě 94 bodů a po té poslední mu chybělo jen 2,5 bodu ke stovce. Poslední jízdou soutěže se Fin Roope Tonteri posunul ze čtvrtého místa ke stříbru.

Výsledky slopestylu:

Muži: 1. Stassel (USA) 97,50 b., 2. Tonteri (Fin.) 93,75, 3. Mack (USA) 92,75, 4. Sharpe (Kan.) 90,75, 5. Bösiger (Švýc.) 84,00, 6. Ciccarelli (Kan.) 82,25, 7. Nečas (ČR) 78,75, 8. Kundratitz (Rak.) 72,50, ...v kvalifikaci 30. Mikyska (ČR).

Ženy: 1. Onicukaová (Jap.) 92,50, 2. Gasserová (Rak.) 89,50, 3. Medlová (SR) 84,25, 4. Candrianová (Švýc.) 79,50, 5. Blasmanová (Kan.) 61,25, ...v kvalifikaci 27. Vojáčková (ČR).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články