Na zimních Hrách se chce Peking za rok ukázat. Protesty nevnímá, covid ano

Přesně za rok, 4. února 2022, by měly v Číně začít zimní olympijské hry, jenže zatím nikdo nemůže s jistotou potvrdit, že tomu tak skutečně bude. Otazníků je zatím stále víc než odpovědí, pandemií koronaviru počínaje přes stav sportovišť a protestů organizací hájících lidská práva.

Maskotem ZOH v Pekingu je panda v ledovém obleku
zdroj: AP autor: Ng Han Guan

Čínský prezident Si Ťin-ping by rád viděl kromě úspěchů pořadatelských, o nichž vůbec neuvažuje, i ty sportovní. „Pořád máme co dělat, abychom se zlepšili v zimních sportech. A doufám, že díky olympiádě uvidím velké zlepšení,“ řekl pro tamní televize po kontrole chystaných sportovišť.

Jenže třeba příprava čínských hokejistů, kteří startovali v české druhé hokejové lize a dostávali výprask za výpraskem, v tomhle směru zatím nevěstí nic dobrého.

Ovšem komunistické vedení Číny se soustředí hlavně na to, aby světu ukázali svoje schopnosti uspořádat obrovskou akci na nejvyšší úrovni. A to je v zemi, kde se pro propagaci režimu musí udělat všechno, na prvním místě, takže neexistuje, že by něco neklaplo.

Je nám líto, video expirovalo.
Doktor o přípravách na olympiády a komplikacích s covidem

Lidská práva – sliby, sliby, sliby…

Vedení strany se tváří spokojeně i přesto, že přes sto padesát organizací ochraňujících lidská práva žádá zrušení zimních Her, jejichž centrum má být v Pekingu, ale mají být i v dalších dvou centrech Jen-čchingu a Čang-ťia-kchou.

To je však přece jen těžko představitelné, neboť zejména obchodní síla Číny je nezanedbatelná a s tak velkým hráčem na trhu se nedá zatočit tak, jak například s Běloruskem, kterému bylo odebráno pořadatelství letošního světového šampionátu v ledním hokeji právě kvůli dodržování lidských práv a protestům některých ze zúčastněných zemí. Krom toho konání Her v Číně podpořilo i valné shromáždění OSN.

A šéf Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach také nadšeně přivítal maskota ZOH 2022 pandu. "Skvěle to vybrali. Maskoti ztělesňují nejlepší prvky a vlastnosti Číny a jejích obyvatel. Jsou úžasnými vyslanci zimních Her," rozplýval se sedmašedesátiletý německý právník, který sám jako šermíř na olympiádě startoval.

Kejval: Hry jako tlak na režim

Ani Český olympijský výbor nepočítá s možností, že by ZOH byly kvůli zemi, v níž mají být pořádány, bojkotovány. „Olympijské hry dávají šanci tlaku mezinárodního společenství na normalizaci situace v jednotlivých zemích,“ řekl k tomu nedávno pro ČT předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Ovšem v praxi tomu tak vždy nebývá. Totéž se totiž čekalo, že přinesou olympijské hry, které Čína pořádala v roce 2008. Ovšem nic takového se nestalo. Naopak to vypadalo, že režim, který povolil soukromé vlastnictví, ale jinak tvrdě hlásá vládnoucí sílu komunistické strany, se jen ubezpečil, že to, co se děje uvnitř země, je jen jeho starost a víc než protesty a rádoby ekonomické tresty, například za diskriminaci menšinových Ujgurů a Tibeťanů, jsou jen gesta, která mnoho neznamenají.

Je nám líto, video expirovalo.
Maskotem ZOH v Pekingu je panda v ledovém obleku

I nyní se zástupci MOV spokojili s ubezpečením organizátorů: „Byli jsme ujištěni, že zásady Olympijské charty budou při olympijských hrách respektovány,“ odpověděl MOV oficiálně na podobné dotazy.

Politika se nemá míchat se sportem, jako tomu bylo v letech 2008, kdy USA a dalších 64 zemí odmítlo start na OH v Moskvě jako protest na vojenskou invazi SSSR do Afghánistánu a tehdejší socialistický sektor zase Hry v Los Angeles o čtyři roky později. Což tehdy pokazilo náladu mnoha sportovcům, kteří se chystali na vrcholy svých kariér.

Olympijská vítězka ve snowboardcrossu Eva Samková to vidí následovně. "Je to hrozně komplikovaná situace, ale já si myslím, že jsme hlavně sportovci, chceme závodit a mít dobré výsledky," řekla pro Českou televizi.

Nebezpečí jménem koronavirus

Větším nebezpečím než tlak ochránců lidských práv může být pro pořadatele Her pandemie covidu-19.

Virus, jenž se loni rozšířil do celého světa z čínského Wu-Chanu, nejspíš kvůli liknavosti tamních úřadů, ohrožuje i OH v Tokiu, které byly kvůli tomu posunuty z loňska na letošek.

Čína však autorství viru rázně popírá a sama razantním přístupem omezila počet případů v zemi na minimum. Než povolila odborníkům za Světové zdravotnické organizace prozkoumat možný vznik mutace, uběhlo hodně času a obstrukcí, takže by byl opravdu zázrak, kdyby zdravotníci, kteří jsou v Číně právě nyní, vůbec něco zjistili.

Čína kvůli viru také zrušila velké sportovní akce v zemi, ale snaží se dokázat, že zimní Hry připraví ve velkém stylu jako před třinácti lety ty letní.

K tomu se vyjádřil i bývalý olympijský vítěz v rychlostní kanoistice Martin Doktor, který nyní šéfuje české olympijské výpravě. "Číňané se budou snažit uspořádat hry za každou cenu,“ řekl. Sám ale přesně netuší, do čeho výprava, která by měla mít kolem stovky sportovců, vlastně jde, protože veškeré informace má zatím zprostředkované jen z internetu a ze zpráv organizátorů.

Podobně jsou na tom sportovci. Ti jsou přitom zvyklí, že si před velkou akcí otestují sportoviště i podmínky přímo v pořadatelské zemi. Ta ovšem ukázala, že na přísná opatření jsou kabrňáci, a vzhledem k pandemii zavedli hodně přísný režim.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články