Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Amstel Gold Race

Nečas postoupil nečekaně do finále slopestylu, Pančochová nenastoupila

Kreischberg (Rakousko) – Česká republika bude mít na mistrovství světa v akrobatickém lyžování nečekaně účastníka ve finále slopestylu snowboardistů, a to díku Janu Nečasovi. Naopak ženská část bude bez české zástupkyně. Šárka Pančochová kvalifikaci vynechala kvůli potížím s kolenem, Kateřině Vojáčkové pak její jízdy nevyšly.

Šárka Pančochová
zdroj: ČTK/AP/ autor: Julie Jacobson

Pančochová poprvé výrazněji pocítila následky krátkého časového odstupu a tréninkového manka po letní operaci zkřížených vazů při nedělním tréninku. Definitivně se vicemistryně světa z roku 2011 rozhodla po rozježdění. V kvalifikaci se tak představí z českých reprezentantek jen Kateřina Vojáčková.

"Jela jsem trénink a chtěla jsem závodit, do poslední chvíle jsem si myslela, že pojedu, ale stav té trati tomu nenahrál, rozhodla jsem se sama," vysvětlila Pančochová. Trať v Kreischbergu totiž v sobotu zmokla, v neděli zmrzla, ráno na sluníčku změkla a ve stínu pak opět přimrzla. "Byly tam boule a teď je to na kost," uvedla Pančochová.

I proto skoky přelétávala. "Nedokázala jsem se srovnat. Je to bohužel tím, jak jsem měla málo času, tak jsem na to nebyla úplně připravená," uvedla. Na začátku léta totiž byla na operaci zkřížených vazů v koleně a měla strach o zdraví. I kvůli tomu, že na trati se postupně při tréninku i v kvalifikaci zranilo několik soupeřek.

"Jsem z toho trochu špatná, byl to pro mě vrchol sezony, ale zdraví je pro mě teď přednější, nerada bych byla zase půl roku mimo. Vůbec jsem se na to necítila a neměla jsem dostatek času se na to připravit, abych se vrátila zpátky," uvedla Pančochová. "Koleno jsem si docela narazila, jak jsem létala daleko, a teď to docela bolí, takže i to byl důvod, proč jsme to vzdali," oznámila.

V Kreischbergu jela kvalifikaci U-rampy, která není pro dopady na kolena tak agresivní, uvažuje ještě o startu v Big Airu, jehož kvalifikace je v pátek a tréninky od středy. "Nejsem si teď úplně jistá. Zkusím jet trénink a uvidím, jak mi to půjde. Když se budu cítit, tak bych chtěla nastoupit. Je to jeden skok, tak to není tak fyzicky náročné," řekla.

Nečas se postaral o velké překvapení

Nečas o svém postupu rozhodl v první jízdě, která mu vyšla na výbornou. Dostal za ni 77 bodů a postoupil ze čtvrtého místa přímo do středečních bojů o medaile.

Českému reprezentantovi v kvalifikaci vyšla první jízda, za niž dostal 77 bodů, a postoupil ze čtvrtého místa přímo do středečních bojů o medaile.

Třicetiletý Nečas je na čtvrtém mistrovství světa, dosud byl nejlépe ve slopestylu jedenáctý ve španělské La Molině v roce 2011. Před dvěma lety skončil desátý na MS v kanadském Stonehamu v Big Airu. Ve světovém poháru však byl v kariéře ve slopestylu jen třikrát ve třicítce, nejlépe skončil dvacátý před třemi lety opět ve Stonehamu. V elitní desítce nebyl nikdy v žádné disciplíně.

"Jsem strašně spokojenej, postoupit přímo do finále, to je sen. Jsem nadšenej," usmíval se Nečas. Trať v Kreischbergu mu prý seděla od prvního tréninku. "Věřil jsem si, že by to mohlo jít do semifinále. První jízda mi sedla, sice tam byly drobné chyby, ale jak ta trať byla ledová, tak lidi padali, to mi pomohlo. Ale už teď mám jistou desítku, bomba," radoval se.

Po první jízdě věděl, že semifinále má jisté, tak si druhou jízdu užil. A mohl dostat ještě víc bodů, nebýt pádu na posledním skoku. "Bylo to úplně super, první rail se mi vydařil lépe než v první jízdě. Na třetím skoku jsem se ale trochu vyzevloval, protože jsem si byl hrozně jistej, tak jsem ho malinko podcenil, šel jsem na paty a přisedl jsem si. Ale dobrý, jel jsem s klidnou hlavu, užil jsem si to, velká sranda," řekl.

Jan Nečas
zdroj: ČT24

Ví, že se může ještě zlepšit, ale řeči o medaili ho nechávají klidným. "Dají se tam přidat rotace na skocích, když to nebude úplně beton, trénoval jsem 'triply', ale uvidím, jak to budu cítit, co zařadím," řekl. Ve finále totiž už pojedou všichni na maximum. "Už není co ztratit, pojedou na krev, ale ke zlepšení je šance. Kdybych byl do pětky, tak by to bylo super," zasnil se.

V kvalifikaci byl nejlepší Fin Roope Tonteri, obhájce vítězství, kterého rozhodčí ohodnotili známkou 93,7 bodu.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články