Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Peking chystá zimní olympiádu, ale ze zahraničí se ozývají protesty. Z Čech moc ne

Čína připravuje zimní olympijské hry na příští rok, ale některé země vyzývají k bojkotu, protože popírá odpovědnost za pandemii a porušuje lidská práva. Ovšem přípravy pokračují a Generální tajemník komunistické strany Číny Si Ťin-pching nedávno provedl inspekci chystaných sportovišť, přísná opatření mají udržet Peking bez covidu.

Maskotem ZOH v Pekingu je panda v ledovém obleku
zdroj: AP autor: Ng Han Guan

Čína má však ohledně ZOH své problémy, které pojmenovávají v zahraničí. Jsou to nízká obliba zimních sportů v zemi, málo sněhu a výzvy k bojkotu, protože dodržování lidských práv v zemi je stále špatné.

Pronásledování a zavírání Ujgurů do pracovních táborů, pronásledování demokraticky smýšlejících lidí v Hongkongu, udržování cenzury a věznění kritiků i zvyšování dohledu nad lidmi v Číně. Proto se na Mezinárodní olympijský výbor obrací přes sto šedesát lidskoprávních organizací, které žádají přesunutí ZOH jinam.

Čau Li-ťien, mluvčí čínského ministerstva zahraničí, tvrdí, že je to snaha o zpolitizování Her, což je v rozporu s duchem olympijské charty.

Je nám líto, video expirovalo.
Peking chystá ZOH 2022, svět protestuje

Český olympijský výbor se odkazuje na to, že ZOH v Číně podpořilo i valné shromáždění OSN. Jiří Kejval, šéf ČOV, to vidí z jiného úhlu: "Hry dávají větší šanci vytvořit společenský tlak na normalizaci situace v těch jednotlivých zemích."

"Je to hrozně komplikovaná situace, ale já si myslím, že jsme hlavně sportovci, chceme závodit a mít dobré výsledky," říká k tomu olympijská vítězka ve snowboardcrossu Eva Samková.

I šéf české diplomacie Tomáš Petříček na to má svůj pohled: "Čína na sebe vzala některé závazky a bude určitě zajímavé sledovat, jestli je bude plnit."

Hlavní zprávy

Nejčtenější články