Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Krčmář boj o cenný kov nezvládl. Češi byli ve smíšené štafetě šestí

Kontiolahti (Finsko) – Co se týče umístění, byla to nejpovedenější smíšená česká štafeta sezony. Kvarteto Eva Puskarčíková, Veronika Vítková, Michal Šlesingr a Michal Krčmář dojelo v Kontiolahti na šestém místě. Češi však ještě před závěrečným úsekem usilovali o bronz, jenže posledně jmenovanému se nepovedla střelba. Z vítězství se radovali Francouzi. Slavit mohli i druzí Němci, kteří získali malý křišťálový glóbus za triumf v disciplíně.

Michal Krčmář
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Jeden minutý terč, druhý, třetí, čtvrtý a vzhůru na trestný okruh. Tento nepříjemný scénář zaznamenali čeští biatlonisté ve smíšené štafetě hned dvakrát. Když se to stalo Veronice Vítkové na ležce, situaci se ještě povedlo zvládnout.

Díky výbornému výkonu Michala Šlesingra, který stáhl na první pozici 30 sekund, Češi před závěrečným úsekem měli i bez největších hvězd Gabriely Koukalové a Ondřeje Moravce na dosah bronz. Třetí Ukrajina před nimi měla odstup pouze 10 vteřin. Když ale stejnou věc předvedl v závěru Michal Krčmář, útok na stupně vítězů byl ztracen.

Šestadvacetiletý závodník opět potvrdil, že se mu v poslední době střelecky nedaří. Nepovedenou položku vleže doplnil i dvěma minelami na stojce. "Podruhé za sebou jsem tam dal čtyřku vleže, v Koreji i teď tady. Absolutně jsem byl na té ležce bezradný. Ani v jednom případě jsem nevěděl, co mám dělat," řekl Radiožurnálu a neskrýval zklamání Krčmář.

Přesto ale Češi nakonec projeli cílem jako šestí, což je vzhledem k bilanci dvou trestných kol a třinácti dobíjení solidní výsledek. "Stalo se, je to sport. Štafeta jsou čtyři články, a aby se dalo bojovat o ty nejvyšší příčky, tak se to musí sejít všem," zhodnotil výkon Šlesingr.

Z výhry se radovala stylem start‒cíl i bez odpočívajícího Martina Fourcada francouzská čtveřice ve složeni Marie Dorinová Habertová, Anaís Bescondová, Simon Desthieux a Quentin Fillon Maillet. Druhou pozici vybojovalo Německo a bronz slavila Ukrajina.

Francouzi začali výborně, Češi se trápili ve střelbě

Francouzskou cestu za triumfem ve Finsku započala už Dorinová Habertová, která předváděla výborný výkon jak na střelnici, tak ve stopě. Na předávku zkušená závodnice dorazila už s 20sekundovým náskokem.

Za Česko započala štafetu Puskarčíková. Šestadvacetiletá biatlonistka si na startu nevedla špatně. Ležku vyčistila bez větších obtíží a držela se v závěsu za nejlepšími. Co by za podobný výkon dala Norka Marte Olsbuová, která musela hned na dvě trestná kola.

Hůře si česká reprezentantka vedla na stojce, kde třikrát minula a jedna rána ji dělila od 150 metrů navíc. Puskarčíková neexcelovala ani běžecky a Vítkové předala pomyslný kolík jako desátá s 38sekundovým odstupem za Francií.

Druhá česká žena vstoupila do svého úseku fantasticky. Běžecky se jí dařilo a brzy se posunula na šestou příčku. Pak ovšem přišla ležka a obrovské trápení. První tři terče sice skolila, ale poté předvedla čtyři chyby. Výsledkem toho bylo jedno trestné kolo a propad na dvanáctou pozici.

Výborně si v té době naopak vedly Slovenky, jež se držely druhé za suverénní Francií.

Vítková se ale ještě sama dokázala do závodu vrátit. Ve stojce předvedla oproti soupeřkám pouze jednu chybu a poskočila na šesté místo. Šlesingrovi nakonec předala jako sedmá s odstupem půl minuty na bronz.

Třetí úsek byl z českého pohledu vůbec nejlepším. Šlesingrovi se během 7,5 kilometru povedlo stáhnout na první místo půl minuty, k čemuž mu dopomohl dobrý běh a přesná střelba, když jen jednou musel dobíjet.

Krčmářovi Šlesingr předal štafetu jako čtvrtý s mankem 10 sekund na třetí místo Ukrajiny. Třetí úsek zdramatizoval i boj o první místo, jelikož Němec Benedikt Doll se přiblížil k Francii na 25 vteřin.

České naděje ale zhasly hned na ležce. Než si Krčmář dobře nacvakal, měl už na kontě čtyři chyby a musel na trestný okruh. Díky velkému náskoku přesto opouštěl střelnici jako pátý, ale bez naděje na medaili.

Houstla i situace v popředí. Arnd Peiffer se přiblížil Fillonu Mailletovi na 14 sekund a vše vyvrcholilo na poslední položce. Francouz během ní dvakrát minul a navíc měl velké potíže při vkládání náhradního náboje. Němec ovšem také dvakrát netrefil a o vítězi bylo rozhodnuto.

Dvě dobíjení musel předvést i Krčmář, jehož už před stojkou předjel Nor Emil Hegle Svendsen. Na pořadí to ale už nic nezměnilo. Češi nakonec proťali cíl jako šestí. "Cítil jsem se strašně silný na trati a o to víc mě to strašně štve. Protože dneska na to bylo a jenom já jsem to pokazil týmu," dodal Krčmář.

Smíšená štafeta (2x6+2x7,5 km):

1. Francie (Dorinová Habertová, Bescondová, Desthieux, Fillon Maillet) 1:11:34,5 (0+9), 2. Německo (Horchlerová, Hammerschmidtová, Doll, Peiffer) -11,0 (0+10), 3. Ukrajina (Varvynecová, Abramovová, Semenov, Pidrušnyj) -27,1 (0+6), 4. Rusko -47,8 (0+10), 5. Norsko -1:15,0 (3+8), 6. ČR (Puskarčíková, Vítková, Šlesingr, Krčmář) -1:22,4 (2+13).

Konečné pořadí SP (po 5 závodech): 1. Německo 264, 2. Francie 257, 3. Rakousko 201, ...9. ČR 175.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články