Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Loterijní zákon má sportu zajistit až dvě miliardy z hazardu ročně

Praha - Český svaz tělesné výchovy stojí nad propastí. O kredit přišel v uplynulých měsících kvůli sporným krokům vedení v aféře společnosti Sazka. Valná hromada tak minulý týden vedení v čele s Pavlem Kořánem odvolala. 28. ledna je na programu další jednání, které by mělo nejen zvolit nové vedení, ale i rozhodnout o další budoucnosti organizace. Ta je zatím nejasná. Nejen o ČSTV, ale i o přerozdělování peněz do sportu diskutovali v pořadu Otázky Václava Moravce prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka, místopředseda Českého olympijského výboru (ČOV) Jiří Kejval a poslanec za ČSSD Pavel Ploc.

Jiří Kejval s Ivo Kaderkou
zdroj: ČTK autor: Stanislav Zbyněk

Valná hromada Českého svazu tělesné výchovy má před sebou existenční jednání. Prožívá totiž nejhorší chvíle ve své padesátileté existenci a rozhoduje o další existenci organizace a jejího majetku. Svaz je přitom co do počtu členů nejmasovější sportovní organizací v zemi, členská základna čítá více než 1,5 milionu lidí.

Osm týdnů zbývá do finálního jednání ČSTV. Už před týdnem však schválila valná hromada očekávanou novelu stanov. Ty zachovávají dvoukomorový systém, tedy komoru svazu na jedné straně a komoru sportovních klubů a tělovýchovných jednot na straně druhé. Nové stanovy mají zabránit patovým situacím. "O usnesení se bude hlasovat najednou, čímž se odstranila možná blokace, která tu z minulosti byla," tvrdí odvolaný předseda ČSTV Pavel Kořan. Toho odvolala valná hromada také před týdnem a pověřila přípravou lednové valné hromady, kde se má volit nové vedení. Půjde tam také o nakládání s majetkem, o který už projevily zájem některé soukromé skupiny.

"Systém ČSTV přivedl český sport na pokraj propasti a podílel se na bankrotu Sazky," tvrdí Kaderka. Změna je podle něj nutná. Do budoucnosti se rýsují tři scénáře možného vývoje: ČSTV buď zanikne, sloučí se s ČOV nebo bude po proměně nadále fungovat. Kejval je pro druhou možnost. "ČSTV je pozůstatkem komunismu a v moderním sportu je zbytečný a nákladný. Při sloučení s ČOV by se přerozdělování peněz v českém sportu stalo efektivnějším," tvrdí.

28. ledna zvolí svaz nové vedení. Za hlavního kandidáta označili Kejval s Kaderkou předsedu basketbalového svazu Miroslava Janstu. Ten kandidaturu nevyvrátil. "Musím se o tom poradit s kolegy z iniciativy 2011. Povedeme o tom diskusi, ale je předčasné o tom mluvit," řekl Jansta pro ČTK. "To není za odměnu, to je skoro za trest, protože bude potřeba udělat řadu nepopulárních kroků, které nebudou kosmetické, ale zásadní. Mám zkušenosti s legislativou, s právem i ekonomií, takže bych o tom mohl reálně uvažovat, ale teprve uvidíme," řekl Jansta.

Pro přežití organizace je nejdůležitější vyčistit systém financování a přerozdělování peněz. ČSTV disponuje například rozsáhlým majetkem, převážně sportovními centry. Ty jsou ale často ve špatném stavu a značně prodělávají, například sportovní areál na pražském Strahově. Proto bude muset nové vedení nejdřív udělat audit, tvrdí Kejval.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Miroslavem Janstou

Loni rozděloval svaz asi jednu miliardu korun ze zdrojů státu. Letos chtějí ministerstva posílat peníze jednotlivým svazům přímo. O změnách se rozhoduje v rámci debaty o loterijním zákoně. Jeho podoba zatím není jasná, počítá ale se zvýšením dotací ze zdanění hazardu. "Bez toho by český sport zemřel," tvrdí ministr Dobeš. Novela by sportu mohla zajistit až dvě miliardy ročně. Třetinu daní by ovšem společnosti provozující hazard přerozdělovaly dle sebe a není jisté, jestli by peníze opravdu skončily ve sportu.

Loterie však dle Kejvala prohrály úplně všechno. "Odvádějí o dvě miliardy více, podléhají korporátní dani a navíc budou rozdělovat jen o třetině peněz." Pokud by loterijní zákon letos neprošel, český sport by mohl přijít o 6-8 miliard korun, tvrdí. Zákon ale do sněmovny Senát vrátí, oznámil poslanec za ČSSD Pavel Ploc. Jeho finální podoba by ale i tak měla být schválena do konce roku.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články