Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Kraus má novou startovací bránu a chce zpět na vrchol

Praha - S novou startovací bránou a cílem triumfovat opět v některém ze závodů světového poháru jde do nové sezony dvojnásobný mistr světa ve skikrosu Tomáš Kraus. Zároveň chce hodně testovat, neboť ho nečeká žádný konkrétní vrchol a od příští sezony už mu začne olympijský cyklus před hrami v Soči 2014, na které chce jet.

Skikrosař Tomáš Kraus
zdroj: ČT24

Krausův tým zakoupil startovací bránu, která je stejná jako při závodech SP. "Velké týmy to mají všechny, ale my jsme to odkládali, protože je to investice ve výši sedmi až osmi tisíc eur. Teď už jsem řekl, že to nejde," uvedl Kraus na dnešní tiskové konferenci v Praze. "Myslím, že je hodně velký posun a všichni vidíme, že to může někam vést. A když budou přát i věci, které jsou při našem sportu potřeba, tak by to mohlo být dobré," vyhlížel ostrý začátek sezony sedmatřicetiletý lyžař.

Novou startovací bránu již využívá. "Už jsme ji teď měli na druhém ledovci. Je relativně drahá, takže jsme se to snažili řešit nějakými jinými, které jsme nechali vyrobit, ale nebylo to úplně přesně ono. Jakákoliv kopie měla vždy nějaké mouchy a ten trénink nebyl proto ideální," zdůvodnil Kraus nákup startovního zařízení.

Tomáš Kraus o svém startu:

"Jak jsem dříve vyčníval, tak jsem najednou byl pouze v řadě mezi těmi nejlepšími a tak by to nemělo být, když nemusí. Každý sportovec nachází rezervy, kde se může ještě zlepšit. Na vrcholové úrovni není prostor být v něčem pozadu, i proto jsme to udělali."

Do poslední sezony před dvouletým olympijským cyklem jde s více novinkami. "Budu se snažit vyzkoušet některé věci, které snad budou fungovat. Ať už se to týká pozornosti a soustředění jak při startu, tak i při samotném závodě. Nové věci jsem přidal i do letního tréninku," řekl Kraus. Úvodní závod SP ho čeká v polovině prosince. "Byli jsme v přípravě na pěti, šesti ledovcích po týdnu, teď budou další dva. Počasí nám přálo, snad bude přát i dál. První závod je pak hodně testovací, ale od ledna už je to naplno," konstatoval Kraus.

Je nám líto, video expirovalo.
Reakce Tomáše Krause a Ester Ledecké

Ledecká si stále nevybrala

Do další sezony, v níž chce kombinovat snowboarding a alpské lyžování, vstupuje juniorská reprezentantka Ester Ledecká. Přestože tuší, že doba rozhodnutí mezi oběma sporty se blíží, nadále ho odkládá a na špičkové úrovni chce co možná nejdéle závodit v obou odvětvích. "Zatím mě nikdo nenutí se rozhodnout. Zkouším, jak dlouho to takhle dohromady půjde. Pokud mě to bude bavit, budu dělat obojí. A zatím mě to baví," ujistila novináře dcera zpěváka Janka Ledeckého.

Který ze sportů je Ledecké bližší?

"Asi ty lyže, protože jsem začínala dříve, ale i snowboard má něco, takže opravdu těžko říct."

"Vždy si řeknu, že příští rok se rozhodnu, všem to naznačím, přičemž oni zase naznačí, že už je nejvyšší čas se rozhodnout, ale pak to zase odsunu," uvedla Ledecká a připustila jisté obavy, až den "D" skutečně přijde. "Trošku se bojím momentu, kdy se budu muset rozhodnout, ale zatím to lze zvládat obojí, tak si s tím nelámu hlavu," dodala.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články